Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy domu - BRYZA z MG Projekt :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A właśnie przeglądam sobie różne dzienniki na forum i przypomniało mi się że jak pojawiła się myśl o kupowaniu działki - zaczęłam się tym tematem żywo interesować i znalazłam w gazecie konkurs na temat "Dom marzeń Polaka" w którym można było wygrać dom w stanie surowym lub projekt domu z Archipelagu !

I pewnego dnia :lol: :lol: i wygrałam projekt :lol: Mogłam sobie wybrać z ich oferty dowolny projekt i wybrałam taki:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mila-1/

Fajnie jest coś wygrać !!!! Cokolwiek :lol: :lol: Polecam

Tak na marginesie - dobrze, że jest takie forum i że ludzie prowadzą dzienniki! Fajnie jest poczytać i popatrzeć jak ludzie budują domy swoich marzeń od "zera".

Znalazłam nawet taką grupę : " grupa oszołomów budowa bez wkładu na kredyt" :D :D :D

Baaardzo mi się spodobała - bo poniekąd my też się zaliczamy do ich grona....

chociaż jakiś tam niewielki wkład własny posiadamy... ale pewnie to jest kropla w morzu... powiem o tym jak już uda nam się zbudować ten dom :wink:

Tym czasem czekamy na pozwolenie na budowę - bo jak to u nas bywa wszystkie papierki muszą mocy urzędowej nabrać :-?

Nasza działka nie jest ogrodzona ( w szczerym polu ) bo to jest zwyczajny kawałek łąki (do tego oczywiście nieuzbrojona), więc zakupiliśmy już pierwszy element na ogrodzenie jej -słupki :)

W tym roku czyli np. czerwcu lub lipcu ( może) mamy zamiar postawić fundamenty a dalsza część budowy pójdzie w następnym roku. Chyba że zdarzy się jakiś cud i pociągniemy w tym roku. Raczej jednak na to nie liczę... :-?

Na początku roku rozpoczęliśmy też poszukiwanie murarzy. Z tymi jak wszędzie jest teraz duży problem, więc fachowcy ( z ogłoszeń przeważnie, bo jakoś sporo osób znam co się albo już wybudowali albo teraz budują ale nie polecają swoich... hmm dziwne nie?) niby to są - ale ceny jakie wołają za stan surowy są szokujące !!!

Zakupiliśmy tez u znajomych barak dla majstrów - ale trzeba będzie go trochę podremontować - jednak jest fajny, blisko naszej działki i tani :D )

• 2 weeks później...

Nic się nie dzieje :-? !!

Czytam i przeglądam Wasze dzienniki i zazdroszczę, że u Was się COŚ dzieje a my dalej w polu !! i to szczerym jeszcze....

Pozwolenia nie ma- choć facet od adaptacji co jakiś czas mnie zapewnia, że już lada chwila będzie bo "pani kierowniczka w starostwie mu obiecała trochę przyspieszyć sprawę.." i takie tam..

Małżonkowi truję codziennie, że może chociaż ten barak postawmy na działce albo ogrodzenie róbmy albo cokolwiek.. a on mi mówi, że jakiś "grill" mu do samochodu potrzebny !! :evil:

Mam nadzieję, że w maju doczekam się tego pozwolenia i mąż będzie miał wreszcie motywację do rozpoczęcia działań. Ten szpadel nie wystarczył...

Wprawdzie tylko fundamenty mają być w tym roku - ale kto wie może tak się rozkręcimy, że poleci dalej....

A niechby były tylko same fundamenty - to już będzie coś - będę mogła wreszcie jakąś fotkę zamieścić !!

Póki co będę rzadziej tu pisać - no bo i o czym ??

No to pa :wink:

Acha !

W sobotę podjadę na działkę, żeby jakąś fotkę strzelić i wstawić tu ten nasz "kawałek łąki :lol: "

... a mimochodem może zalecę do sąsiadów budujących swoje domy naprzeciwko naszej działki -jeden ma już stan surowy otwarty a drugi jest w połowie tego stanu :wink:

popatrzę, pomądrzę się ... heheh - może coś dobrego z tego wyniosę - prawda?

... nie mam tu na myśli żadnych ruchomości itp: :lol: oczywiście...

Dziś dodam tylko, że właśnie telefonował do mnie Pan Architekt i nakazał mi w poniedziałek rano pójść do Starostwa ......("bo dziś ta Pani mu powiedziała, że już nie da rady tego załatwić :wink: ".. hmmm - o 14 kończy pracę czyżby???... - no tak weekend już za pasem.. )

.............. i odebrać decyzję lokalizacyjną (?) zapłacić za nią uprzednio 54 zł. i przynieść do niego po czym on weźmie te wszystkie papierki i złoży o pozwolenie ... :lol: .. dopiero.

swoją drogą - dłuuuugo trwa ta papierologia cała ! :-?

Dziś jest poniedziałek, więc odebrałam tą decyzję - oddałam Panu Architektowi - no i czekam na to pozwolenie . :-?

W sobotę miałam zrobić piękne zdjęcie mojej działce - ale oczywiście nie zrobiłam bo była wstrętna pogoda a do tego mąż wrócił z pracy późno i klapa !

No może w tym tygodniu uda mi się wreszcie je zrobić a potem tu wstawić :wink:

Fajnie że już wiosna - ludzie ostro się wzięli do pracy na swoich budowach (w zasadzie te prace to trwały nawet przez zimę ale teraz chyba się wzmożyły) - bo jak piękna pogoda to i człowiekowi chce się chcieć... prawda ? :D

Ja osobiście życzę dużego zapału do pracy i tempa - moim sąsiadom "działkowym" bo nim ja zacznę to może oni już się wybudują i zamieszkają a ja nie będę miała tego domu w szczerym polu - hehehe !! Do pracy :lol: !

23.04.2008r.

Pogoda sprzyjała spacerom, więc wybraliśmy się wreszcie na tą naszą działkę :D :lol: - 8 km od miasta

Więc tak wygląda nasz działka - domowy inwestor stoi gdzieś mniej więcej tam gdzie będzie stał DOM i szuka czegoś.... albo bada teren... albo nie wiem co :wink:

Jest to rzut z drogi dojazdowej (stojąc w przyszłej bramie wjazdowej):

http://images25.fotosik.pl/200/8305c0c3f1f41d1fmed.jpg

Kawałek szczerego pola, które na dodatek jest dosyć nisko w stosunku do drogi więc mamy w projekcie dom podniesiony o jeden metr (poziom zero :-? ) - jeszcze nie wiem czy to dobrze czy źle.

Mówiłam, że nasza działka to szczere pole i ani jednego drzewa nie ma - ale oto dowód, że coś jednak jest :wink:

Nie wiem jakie to drzewko - ale w związku z tym, że niedaleko jest remont drogi 16-ki i dużo ciężarówek się przewinęło przez tą naszą drogę osiedlową - to jest ono bardzo zniszczone :-?

Poza tym jest bardzo blisko tej drogi i nie wiem czy uda się je jednak uratować (byłoby tuż przy granicy mojej dzialki więc prawie moje... )

http://images25.fotosik.pl/200/c4a52f03dbedbc1bmed.jpg

Ale nic - jak tylko zostaną zrobione fundamenty to biorę się za uporządkowanie działki i nasadzanie drzewek - muszą być drzewa !!!

• 2 weeks później...

Minął długi weekend :-?

Nic nowego się nie dzieje, poza tym, że szukamy już jakichś bloczków betonowych, stali itp. - co by może już coś kupić ....

Niedaleko naszej działki jest remont drogi nr 16 - rozryte wszystko, że MATKO ŚWIĘTA ! - nie wiadomo już jak ta stara droga przebiegała- ale to dobrze, że ten remont jest teraz kiedy ja tam jeszcze nie mieszkam i nie muszę tą rozkopaliną dojeżdżać codziennie do pracy :lol:

Jak ja już tam zamieszkam to będzie super-extra trasa szybkiego ruchu i w 10 minut dojadę do miasta ... mam nadzieję :wink: .

------tak na marginesie :)-----------

Pozdrawiam Marzenę :wink:

- to moja koleżanka, która mieszka w Londynie, buduje się w Bielsko-Białej a teraz pewnie podgląda mój dziennik.... :wink:.... i czeka aż jej się chata sama wybuduje... heheh

Szukam chętnego na przewiezienie baraku na naszą działkę - i pomimo że jest dosyć niedaleko od działki - na razie brak możliwości przetransportowania go :evil:

Albo gościu ma za duży dźwig i nie da rady nim podjechać (bo staranuje właścicielom baraku całe ogrodzenie) - a drugi gościu mi mówi, że mu się nie opłaci na godzinkę roboty dźwig gonić 12 km !!!!

No i co z tym fantem zrobić???

A barak taki fajny jest- hamerykański... :lol:

http://images31.fotosik.pl/246/b6aaac88ff7562f7m.jpg

Musimy coś wykombinować!

Tymczasem ja w oczekiwaniu na rozpoczęcie czegokolwiek na naszej budowie - zajmuje się takimi rzeczami :wink:

http://images32.fotosik.pl/246/31ddcb5263edaffam.jpg http://images31.fotosik.pl/246/eec4f331db7c111dm.jpg

A nie lepiej kupić przyczepe kempingową?

Nie chcę kupować przyczepy bo po pierwsze to trochę kosztuje a po drugie potem będę się biedzić z jej sprzedaniem, a barak kosztuje grosze i jak mi już nie będzie potrzebny to oddam koleżance, która też będzie się budowała lub przerobię na wiórki :wink: (tak mówię jakbym to ja miała fizycznie to zrobić - oczywiście zrobi to mój małżonek :lol: )

Ale !!

Są dobre wieści :D

Otrzymałam dziś od koleżanki namiary na firmę z Olsztyna, która zajmie się przetransportowaniem naszego baraku (mają dźwig i samochód) i całkiem nie tak drogo chcą :lol: Więc może uda się to załatwić ..sama już trzymam kciuki :wink:

Poza tym obdzwoniłam wczoraj parę hurtowni w poszukiwaniu bloczków betonowych.

Wariacje cenowe są takie:

- 4,88zł bez dowozu

- 4,96 zł.z dowozem i rozładunkiem ( :o )

- 4,10 zł. + dowóz i rozładunek ok 250 zł.

- ok. 4,00 z dowozem i rozładunkiem - od Pana z okolic Iławy.

Szukam na razie dalej :D - bo nie śpieszy mi się aż tak bardzo więc kto wie może gdzieś trafię na lepszą cenę :roll:

Na Allegro widziałam nawet za 2,8 zł. - ale zazwyczaj gdzieś na południu Polski ! :-?