Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka rolna

aga-dwor

Recommended Posts

Mam na oku dzialke rolna, ktora chcialabym kupic pod budowe. Dzialka ma 16 ar, jest polozona przy lesie, okolo 500 m od wioski. Dzialka lezy przy drodze i przy granicy dzialki jest pelne uzbrojenie (prad, woda, kanalizacja). z dzialka sasiaduje druga dzialka rolna tej samej wielkosci, za nia jest dzialka budowlana z malym domkiem, ok. 35 m2, moze to miec statut budynku gospodarczego lub letniskowego, a za ta z kolei nastepna dzialka budowlana z "normalnym" domem. naprzeciwko tego ostatniego tez jest zabudowana dzialka budowlana. czy jest szansa, zeby na mojej dzialce mozna bylo uzyskac warunki zabudowy na zasadzie dzialki siedliskowej? probowalam sie dowiedziec czegos w gminie, ale tlumacza sie, ze nie ma rozporzadzen do nowej ustawy. w plane zagospodarowania dzialka jest laka VI klasy. W nowym prawie bud. jest niejasne pojecie sasiedniej dzialki - moja dzialka sasiaduje bezposrednio z rolna, ale za nia jest budowlana. Czy jesli przyjmiemy, ze spelnione sa lacznie wszystkie wymagania ustawy (dostep do drogi, media, sasiednia dzialka zabudowana) to decyzja o warunkach zabudowy musi (!!!) byc wydana - czy tylko moze (???) byc wydana?

Teska

dzieki z odpowiedz dajaca nadzieje

moja glowna w tej chwili watpliwoscia jest to, czy jak sie spelnia warunki okreslone w ustawie: droga publiczna, media i ciaglosc zabudowy (pomijajac na razie problem pojecia dzialki sasiedniej, czy jest to przylegajaca czy tez szerszy obszar tak jak w projekcie rozporzadzenia ministra infrastruktury) to decyzja o warunkach zabudowy zostaje wydana "automatycznie" czy tylko moze (!) byc wydana.

Mam na oku dzialke rolna, ktora chcialabym kupic pod budowe. Dzialka ma 16 ar, jest polozona przy lesie, okolo 500 m od wioski. Dzialka lezy przy drodze i przy granicy dzialki jest pelne uzbrojenie (prad, woda, kanalizacja). z dzialka sasiaduje druga dzialka rolna tej samej wielkosci, za nia jest dzialka budowlana z malym domkiem, ok. 35 m2, moze to miec statut budynku gospodarczego lub letniskowego, a za ta z kolei nastepna dzialka budowlana z "normalnym" domem. naprzeciwko tego ostatniego tez jest zabudowana dzialka budowlana. czy jest szansa, zeby na mojej dzialce mozna bylo uzyskac warunki zabudowy na zasadzie dzialki siedliskowej? probowalam sie dowiedziec czegos w gminie, ale tlumacza sie, ze nie ma rozporzadzen do nowej ustawy. w plane zagospodarowania dzialka jest laka VI klasy. W nowym prawie bud. jest niejasne pojecie sasiedniej dzialki - moja dzialka sasiaduje bezposrednio z rolna, ale za nia jest budowlana. Czy jesli przyjmiemy, ze spelnione sa lacznie wszystkie wymagania ustawy

(dostep do drogi, media, sasiednia dzialka zabudowana) to decyzja o warunkach zabudowy musi (!!!) byc wydana - czy tylko moze (???) byc wydana?

Heja,

Mielismy podobny problem,zrobilismy tak:

-poszlismy do Urzedu Gminy, wydzial zagospodarowania przestrzennego i po numerze dzialki sprawdzilismy jaka to dzialka rolna czy rolna z prawem zabudowy

-wystapilismy o warunki zabudowy do tej konkretnej dzialki(nie trzeba byc wlascicielem, potrzebne sa 2 mapki z wydzialu geodezji i po okolo 2 tygodniach jest odpowiedz.

- w warunkach jest napisane czy na tej ziemi bedzie mozna sie wybudowac czy nie jesli np. ziemia jest klasy do IV trudno bedzie ja odrolnic, prawie niemozliwe od v klasy nie placi sie podatku za odrolnienie

- w wydziale gruntow, jaka klasa

Warto to wszystko sprawdzic i jeszce jedno,

czy ziemia nie byla kupiona wczesniej od Agencji Rynku Rolnego, wowczas w razie zakupu Agencja ma prawo pierwokupu,

Pozdrowienia

Mam podobny problem,

gmina broni się rękami i nogami przed wydaniem mi decyzji o warunkach zabudowy. Na razie złożyłem papiery i dowiaduję się telefonicznie co mają zamiar zrobić.

Najpierw wymyślili, że mam za mało hektarów. Srednia w gminie 9ha.

Odparłem ten zarzut przywołując art.61.1. nowej ustawy. (A propo jeśli ma się mniej niż średnia w gminie, to warunki zabudowy ustala się na podstawie sąsiedztwa i wielkość działki nie ma już znaczenia, i nie ma znaczenia czy na działce będzie prowadzona produkcja rolna, czy też nie). Wtedy wymyślili, że sąsiednia działka jest niezabudowana.

Podsunąłem im projekt Ministra Infrastruktury jak wyznacza się sąsiedztwo (co najmniej 3 szerokości frontowe działki objętej wnioskiem).

Teraz stwierdzili, że moja działka jest przewidziana w jakimś starym planie pod zalesienie, który traci ważność z końcem roku i na razie dadzą mi odmowę, a po nowym roku jeszcze raz złożę papiery. Całe szczęście, że widziałem ten plan przypadkiem i teren przeznaczony na dolesienie zajmuje tylko połowę działki.

Nie wiem co teraz wymyślą, ale jak dostanę odmowę, to chyba się będę odwoływał, tylko na razie nie wiem do kogo i jak. Mają jeszcze 10 dni na odpowiedź.

Andrzej, dzieki :)

Szczerze mowiac, to rozporzadzenie wzbudza we mnie niejasne uczucia. Zwlaszcza, ze mowa tam np. o tym, ze wysokosc domu ma byc taka sama jak domu na dzialce sasiedniej, czyli jesli sasiad ma parterowke, a ty chcesz parterowy z uzytkowym podaszem, to nie ma szans.

am00 odwoływać się możesz do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Oni opierają się chętnie na wyrokach NSA a tam była już podobna sprawa rozpatrzona na korzyść petenta. Napisane jest w ustawie, że zamierzenie nie może być sprzeczne z przeznaczeniem terenu, jesli więc nie ma zapisu o zakazie budowy na twojej działce wszystko jasne i droga wolna. Trzeba tylko być upartym i nie dać się zwieść urzędnikom. Nigdzie w tej ustawie nie jest napisane o wymaganej wielkości działki. Przysłowiowy 1 ha figuruje w ustawie o podatku rolnym a to nie jest to samo.

aga-dwor

od granicy mojej działki do najbliższej zabudowy z tej samej strony drogi mam około 400m, moja działka ma szerokość około 120m. Najbliższa zabudowa jest po przeciwnej stronie drogi w odległości 150m od planowanej przeze mnie inwestycji.

mbz

Twoje obiekcje mają chyba wszyscy, jak zwykle urzędnicy przesadzili ze szczegółowością uregulowań. Według mnie powinno się określić co najwyżej linię zabudowy i orientacyjnie liczbę kondygnacji. W obszarze analizy mogą przecież znaleźć się skrajnie różne budynki. Mój sąsiad ma np. małą chałupkę, ale dużą stodołę. Należy liczyć więc na rozsądek urbanisty i wcześniej pokazać mu projekt, żeby mógł warunki dopasować do projektu.

S.P.

A gdzie mogę znaleźć to orzeczenie NSA. Bo się prawie poddałem. Plan zagospodarowania terenu traci ważność z końcem roku i chyba poczekam, ale może mógłbym to orzeczenie podsunąć Pani radcy.

Mam czas do wtorku.