anula302 04.04.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 poradzcie proszę jakich formalnosci musze dokonac po rozprowadzeniu kabli elektrycznych w budynku?Tzn . czy potrzebny wpis w DB - kto go robi kierbud czy elektryk z uprawnieniamiJakies zgłoszenie do ZE ze budynek gotowy do podłaczenia? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.04.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 wykonanie instalacji el u mnie wpisał kierownik , natomiast elektryk z uprawnieniami musi zrobić pomiary , musi być odebrane przyłącze i wewnętrzna instalacja elektryczna przez inspektora z ZE , dopiero po tym montują licznik i przyłączają zasilanie , na końcu musisz jeszcze podpisać umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 04.04.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 A kierbud musi, czy tylko może wpisać do dziennika? Jakoś nie chce mi sie po niego ganiać tylko po samej elektryce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 04.04.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 ...wpis do dziennika na tą chwilę nie jest potrzebny... (tak bynajmniej jest u nas)...pomiary, i do ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.04.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 elektryk z uprawnieniami musi zrobić pomiary , musi być odebrane przyłącze i wewnętrzna instalacja elektryczna przez inspektora z ZE , dopiero po tym montują licznik i przyłączają zasilanie , na końcu musisz jeszcze podpisać umowę. No dobra, a jak JA JUŻ MAM SKRZYNKĘ z licznikiem w ogrodzeniu? Mam taryfę G11, to muszę mimo to mieć protokół odbioru instalacji w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.04.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 elektryk z uprawnieniami musi zrobić pomiary , musi być odebrane przyłącze i wewnętrzna instalacja elektryczna przez inspektora z ZE , dopiero po tym montują licznik i przyłączają zasilanie , na końcu musisz jeszcze podpisać umowę. No dobra, a jak JA JUŻ MAM SKRZYNKĘ z licznikiem w ogrodzeniu? Mam taryfę G11, to muszę mimo to mieć protokół odbioru instalacji w domu? u mnie, aby dostać taryfę normalną, to w ZE nalezy przedłożyć zameldowanie. tyle że aby dostać zameldowanie, nalezy w starostwie przedłożyć protokół z pomiarów wraz z oświadczeniem, że instalacja jest wykonana zgodnie z normami i nadaje się do eksploatacji. uprawnienia D pomiarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson 06.04.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 u mnie, aby dostać taryfę normalną, to w ZE nalezy przedłożyć zameldowanie. tyle że aby dostać zameldowanie, nalezy w starostwie przedłożyć protokół z pomiarów wraz z oświadczeniem, że instalacja jest wykonana zgodnie z normami i nadaje się do eksploatacji. uprawnienia D pomiarowe. a mnie kobitka w ZE tylko spytała czy jest dach i okna i bez problemu umowę taryfę nocną + wekend dostałem, nie pytała czy mam instalacje w środku, czy numer posesji jest już nadany, czy odbiór instalacji wewnętrznej... jedyne co potrzebowała to poprzednia umowa na budowlany i akt notarialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzai 06.04.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 elektryk z uprawnieniami musi zrobić pomiary , musi być odebrane przyłącze i wewnętrzna instalacja elektryczna przez inspektora z ZE , dopiero po tym montują licznik i przyłączają zasilanie , na końcu musisz jeszcze podpisać umowę. No dobra, a jak JA JUŻ MAM SKRZYNKĘ z licznikiem w ogrodzeniu? Mam taryfę G11, to muszę mimo to mieć protokół odbioru instalacji w domu? Ano musisz , bo inaczej nie zostanie dokonany odbiór domu ( po zakończeniu prac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.04.2008 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 u mnie, aby dostać taryfę normalną, to w ZE nalezy przedłożyć zameldowanie. tyle że aby dostać zameldowanie, nalezy w starostwie przedłożyć protokół z pomiarów wraz z oświadczeniem, że instalacja jest wykonana zgodnie z normami i nadaje się do eksploatacji. uprawnienia D pomiarowe. a mnie kobitka w ZE tylko spytała czy jest dach i okna i bez problemu umowę taryfę nocną + wekend dostałem, nie pytała czy mam instalacje w środku, czy numer posesji jest już nadany, czy odbiór instalacji wewnętrznej... jedyne co potrzebowała to poprzednia umowa na budowlany i akt notarialny w tym problem z takimi poradami, że co powiat, to udzielne księstwo. ja mieszkam blisko dwóch innych i tam to całkiem inaczej wygląda. zresztą z całą budową a nie tylko elektryką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Ano musisz , bo inaczej nie zostanie dokonany odbiór domu ( po zakończeniu prac) A co będzie badał elektryk z uprawnieniami klasy D? Konkretnie chodzi mi o to, na co zwrócić szczególną uwagę: co on mierzy - połączenie wyrównawcze? Czy w lewej dziurce w gniazdku jest faza (powinna być w lewej)? Czy uziemiona jest metalowa obudowa żyrandola? Odległość gniazdka od brodzika w wannie? Co on - elektryk kl.D mierzy, żeby spisać protokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 07.04.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 A co będzie badał elektryk z uprawnieniami klasy D? Konkretnie chodzi mi o to, na co zwrócić szczególną uwagę: co on mierzy - połączenie wyrównawcze? Czy w lewej dziurce w gniazdku jest faza (powinna być w lewej)? Czy uziemiona jest metalowa obudowa żyrandola? Odległość gniazdka od brodzika w wannie? Co on - elektryk kl.D mierzy, żeby spisać protokół? Wykona pomiar rezystancji uziemienia jeśli było przez Ciebie wykonywane (jeśli przez ZE to protokół powinni Ci dać), metryczkę urządzenia piorunochronnego jeśli jest odgromówka. Ponadto pomiar impedancji pętli zwarcia (ochrona przeciwporażeniowa) WLZ, rozdzielni, gniazd wtykowych, innych obwodów wydzielonych(dedykowanych). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts