bo-war 04.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 (edytowane) T Edytowane 12 Grudnia 2012 przez bo-war Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 04.04.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Pozwolenia jeszcze nie ma - czekanie, czekanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 05.04.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 A właśnie przeglądam sobie różne dzienniki na forum i przypomniało mi się że jak pojawiła się myśl o kupowaniu działki - zaczęłam się tym tematem żywo interesować i znalazłam w gazecie konkurs na temat "Dom marzeń Polaka" w którym można było wygrać dom w stanie surowym lub projekt domu z Archipelagu ! I pewnego dnia i wygrałam projekt Mogłam sobie wybrać z ich oferty dowolny projekt i wybrałam taki: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mila-1/ Fajnie jest coś wygrać !!!! Cokolwiek Polecam Tak na marginesie - dobrze, że jest takie forum i że ludzie prowadzą dzienniki! Fajnie jest poczytać i popatrzeć jak ludzie budują domy swoich marzeń od "zera". Znalazłam nawet taką grupę : " grupa oszołomów budowa bez wkładu na kredyt" Baaardzo mi się spodobała - bo poniekąd my też się zaliczamy do ich grona.... chociaż jakiś tam niewielki wkład własny posiadamy... ale pewnie to jest kropla w morzu... powiem o tym jak już uda nam się zbudować ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 07.04.2008 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Tym czasem czekamy na pozwolenie na budowę - bo jak to u nas bywa wszystkie papierki muszą mocy urzędowej nabrać Nasza działka nie jest ogrodzona ( w szczerym polu ) bo to jest zwyczajny kawałek łąki (do tego oczywiście nieuzbrojona), więc zakupiliśmy już pierwszy element na ogrodzenie jej -słupki W tym roku czyli np. czerwcu lub lipcu ( może) mamy zamiar postawić fundamenty a dalsza część budowy pójdzie w następnym roku. Chyba że zdarzy się jakiś cud i pociągniemy w tym roku. Raczej jednak na to nie liczę... Na początku roku rozpoczęliśmy też poszukiwanie murarzy. Z tymi jak wszędzie jest teraz duży problem, więc fachowcy ( z ogłoszeń przeważnie, bo jakoś sporo osób znam co się albo już wybudowali albo teraz budują ale nie polecają swoich... hmm dziwne nie?) niby to są - ale ceny jakie wołają za stan surowy są szokujące !!! Zakupiliśmy tez u znajomych barak dla majstrów - ale trzeba będzie go trochę podremontować - jednak jest fajny, blisko naszej działki i tani ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 07.04.2008 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Muszę kiedyś zrobić podsumowanie wydatków (póki jeszcze wszystko pamiętam). Bo niby sobie wszystko zapisuję ale to różnie bywa z tymi notatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 07.04.2008 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Ach i zakupiłam jeszcze jedną rzecz ! Mój mąż ma jutro urodziny i dostanie bardzo fajny i baaaardzo praktyczny prezent udało się wstawić foto http://images24.fotosik.pl/192/98769c23d39f48f8m.jpg Od czegoś trzeba zacząć - prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wombaty2 08.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 My zmieniliśmy w Zgrabnym ścianki działowe na poddaszu. Wzorowaliśmy się na Bryzie Pozdrawiamy i trzymamy kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 17.04.2008 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Nic się nie dzieje !! Czytam i przeglądam Wasze dzienniki i zazdroszczę, że u Was się COŚ dzieje a my dalej w polu !! i to szczerym jeszcze.... Pozwolenia nie ma- choć facet od adaptacji co jakiś czas mnie zapewnia, że już lada chwila będzie bo "pani kierowniczka w starostwie mu obiecała trochę przyspieszyć sprawę.." i takie tam.. Małżonkowi truję codziennie, że może chociaż ten barak postawmy na działce albo ogrodzenie róbmy albo cokolwiek.. a on mi mówi, że jakiś "grill" mu do samochodu potrzebny !! Mam nadzieję, że w maju doczekam się tego pozwolenia i mąż będzie miał wreszcie motywację do rozpoczęcia działań. Ten szpadel nie wystarczył... Wprawdzie tylko fundamenty mają być w tym roku - ale kto wie może tak się rozkręcimy, że poleci dalej.... A niechby były tylko same fundamenty - to już będzie coś - będę mogła wreszcie jakąś fotkę zamieścić !! Póki co będę rzadziej tu pisać - no bo i o czym ?? No to pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 17.04.2008 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Acha ! W sobotę podjadę na działkę, żeby jakąś fotkę strzelić i wstawić tu ten nasz "kawałek łąki " ... a mimochodem może zalecę do sąsiadów budujących swoje domy naprzeciwko naszej działki -jeden ma już stan surowy otwarty a drugi jest w połowie tego stanu popatrzę, pomądrzę się ... heheh - może coś dobrego z tego wyniosę - prawda? ... nie mam tu na myśli żadnych ruchomości itp: oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 18.04.2008 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dziś dodam tylko, że właśnie telefonował do mnie Pan Architekt i nakazał mi w poniedziałek rano pójść do Starostwa ......("bo dziś ta Pani mu powiedziała, że już nie da rady tego załatwić ".. hmmm - o 14 kończy pracę czyżby???... - no tak weekend już za pasem.. ) .............. i odebrać decyzję lokalizacyjną (?) zapłacić za nią uprzednio 54 zł. i przynieść do niego po czym on weźmie te wszystkie papierki i złoży o pozwolenie ... .. dopiero. swoją drogą - dłuuuugo trwa ta papierologia cała ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 21.04.2008 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Dziś jest poniedziałek, więc odebrałam tą decyzję - oddałam Panu Architektowi - no i czekam na to pozwolenie . W sobotę miałam zrobić piękne zdjęcie mojej działce - ale oczywiście nie zrobiłam bo była wstrętna pogoda a do tego mąż wrócił z pracy późno i klapa ! No może w tym tygodniu uda mi się wreszcie je zrobić a potem tu wstawić Fajnie że już wiosna - ludzie ostro się wzięli do pracy na swoich budowach (w zasadzie te prace to trwały nawet przez zimę ale teraz chyba się wzmożyły) - bo jak piękna pogoda to i człowiekowi chce się chcieć... prawda ? Ja osobiście życzę dużego zapału do pracy i tempa - moim sąsiadom "działkowym" bo nim ja zacznę to może oni już się wybudują i zamieszkają a ja nie będę miała tego domu w szczerym polu - hehehe !! Do pracy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 23.04.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 23.04.2008r. Pogoda sprzyjała spacerom, więc wybraliśmy się wreszcie na tą naszą działkę - 8 km od miasta Więc tak wygląda nasz działka - domowy inwestor stoi gdzieś mniej więcej tam gdzie będzie stał DOM i szuka czegoś.... albo bada teren... albo nie wiem co Jest to rzut z drogi dojazdowej (stojąc w przyszłej bramie wjazdowej): http://images25.fotosik.pl/200/8305c0c3f1f41d1fmed.jpg Kawałek szczerego pola, które na dodatek jest dosyć nisko w stosunku do drogi więc mamy w projekcie dom podniesiony o jeden metr (poziom zero ) - jeszcze nie wiem czy to dobrze czy źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 23.04.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Mówiłam, że nasza działka to szczere pole i ani jednego drzewa nie ma - ale oto dowód, że coś jednak jest Nie wiem jakie to drzewko - ale w związku z tym, że niedaleko jest remont drogi 16-ki i dużo ciężarówek się przewinęło przez tą naszą drogę osiedlową - to jest ono bardzo zniszczone Poza tym jest bardzo blisko tej drogi i nie wiem czy uda się je jednak uratować (byłoby tuż przy granicy mojej dzialki więc prawie moje... ) http://images25.fotosik.pl/200/c4a52f03dbedbc1bmed.jpg Ale nic - jak tylko zostaną zrobione fundamenty to biorę się za uporządkowanie działki i nasadzanie drzewek - muszą być drzewa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 23.04.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 To drzewko wspomniane powyżej chyba jednak się nie utrzyma bo rośnie (wg. moich obliczeń) na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 05.05.2008 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Minął długi weekend Nic nowego się nie dzieje, poza tym, że szukamy już jakichś bloczków betonowych, stali itp. - co by może już coś kupić .... Niedaleko naszej działki jest remont drogi nr 16 - rozryte wszystko, że MATKO ŚWIĘTA ! - nie wiadomo już jak ta stara droga przebiegała- ale to dobrze, że ten remont jest teraz kiedy ja tam jeszcze nie mieszkam i nie muszę tą rozkopaliną dojeżdżać codziennie do pracy Jak ja już tam zamieszkam to będzie super-extra trasa szybkiego ruchu i w 10 minut dojadę do miasta ... mam nadzieję . ------tak na marginesie ----------- Pozdrawiam Marzenę - to moja koleżanka, która mieszka w Londynie, buduje się w Bielsko-Białej a teraz pewnie podgląda mój dziennik.... .... i czeka aż jej się chata sama wybuduje... heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 09.05.2008 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Szukam chętnego na przewiezienie baraku na naszą działkę - i pomimo że jest dosyć niedaleko od działki - na razie brak możliwości przetransportowania go Albo gościu ma za duży dźwig i nie da rady nim podjechać (bo staranuje właścicielom baraku całe ogrodzenie) - a drugi gościu mi mówi, że mu się nie opłaci na godzinkę roboty dźwig gonić 12 km !!!! No i co z tym fantem zrobić??? A barak taki fajny jest- hamerykański... http://images31.fotosik.pl/246/b6aaac88ff7562f7m.jpg Musimy coś wykombinować! Tymczasem ja w oczekiwaniu na rozpoczęcie czegokolwiek na naszej budowie - zajmuje się takimi rzeczami http://images32.fotosik.pl/246/31ddcb5263edaffam.jpg http://images31.fotosik.pl/246/eec4f331db7c111dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakrzys 10.05.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A nie lepiej kupić przyczepe kempingową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 14.05.2008 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 A nie lepiej kupić przyczepe kempingową? Nie chcę kupować przyczepy bo po pierwsze to trochę kosztuje a po drugie potem będę się biedzić z jej sprzedaniem, a barak kosztuje grosze i jak mi już nie będzie potrzebny to oddam koleżance, która też będzie się budowała lub przerobię na wiórki (tak mówię jakbym to ja miała fizycznie to zrobić - oczywiście zrobi to mój małżonek ) Ale !! Są dobre wieści Otrzymałam dziś od koleżanki namiary na firmę z Olsztyna, która zajmie się przetransportowaniem naszego baraku (mają dźwig i samochód) i całkiem nie tak drogo chcą Więc może uda się to załatwić ..sama już trzymam kciuki Poza tym obdzwoniłam wczoraj parę hurtowni w poszukiwaniu bloczków betonowych. Wariacje cenowe są takie: - 4,88zł bez dowozu - 4,96 zł.z dowozem i rozładunkiem ( ) - 4,10 zł. + dowóz i rozładunek ok 250 zł. - ok. 4,00 z dowozem i rozładunkiem - od Pana z okolic Iławy. Szukam na razie dalej - bo nie śpieszy mi się aż tak bardzo więc kto wie może gdzieś trafię na lepszą cenę Na Allegro widziałam nawet za 2,8 zł. - ale zazwyczaj gdzieś na południu Polski ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakrzys 14.05.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 No niestety ceny bloczków oszalały. My 2 tygodnie temu kupiliśmy po 4,70 z transportem ( 2 kursy) 1450 szt i 360 po 3 zł od sąsiada któremu zostały bloczki. Ale wiem że to nie koniec szaleństwa cenowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 15.05.2008 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 No właśnie - szaleństwo trwa ! Ale mam nadzieję, że kupimy za mniej niż 5,00 zł. !!! Dzięki za info karolakrzys - i wpisujcie się do komentarzy ok ? link na dole.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts