Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

geodeta wysłany przez sąsiada

makro

Recommended Posts

Witam

Geodeta wyznaczył granicę działek pomiędzy mną a sąsiadem jakiś czas temu, mnie przy tym nie było, słupki graniczne betonowe geodeta zrobił chyba wczoraj. Wcześniej były jakieś drągi. Teraz dał mi dokument do podpisania a ja napisałam, że się nie zgadzam bo nie byłam przy tym i ma poczekać aż ja sobie wyznaczę teren przez geodetę swojego. To on mi powiedział, że spotkamy się w sądzie. Co mam teraz zrobić, czy mam prawo sprawdzić to?Dodam, że sprawa się ciągnie jakiś czas bo mnie nie było w pl i nie wiedziałam o tym.

masz prawo sie nie zgodzić, co nie oznacza że w takim przypadku sprawa nie zostanie rozegrana sądowo lub administracyjnie.

PS. a czy gra jest warta świeczki?? czy rzeczywiscie nie zgadzasz sie z pomiarami wykonanymi przez geodetę?? czy moze nie zgadzasz sie tylko z tym że mierzyli bez twojej obecnosci (i czy coś by to zmieniło???)

Geodeta podsunął mi do podpisania mapkę, na której są umieszczone 4 nowe słupki graniczne oraz droga idąca przez moją posesję. W urzędzie miasta sprawdzałam, że nie ma tam żadnej drogi idącej przez moją działkę i w dokumentach jest, że tą drogę ma udostępnić właściciel sąsiadującej z nami posesji.Sprawa jest podejrzana i nie chciałam podpisać żadnych dokumentów.

• 1 month później...
Geodeta podsunął mi do podpisania mapkę, na której są umieszczone 4 nowe słupki graniczne oraz droga idąca przez moją posesję. W urzędzie miasta sprawdzałam, że nie ma tam żadnej drogi idącej przez moją działkę i w dokumentach jest, że tą drogę ma udostępnić właściciel sąsiadującej z nami posesji.Sprawa jest podejrzana i nie chciałam podpisać żadnych dokumentów.

jeśli sąsiad ma działkę wydzieloną (kiedyś) z twojej to musisz mu udostępnić drogę/przejazd

[

jeśli sąsiad ma działkę wydzieloną (kiedyś) z twojej to musisz mu udostępnić drogę/przejazd

Tylko na zasadzie decyzji sądu np. droga konieczna, a wcale nie jest to ani oczywiste, ani proste.

A co do meritum sprawy. Okazanie granić może wykonać każdy - na własny koszt, ale jakoś trudno mi uwierzyc aby wyniki "obmiaru" były inne - no chyba, ze słupki wkopano nie w miejscach wskazanych przez geodetę.

Co do sprawy drogi. Tylko własciciel nieruchomości (gruntu) moze zlecać i wytyczać na swojej działce.

Jesli masz uzasadnione watpliwości - nie podpisuj