Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy domu - BRYZA z MG Projekt :)

Recommended Posts

Dziś zamówiłam Pana od studni - przyjedzie w połowie czerwca kopać i obiecuje że "jak kierowniczka sobie życzy tak będzie ! " :wink: hehehe - ciekawy gość .

Mąż ma bojowe zadanie ściągnąć geodetę na działkę coby wyznaczył posadowienie budynku bo wtedy KB stwierdzi jak wysoko trzeba podnieść stan zero domu no i zobaczymy czy da radę zrobić piwnicę pod częścią budynku..

Ogólnie pewnie można, ale.... - kwestia jest tego typu, że działka jest dosyć nisko położona, wody gruntowe są wysoko i możemy mieć prywatne jezioro w piwnicy ale z drugiej strony skoro musimy podnieść stan zero i wkopać fundament pewnie z metr w ziemię to razem już jest 2 metry. Niewiele brakuje i piwnica sama się zrobi - nie wyobrażam sobie ilości piachu jaki trzeba będzie nawozić do zasypania takich fundamentów :o

Niech wypowie się może kto mądry na te moje rozważania - bo może ja tu od rzeczy piszę.... :-?

W tzw. międzyczasie szukujemy deski na szalunki do fundamentów. Muszę też już zdecydować się gdzie zamówić stal i bloczki fundamentowe. Chociaż jak obdzwaniałam te wszystkie hurtownie to zapewniają mnie wszędzie, że wystarczy tydzień wcześniej zamówić i towar będzie.

Zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie!

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W dniu 16.07.2008r. - dostaliśmy pozwolenie na budowę !!

Nawet nie wiem jak długo na nie czekaliśmy bo nie chce mi się o tym myśleć. Ale myślę, że długo :-?

Nie wiem też czy mam się cieszyć z tego pozwolenia bo tak naprawdę to nie wiemy od czego zacząć i jak to wszystko zorganizować - a przede wszystkim skąd tą kasę wziąć :-?

Jak coś wymyślimy to się znowu tu odezwę . Pa

..dodam, że co najmniej dwa razy już zmieniliśmy zdanie co do tego budowania - raz nawet ogłosiłam się na gratce i nawet pojawił sie pierwszy kupiec na działkę ale nie doszło do sprzedaży bo gościu nie dostał kredytu :-?.. a może to budowanie jest nam przeznaczone po prostu i musimy budować ... głowa mnie normalnie boli !

Mam ciężki dzień - idę spać może coś mi się przyśni i rozjaśni w tej głowie...bo póki co - jedna wielka czarna dziura...

• 7 months później...

Wracam do tematu budowy.

Chyba ten kryzys na mnie podziałał :wink:

Umówiłam się już z KierBudem - omówiliśmy co i jak no i na wiosnę mamy zacząć - powtarzam się bo mieliśmy zacząć na wiosnę rok temu ale nic z tego nie wyszło ..

Zobaczymy co czas pokaże.

Póki co - załatwiamy materiały na stan "zero" a dalej to zobaczymy, czy my damy radę z tym kryzysem czy ten kryzys nas dopadnie :-?

• 3 weeks później...

I jak tu się brać do roboty - kiedy za oknem zima taka że się wyjść nie chce :evil:

Zamówiłam już stal - bo KB - policzył mi ile tego trzeba na fundamenty , bloczki i beton też zamówione a te inne pierdołki to już na bieżąco chyba da radę.

Tak w ogóle to najlepsze jest to, że materiały zamówiłam a majstra jeszcze nie mam :lol: - chyba sama z ta łopatą wyskoczę na działkę i będę budować...

W następnym tygodniu jadę z jednym rozmawiać - zobaczymy co mi to z tego będzie.

Tymczasem pada ...

Rozmawiałam już z przyszłym majstrem - wziął projekt ma policzyć ile weźmie za robociznę za fundamenty i ewentualnie za cały stan surowy 8)

Zobaczymy

Z drugiej strony - wezmę go i tak, bo polecony - podobno dobry :wink: (to akurat w praniu wyjdzie),a nie będę musiała organizować noclegów dla ekipy i takich tam ... no chyba, że zaśpiewa mi tu jakieś kosmosy !!! ? :-?

W związku z powyższym - o ile dobrze pójdzie i nic się nie zmieni to na początku czerwca ma zacząć robotę !

No a ja tymczasem - walczę z taką instytucją, która prądem "dysponuje" ... ta cała papierologia u nas to po prostu koszmar - ale o tym akurat chyba wszyscy wiedzą...

• 4 weeks później...

Wiosna - nadeszła - no to do roboty.

Barak już przewieziony na działkę (jak zrobię zdjęcie to wkleję) i mąż już go nawet trochę podratował - bo wyglądał jakbyśmy go z frontu przywieźli....

Tymczasem mój nieoceniony wujek Sylwek zrobił dla nas pewną rzecz, która na działce jest wręcz niezbędna !

http://images50.fotosik.pl/105/611fb789ece35906.jpg

Poza tym : bloczki zamówiona, stal też, koparka też a 25.04. na działce melduje się geodeta, żeby wytyczyć dom i wtedy maestro może działać.

Póki co musimy jeszcze zrobić zjazd na działkę bo nie wiem jak tam koparka wjedzie nie mówiąc już o transporcie bloczków :-?

• 3 weeks później...

Stanęło na tym, że będziemy przesuwać dom w głąb działki o jakieś 5 metrów bo wjazd na działkę jaki jest... każdy widzi :roll:

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - bo tak naprawdę okazało się, że dom jest za blisko drogi (7m) a ja chciałam żeby był jeszcze odsunięty - tym bardziej że nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu i jest gdzie go przesunąć bo działka nie jest taka mała.

...kolega nas odwiedził :lol: :)....

http://images46.fotosik.pl/120/b977f48c0c4acc97med.jpg

będzie dobrze - musi być!

• 2 months później...

No to papierki załatwione.

Odbyło się też pierwsze kopanie (zdjęcie humusu) i geodeta mógł odczynić swoje :D

Pogoda sprzyjała...... jak najbardziej :evil:

http://images50.fotosik.pl/159/9150d231712c3c8bmed.jpg

Mam nadzieję, że ta pogoda w końcu dopisze i będzie można coś zdziałać na tym placu boju...

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

Odkurzyłam w Nowym Roku swój dziennik...i oczom nie wierzę, że ja tu pierwsze wpisy mam z 2008 roku :) i z każdego wynikało że już lada dzień ta budowa wystartuje - a tu mamy już rok 2010 ... i są tylko fundamenty:)

Idzie jak po grudzie..

No ale ekipa jest już zapewniona -w ię jak tylko pogoda pozwoli wejść na działkę to będą ciągnąć ściany.

Póki co - muszę się pochwalić, że w 2009 roku ponownie brałam udział w jakiejś loterii i wygrałam.... wycieczkę do Meksyku :), którą z powodu wystąpienia tam grypy "świńskiej" zamieniono na dowolną wycieczkę do dowolnego kraju (w ramach określonej kwoty oczywiście tj. 17.000zł :)

- w marcu więc jedziemy całą rodzinką na dwa tygodnie do Egiptu ... prażyć się na słoneczku ..

Po urlopie ostro bierzemy się do pracy ...

PS. Bierzcie udział w konkursach i loteriach.. a nuż się uda :)

• 2 months później...

Od 1 marca robota wrze na działce :)

Oto stan z przed tygodnia - teraz dom już jest bardziej zaawansowany

http://images43.fotosik.pl/277/d6a8966894835d75m.jpg - to widok od wejścia

http://images37.fotosik.pl/273/ffc8777aba285a5em.jpg

http://images43.fotosik.pl/277/3bbc3c5edc7e5f5dm.jpg

http://images35.fotosik.pl/132/b8e4ba4f74e011b4m.jpg - a tu widok od strony tarasu

• 9 months później...

Witam.

Bardzo intensywnie zastanawiamy się z Małżonką nad wyborem projektu domu i jeden ze znajomych zasugerował nam ten projekt (Bryza II), bo sam go nabył, ale jeszcze nie posuwa się naprzód i nie możemy fizycznie (na gruncie:)) ocenić celności wyboru. Przeanalizowałem Pani super opis/informacje od 2008roku;)) i zastanawiam się na jakim etapie Państwo jesteście na dzień dzisiejszy>? A dążę po cichu do tego, że chcielibyśmy ten domek zobaczyć na żywo... Mieszkamy w Olsztynie, a Pani wspominała o tym, iż Państwo budujecie się ok. 8km od Olsztyna w okolicach remontowanej drogi nr 16-ście. Nadmienię jeszcze, że my również nabyliśmy działkę w okolicach Olsztyna, również ok. 8-9km w bardzo urokliwym miejscu. Chcieliśmy na wiosnę mieć chociaż fundament, ale czytając Państwa doświadczenia, to chyba będzie to wiosna, ale 2013 roku;))

Pozdrawiam

Krzysztof

• 1 month później...

Witam!

Ja również stoję przed wyborem projektu domu Bryza II z MGProjekt. Chciałem w połowie roku rozpocząć budowę. Sądząc po datach to są już Państwo na etapie koncowym z budową. Czy jest możliwość przesłania na maila zdjęć z końcowych etapów? Mój email: [email protected]

pzdr.Paweł

• 3 months później...

Witam

Wybudowałem domek bryza w 2008 roku. Tak jak w opisywanym dzienniku budowy też był to dom z YTONG'u. Dziwi mnie jedna rzecz. Może ten wybrany przez Państwa majster nie był aż taki dobry? Chodzi o nadproża. Dlaczego one są betonowe a nie gotowe z YTONG'u? Będzie problem z przemarzaniem. Ja mam wszędzie oryginalne nadproża, tylko w jednym miejscu (uwypuklenie domu w salonie) jest betonowe. Tam gdzie jest beton, ściana robi się lekko "sina", nie powiem żeby to była od razu jakaś pleśń, ale nie wyglada to zbyt ciekawie. Możliwe że w tych miejscach będzie się robił grzyb. Mieszkam już 3 rok, na razie nic z tym nie robiłem, ale niedługo chyba trzeba będzie malować. Jeśli u Państwa tak jest nad każdym oknem to niestety będzie wszędzie problem.

Pozdrawiam

Przemek