Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myślisz, że kogoś to obejdzie? jak umowę z fmą ochrony mienia to zbankrutujesz na opłatach za "fałszywe" alarmy. Gościu stanie sobie kilkaset m dalej w aucie i otworzy i zamknie bramę a ty już lecisz na złamanie karku przez miasto żeby sprawdzić co się stało...

fma ochroniarska przyjedzie sprawdzi że wszystko ok - czyli fałszywy alarm i już po 2 przyjeździe jesteś 50zł w plecy i tak np codziennie...

ciekawi mnie po którym alarmie wyłączysz dozór ...

Masz z tym doświadczenie że wypisujesz takie bzdury ??

Ja mam podpisaną umowę z agencją ochroniarską i nie płacę żadnych dodatkowych opłat za przyjazdy nawet do fałszywych alarmów . Dodatkowo raz w miesiącu mam prawo do sprawdzenia szybkości dojazdu i działania firmy - i to robię - włączam alarm i czekam ... licząc naprzykład czas ...

System włączam zawsze jak nikogo nie mam w domu - a na noc odpowiednie strefy / garaż , piwnica etc.. /.

Robię to juz ponad rok i jeszcze nie miałem fałszywego alarmu ...

Po co te głupie argumenty nie mające nic wspólnego z prawdą ?? - tak zawsze możesz sobie wszystko wytłumaczyć ... - skoro dla ciebie zabezpieczeniem jest zmienny kod pilota to podziwiam twoje podejście do zagadnienia zabezpieczenia domu ...

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393575

ze tak powiem LOL - nastepny temat - te same 2 osoby o tym samym, w ten sam sposob ;D

to po co marnujesz tu swój cenny czas? :o

Pierwek - żeby nam się Kolega nie nudził to napisz jak pogoda we Wrocku :D

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393576

W drzwiach wejściowych do domu masz zwykły zamek na klucz czy cyfrowy zamek z ryglami chroniony kodem ?? I takie drzwi i takie są zamknięte - a nie boisz się że ci ktoś ten zwykły klucz ukradnie i wejdzie do domu ?? To to samo jak odczytanie sekwencji stałego kodu i otwarcie bramy ...

zadam takie dość niedyskretne pytanie...

jaki zamek masz w drzwiach wejsciowych do domu? Jeden taki marketowy za 7zł? czy moze coś trochę bardziej skomplikowanego?

co do kradzieży klucza - jak Ci go ktoś ukradnie to będziesz o tym wiedział (prędzej czy później) - jak ktoś odczyta dzisiaj kod pilota jak otworzysz sobie bramę to nie będziesz miał o tym bladego pojęcia...

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393584

ze tak powiem LOL - nastepny temat - te same 2 osoby o tym samym, w ten sam sposob ;D

to po co marnujesz tu swój cenny czas? :o

a sprawdzam, moze w koncu przekonasz pablitoo do zmiennego kodu ;)

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393585

W drzwiach wejściowych do domu masz zwykły zamek na klucz czy cyfrowy zamek z ryglami chroniony kodem ?? I takie drzwi i takie są zamknięte - a nie boisz się że ci ktoś ten zwykły klucz ukradnie i wejdzie do domu ?? To to samo jak odczytanie sekwencji stałego kodu i otwarcie bramy ...

zadam takie dość niedyskretne pytanie...

jaki zamek masz w drzwiach wejsciowych do domu? Jeden taki marketowy za 7zł? czy moze coś trochę bardziej skomplikowanego?

co do kradzieży klucza - jak Ci go ktoś ukradnie to będziesz o tym wiedział (prędzej czy później) - jak ktoś odczyta dzisiaj kod pilota jak otworzysz sobie bramę to nie będziesz miał o tym bladego pojęcia...

Jak to nie bedę miał ?? :o - nie czytasz co piszę ?? - każde uchylenie bramy o kilka centymetrów spowoduje wyzwolenie systemu alarmowego - od razu to będę wiedział :D

Jak Tobie ukradną klucz i wejdą do domu to bedziesz o tym wiedział ?? NIE - ale jak będziesz miał alarm to o każdej próbie włamania będziesz wiedział ...

Jak pomimo wspanniałego zmiennego kodu wytną Ci dziurę w bramie to będziesz o tym wiedział ?? NIe ... - reszta jak powyżej :D:

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393588

Ja mam podpisaną umowę z agencją ochroniarską i nie płacę żadnych dodatkowych opłat za przyjazdy nawet do fałszywych alarmów . Dodatkowo raz w miesiącu mam prawo do sprawdzenia szybkości dojazdu i działania firmy - i to robię - włączam alarm i czekam ... licząc naprzykład czas ...

a co się stanie jak zrobiłbyś tak 10 razy miesięcznie? chyba nie obciążyliby Cię za kolejne próby? ;) - skoro przyjazdy masz gratis

Po co te głupie argumenty nie mające nic wspólnego z prawdą ?? - tak zawsze możesz sobie wszystko wytłumaczyć ... - skoro dla ciebie zabezpieczeniem jest zmienny kod pilota to podziwiam twoje podejście do zagadnienia zabezpieczenia domu ...

Chłopie gdzie ja napisałem że zmienny kod to jest jedyna zabezpieczenie? Zmienny kod to jest zabezpieczenie - takie jak klucz z zamka za np 100zł. A stały kod to klucz do kłódki na działce którą otwiera się drutem w 2s.

Teraz rozumiesz o co chodzi? Alarm to alarm, a zamki w drzwiach też raczej dobrze żeby były.

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393595

Niestety nie wiem czy stały sygnał kodowy nadajników (pilotów) podyktowany jest oszczędnościami firmy czy względami patentowymi, ale na pewno nie ma możliwości (nawet za dodatkową opłatą) zmiany na sterowanie radiowe o zmiennym kodzie.

Jeśli chodzi o podpięcie sterowania o zmiennym kodzie radiowym do naszych napędów po montażu bramy to istnieje taka możliwość. W takiej sytuacji dobiera Pan nadajnik i odbiornik radiowy innej firmy o zasilaniu odbiornika dopasowanym do napięcia podawanego z płyty głównej naszego napędu czyli 24V. Głowice firmy HÖRMANN przystosowane są do takiej opcji i posiadają osobna listwę do podpięcia takiego odbiornika. Z czystym sumieniem poleciłbym odbiorniki i piloty firmy GORKE – same odbiorniki radiowe i piloty „pasują” do naszych napędów przy relatywnie niskiej cenie.

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393605

Jak to nie bedę miał ?? :o - nie czytasz co piszę ?? - każde uchylenie bramy o kilka centymetrów spowoduje wyzwolenie systemu alarmowego - od razu to będę wiedział :D

Twoja firma ochroniarska też. A jak się czujesz mając już teraz wiedzę, że można Twój alarm wzbudzić (żeby zaczął wyć) z odległości 200m? np 10x dziennie

otwierając i zamykając bramę

Oczywiście będziesz o tym wiedział... (każdorazowo)

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393607

Chłopie gdzie ja napisałem że zmienny kod to jest jedyna zabezpieczenie? Zmienny kod to jest zabezpieczenie - takie jak klucz z zamka za np 100zł. A stały kod to klucz do kłódki na działce którą otwiera się drutem w 2s.

Teraz rozumiesz o co chodzi? Alarm to alarm, a zamki w drzwiach też raczej dobrze żeby były.

Każdy zamek w drzwiach , każda klamka w oknie , każdy łańcuszek po wewnętrznej stronie drzwi jest jakimś zabezpieczeniam - zgadzam się :D / jak i gromnica w oknie :D /

Sa również zamki proste , lepsze , jeszcze lepsze , i super skomplikowane / magiczne / - zgadzam się :D

Czyli powierzasz bezpieczeństwo swojego domu takim zamkom , klamkom itepe ...

Każdy zamek i klamkę masz ze zmiennym kodem ??

Są to tylko elementy które szybciej lub prościej lub dłużej i bardziej skomplikowanie można otworzyć - dla mnie zmienny kod nie jest żadnym zabezpieczeniem dodatkowym - jest tylko elementem zamka który czyni go bardziej skomplikowanym - zabezpieczeniem jest system który w każdej sytuacji powidomi mnie o każdej próbie włamania czy otwarcia drzwi ... np garazowych czy innych .

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393623

Twoja firma ochroniarska też. A jak się czujesz mając już teraz wiedzę, że można Twój alarm wzbudzić (żeby zaczął wyć) z odległości 200m? np 10x dziennie

otwierając i zamykając bramę

Oczywiście będziesz o tym wiedział... (każdorazowo)

Nie 10x dziennie tylko 100x dziennie - wszyscy złodzieje testują mój alarm :lol: / tylko jeszcze żadnemu nie udało się otworzyć bramy ... - te stałe kody pilotów Hormmanna jakieś trudne do złamania chyba są :D /

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393629

pablito żeby wzbudzić alarm w Twoim domu trzeba:

1. wejść do niego, lub

2. otworzyć bramę lub drzwi lub okno, lub

3. być może zbić lub tylko stuknąć w szybę (można z procy lub z wiatrówki)

każde z tych powyższych czynności wymaga podejścia do domu (co ułatwia określenie napastnika) lub może pozostawić ślady (z procy można szybę wybić) - co z kolei pozostawi dowód że "coś było na rzeczy".

lub

4. otworzyć bramę pilotem na kod stały z odległości kilkuset metrów.

Namierzenie napastnika który "testuje" w taki sposób wytrzymałość właściciela alarmu (który jest w pracy) jest praktycznie niemożliwe.

Właścieciel domu nie wie co się tak naprawdę stało, ponieważ są różne możliwości:

1. kontaktron "bramowy" sfiksował

2. napęd sfiksował

3. alarm sfiksował

a wszystko dlatego że producent napędu do bramy używa archaicznego systemu radiowego.

Ja rozumiem pablito że masz super alarm który powiadamia Cię o każdej próbie włamania. Ale ile on będzie wart, jak będzie dawał Ci sygnały 10x dziennie (oczywiście jak będziesz w pracy)?

Bo złodziej będzie chciał sprawdzić po którym wyzwoleniu alarmu absolutnie nikt już nie będzie na niego reagował. A będzie wyzwalał Twój alarm podnosząc i opuszczając bramę siedząc 2 ulice dalej w samochodzie...

BTW - pogoda w Wrocq taka sobie - pochmurno i zimno... ale chcociaż nie pada... ;)

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393655

Nie 10x dziennie tylko 100x dziennie - wszyscy złodzieje testują mój alarm :lol: / tylko jeszcze żadnemu nie udało się otworzyć bramy ... - te stałe kody pilotów Hormmanna jakieś trudne do złamania chyba są :D /

ja mieszkam obecnie w domu w którym nie mam wcale alarmu i nie miałem włamania. Czy to dowodzi że mam jakieś super zabezpieczenia?

Ja myślę że nikt nie miał ochoty wejść do mojego domu. I tylko tyle.

A ty po tym, że nikt nie spróbował się do Ciebie włamać sądzisz że masz super kod w pilocie.

No cóż - trochę to żałosne...

Przedstawiam Ci (za free) słaby punkt Twojego systemu zabezpieczenia domu a Ty zamiast mi podziękować szydzisz. to jest żałosne do kwadratu...

:-?

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393671

pablito żeby wzbudzić alarm w Twoim domu trzeba:

1. wejść do niego, lub

2. otworzyć bramę lub drzwi lub okno, lub

3. być może zbić lub tylko stuknąć w szybę (można z procy lub z wiatrówki)

każde z tych powyższych czynności wymaga podejścia do domu (co ułatwia określenie napastnika) lub może pozostawić ślady (z procy można szybę wybić) - co z kolei pozostawi dowód że "coś było na rzeczy".

lub

4. otworzyć bramę pilotem na kod stały z odległości kilkuset metrów.

Namierzenie napastnika który "testuje" w taki sposób wytrzymałość właściciela alarmu (który jest w pracy) jest praktycznie niemożliwe.

Właścieciel domu nie wie co się tak naprawdę stało, ponieważ są różne możliwości:

1. kontaktron "bramowy" sfiksował

2. napęd sfiksował

3. alarm sfiksował

a wszystko dlatego że producent napędu do bramy używa archaicznego systemu radiowego.

Ja rozumiem pablito że masz super alarm który powiadamia Cię o każdej próbie włamania. Ale ile on będzie wart, jak będzie dawał Ci sygnały 10x dziennie (oczywiście jak będziesz w pracy)?

Bo złodziej będzie chciał sprawdzić po którym wyzwoleniu alarmu absolutnie nikt już nie będzie na niego reagował. A będzie wyzwalał Twój alarm podnosząc i opuszczając bramę siedząc 2 ulice dalej w samochodzie...

BTW - pogoda w Wrocq taka sobie - pochmurno i zimno... ale chcociaż nie pada... ;)

No tak ... - z taka argumentacją to ja nie wygram ... :) - chyba zdemontuję ten cały alarm ze wszystkimi bajerami i założę pilota ze zmienny kodem ... :lol:

Odnośnie tych kilkuset metrów to zadałeś - buhahahahaaaaa :D

A może to jest dodatkowe zabezpieczenie że mojej bramy z pilotem ze stałym kodem można otworzyć z max 10m ....

Odnośnie sfiksowań które wymieniłeś i archaicznego systemu radiowego - co za bzdury Ty wypisujesz kolego - może najpierw zainstaluj sobie jakikolwiek sysytem alarmowy , zobacz jak on działa a potem pisz cokolwiek ... - bo takich bzdur to ja dawno nie czytałem :D

Napisałem Ci że nie miałem dotychczas żadnego fałszywego alarmu / chyba nikt nie otwierał mojej bramy za pomocą zeskanowanego kodu pilota / , jak mam jakiekolwiek podejrzenie odnośnie kontaktrona czy jakiejkolwiek czujki czy innego elementu systemu to go wymieniam - wszystko działa jak należy niezależnie od tego czy mam zmienny kod czy nie ...

Aby podejść do domu to trzeba u mnie przeskoczyć ogrodzenie i uciec psu :D

Jakich jeszcze argumentów użyjesz przeciw alarmowi w domu a za posiadaniem zmiennych kodów do wszystkich klamek i zamków ??

PS. No jak z ta gromnicą ?? - posiadasz i używasz ?? :D

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393682

ja mieszkam obecnie w domu w którym nie mam wcale alarmu i nie miałem włamania. Czy to dowodzi że mam jakieś super zabezpieczenia?

Ja myślę że nikt nie miał ochoty wejść do mojego domu. I tylko tyle.

A ty po tym, że nikt nie spróbował się do Ciebie włamać sądzisz że masz super kod w pilocie.

No cóż - trochę to żałosne...

Przedstawiam Ci (za free) słaby punkt Twojego systemu zabezpieczenia domu a Ty zamiast mi podziękować szydzisz. to jest żałosne do kwadratu...

:-?

Pytam - w każdej klamce , kluczu i łańcuszku masz zmienny kod ?? - przedstawiam Ci słabe punkty zabezpieczenia domu zwykłymi kluczami i klamkami a ty udowadniasz wyższość zmiennych kodów nad systemami alarmowymi ??

https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/2/#findComment-2393687