Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i proszę o radę.

mam projekt http://www.twojprojekt.pl/projekty/lk119 z 2 balkonami - (od frontu i z boku) . Front jest od wschodu 8 metrów od ulicy, bok od południa i ustawowe 4 metry od płotu sąsiada (8 metrów od jego domu)

Nie sądzę żeby mi się te balkony kiedykolwiek do czegokolwiek przydały bo jest przecież taras i ogród za domem!!!

Widzę tylko koszty i kłopoty. Z drugiej strony nie wiem czy jak zrezygnuję z balkonu (zwłaszcza od frontu) to dom nie będzie źle wyglądał... no bo po coś architekt go tam zaprojektował

Rezygnując z balkonów usunąłbym też drzwi balkonowe i dał tam zwykłe okna a jak by miało być za ciemno - to ewentualnie jakieś okna dachowe do sypialni

Albo zostawić drzwi balkonowe i zamontować tyko balustradę bez płyty balkonu...

Poradźcie czy to dobry pomysł...

https://forum.murator.pl/topic/99385-zrezygnowaliby%C5%9Bcie-z-tych-balkon%C3%B3w-czy-zostawili/

Właśnie jestem przed takim samym dylematem zrezygnowałem z balkonu na bocznej ściany zamiast balkonu będzie zgrabny daszek, co do okien musi być zachowany odpowiedni stosunek doświetlenia pomieszczeń, jeśli jest niekorzystny trzeba zastosować okna dachowe, co pociąga za sobą dodatkowe koszty. Balkon od frontu zostawiłbym, aby nie zachwiać estetyki i harmonii w projekcie.

Te balkony są dość małe i raczej niczego nie wnoszą (oprócz kosztów oczywiście).

Według mnie najlepsze rozwiazanie zostało już zaproponowanie - drzwi balkonowe + balustrada.

Chociaż rozważyłbym też zlikwidowanie tego bocznego balkonu całkowice.

Oba balkony do likwidacji (nie pełnią żadnych funkcji użytkowych według mnie)i pozostawienie okien w ich wymiarze - takie okna balkonowe zamknięte balustradą nazywa się porte-fenetre. Wygląda dobrze a unikasz kosztownego i problematycznego zaizolowania balkonu na styku ze ścianą.

Ja w swoim domu zlikwidowałam jeden balkon, drugi musiał zostać bo wiązał się z wykuszem. Jakbym mogła to by go nie było, ale jest, bo wykusz jest główną ozdobą frontu.

Zrezygnowałbym przynajmniej z tego bocznego balkonu, ale zostawił okna i zamontował balustardę.

Po raz trzeci!

Rozwiązanie sprzedane!

My też zrezygnowaliśmy z balkonów, dom na tym nie stracił, a nam odpadł problem z wykańczaniem balkonu. Nie będzie też mostków termicznych, żadnych ewentualnych zacieków i innych kłopotów. I tak na kawę pójdziesz na taras albo do ogródka, a nie na balkon. :wink:
Według mnie, to ten bardzo ładny dom ma te balkony właśnie jakoś sztucznie doklejone i prosi się aż o tzw. porte fenetre - czyli właśnie okna balkonowe z balustradą. Same okna normalnej wielkości moga wyglądać jednak nieproporcjonalnie - zwłaszcza z przodu.