FITTER 08.04.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 swoja droga dobrze ze kazalem zrobil instalatorowi mechanizm rozsprzeglajacy. dziwne ze autoryzowani sprzedawcy tych bram sami tego nie proponuja. w przypadku garazy z "tylko" wjazdem - czyli bez osobnych drzwi wejsciowych moze to byc problem jak padnie pilot. To pamietaj też, że to awaryjne otwieranie jest prostym wytrychem do Twojego garażu... sorki ZBYCHU chyba się nie obrazisz jak napisze że z tym wytrychem to dałeś plame domyślam się że nie wiesz na jakiej zasadzie system wysprzęglający powinien działac i do czego służyć. służy do wysprzęglania w razie braku zasilania i awarii napędu. wysprzęglik powinien działać po odblokowaniu zamka kluczem . jeszcze nigdy nie zaryzykowałem oddania montażu w ślepym garażu bez działającego wysprzęglika awaryjnego,nie wyobrazam sobie jak można dostać się do garażu bez wysprzęglika ,ciąc sekcje i narazac się na koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2401938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja jeśli chodzi o integracje alarm bramy to zawsze montuje ELMES, jak dotąd kilkanaście takich ożenków i jest ok zadnych uwag. Sterowniki firmy Elmes są ok, ale niestety Elmes nie produkuje sterowników w wersji zasilania 24V, więc nie nadają się do bezpośredniego podłączenia do napędów Proszę Cię !!!! Bardzo to "Elmes" "STB24VM1" STEROWNIK BRAMY PRZESUWNEJ 24V Z FUNKCJĄ ŁAGODNEGO ZATRZYMANIA A jeśli umiesz lutować i znasz się na elektronice to przeróbki też nie są czasochłonne i kosztowne Miałem na myśli odbiornik pilotów, który można podłączyć do napędu, a nie całą centralkę do bezpośredniego sterowania silnikiem, którą trzeba przerabiać. Gorke robi takie odbiorniki na 24V, a Elmes nie. Kolego ZBYCH cena "gorke" 2kanały i tak jest cena wyższą niż cena elmesa 4 kanały + zasilacz a pozatym to zasilacz z odbiornikiem chowa sie w średniej puszcze elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 swoja droga dobrze ze kazalem zrobil instalatorowi mechanizm rozsprzeglajacy. dziwne ze autoryzowani sprzedawcy tych bram sami tego nie proponuja. w przypadku garazy z "tylko" wjazdem - czyli bez osobnych drzwi wejsciowych moze to byc problem jak padnie pilot. To pamietaj też, że to awaryjne otwieranie jest prostym wytrychem do Twojego garażu... sorki ZBYCHU chyba się nie obrazisz jak napisze że z tym wytrychem to dałeś plame domyślam się że nie wiesz na jakiej zasadzie system wysprzęglający powinien działac i do czego służyć. służy do wysprzęglania w razie braku zasilania i awarii napędu. wysprzęglik powinien działać po odblokowaniu zamka kluczem . jeszcze nigdy nie zaryzykowałem oddania montażu w ślepym garażu bez działającego wysprzęglika awaryjnego,nie wyobrazam sobie jak można dostać się do garażu bez wysprzęglika ,ciąc sekcje i narazac się na koszta? Tak jak przedmówca kolega ZBYCH troszkę koloryzuje. równie dobrze można grzebać przy zamkach drzwiowych Troszkę rozpoznania tematu z jego strony nie zaszkodzi. Oczywiście bez urazy dla kolegi ZBYCHA, jesteśmy tu po to by pomagać i szukać także pomocy przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 swoja droga dobrze ze kazalem zrobil instalatorowi mechanizm rozsprzeglajacy. dziwne ze autoryzowani sprzedawcy tych bram sami tego nie proponuja. w przypadku garazy z "tylko" wjazdem - czyli bez osobnych drzwi wejsciowych moze to byc problem jak padnie pilot. To pamietaj też, że to awaryjne otwieranie jest prostym wytrychem do Twojego garażu... sorki ZBYCHU chyba się nie obrazisz jak napisze że z tym wytrychem to dałeś plame domyślam się że nie wiesz na jakiej zasadzie system wysprzęglający powinien działac i do czego służyć. służy do wysprzęglania w razie braku zasilania i awarii napędu. wysprzęglik powinien działać po odblokowaniu zamka kluczem . jeszcze nigdy nie zaryzykowałem oddania montażu w ślepym garażu bez działającego wysprzęglika awaryjnego,nie wyobrazam sobie jak można dostać się do garażu bez wysprzęglika ,ciąc sekcje i narazac się na koszta? Nie, nie obrażę się. Śmieszą mnie Twoje domysły i próby robienia z innych głupków. Doskonale wiem, jak działa system wysprzęglający i do czego służy. Nie napisałem, że nie należy takiego rozwiązania stosować, ale podkreśliłem, że jest to rozwiązanie, które znacznie osłabia zabezpieczenie antywłamaniowe garażu. Tobie nie trzeba wyjaśniać dlaczego, ale wyjaśnię innym. Taki system wysprzęglania, to linka, z jednej strony podłączona do mechanizmu odłączającego bramę od napędu, a z drugiej strony podłączona albo do fabrycznego zamka, albo do dodatkowego zamka zamontowanego w płaszczu bramy. Oba zamki stanowią kiepskie zabezpieczenie mechaniczne. Wystarczy pokonać taki zameczek i już mamy otwarty garaż Taki "drobny szczegół", o którym instalator FITTER "zapomina" powiedzieć inwestorowi... Tak się składa, że pracuję w branży techniczna ochrona mienia i zabezpieczenia są dla mnie istotne, więc zawsze będę zwracał uwagę na wszelkie luki. Obojętnie, czy to system stałego kodowania pilotów, czy system ręcznego wysprzęglania bramy w przypadku braku zasilania sieciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Tak jak przedmówca kolega ZBYCH troszkę koloryzuje. równie dobrze można grzebać przy zamkach drzwiowych Troszkę rozpoznania tematu z jego strony nie zaszkodzi. Oczywiście bez urazy dla kolegi ZBYCHA, jesteśmy tu po to by pomagać i szukać także pomocy przy budowie. Pstryczku, zamki drzwiowe możemy zamontować porządne, atestowane, z rozetami dodatkowo chroniącymi, a jakie zabezpieczenia takiego zamka masz w bramie garażowej??? Ocenę pozostawiam inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Kolego ZBYCH cena "gorke" 2kanały i tak jest cena wyższą niż cena elmesa 4 kanały + zasilacz a pozatym to zasilacz z odbiornikiem chowa sie w średniej puszcze elektrycznej. Kolego pstryczku, ja nie twierdzę, że się nie da. Sam wcześniej w tym wątku pisałem o rozwiązaniu z dodatkowym zasilaczem, więc nie udowadniaj mi tu nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Tak jak przedmówca kolega ZBYCH troszkę koloryzuje. równie dobrze można grzebać przy zamkach drzwiowych Troszkę rozpoznania tematu z jego strony nie zaszkodzi. Oczywiście bez urazy dla kolegi ZBYCHA, jesteśmy tu po to by pomagać i szukać także pomocy przy budowie. Pstryczku, zamki drzwiowe możemy zamontować porządne, atestowane, z rozetami dodatkowo chroniącymi, a jakie zabezpieczenia takiego zamka masz w bramie garażowej??? Ocenę pozostawiam inwestorom. Kolego Zbychu Jesteś z Wawy i tak jak ja dociekasz przy zabezpieczeniach, więc powiniedeś wiedziec ile czasu zajeło gówniarzom na twoim terenie otwarcie zamków Gerdy????? A z tego co wiem z pewnego Żródła _ policja Gówniarze mieli po 16 - 20 lat i zajeło im to do 15 sec. Jakieś 5 lat temu Ok kazda dyskusja jest dobra zawsze coś dobrego wyjdzie dla inwestorów, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Tak jak przedmówca kolega ZBYCH troszkę koloryzuje. równie dobrze można grzebać przy zamkach drzwiowych Troszkę rozpoznania tematu z jego strony nie zaszkodzi. Oczywiście bez urazy dla kolegi ZBYCHA, jesteśmy tu po to by pomagać i szukać także pomocy przy budowie. Pstryczku, zamki drzwiowe możemy zamontować porządne, atestowane, z rozetami dodatkowo chroniącymi, a jakie zabezpieczenia takiego zamka masz w bramie garażowej??? Ocenę pozostawiam inwestorom. Kolego Zbychu Jesteś z Wawy i tak jak ja dociekasz przy zabezpieczeniach, więc powiniedeś wiedziec ile czasu zajeło gówniarzom na twoim terenie otwarcie zamków Gerdy????? A z tego co wiem z pewnego Żródła _ policja Gówniarze mieli po 16 - 20 lat i zajeło im to do 15 sec. Jakieś 5 lat temu Ok kazda dyskusja jest dobra zawsze coś dobrego wyjdzie dla inwestorów, Ale może trzymajmy się tematu, bo bajki, to w innym dziale... Uważasz, że nie mam racji twierdząc, że te zameczki w bramach, to kiepskie zabezpieczenie mechaniczne? Bo nie bardzo wiem, o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 To nie bajki.Nie nie uwazam że zamki z bram są lepsze. A co do mojej bajki to kieruję cię doInsp Włodzimierza Serugi z KGP w W-awie, Sekcja ochrony osób i mienia,Nawiasem mówiąc współtwórcy naszej chorej ustawy o ochronie OiM. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 08.04.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 swoja droga dobrze ze kazalem zrobil instalatorowi mechanizm rozsprzeglajacy. dziwne ze autoryzowani sprzedawcy tych bram sami tego nie proponuja. w przypadku garazy z "tylko" wjazdem - czyli bez osobnych drzwi wejsciowych moze to byc problem jak padnie pilot. To pamietaj też, że to awaryjne otwieranie jest prostym wytrychem do Twojego garażu... sorki ZBYCHU chyba się nie obrazisz jak napisze że z tym wytrychem to dałeś plame domyślam się że nie wiesz na jakiej zasadzie system wysprzęglający powinien działac i do czego służyć. służy do wysprzęglania w razie braku zasilania i awarii napędu. wysprzęglik powinien działać po odblokowaniu zamka kluczem . jeszcze nigdy nie zaryzykowałem oddania montażu w ślepym garażu bez działającego wysprzęglika awaryjnego,nie wyobrazam sobie jak można dostać się do garażu bez wysprzęglika ,ciąc sekcje i narazac się na koszta? Nie, nie obrażę się. Śmieszą mnie Twoje domysły i próby robienia z innych głupków. Doskonale wiem, jak działa system wysprzęglający i do czego służy. Nie napisałem, że nie należy takiego rozwiązania stosować, ale podkreśliłem, że jest to rozwiązanie, które znacznie osłabia zabezpieczenie antywłamaniowe garażu. Tobie nie trzeba wyjaśniać dlaczego, ale wyjaśnię innym. Taki system wysprzęglania, to linka, z jednej strony podłączona do mechanizmu odłączającego bramę od napędu, a z drugiej strony podłączona albo do fabrycznego zamka, albo do dodatkowego zamka zamontowanego w płaszczu bramy. Oba zamki stanowią kiepskie zabezpieczenie mechaniczne. Wystarczy pokonać taki zameczek i już mamy otwarty garaż Taki "drobny szczegół", o którym instalator FITTER "zapomina" powiedzieć inwestorowi... Tak się składa, że pracuję w branży techniczna ochrona mienia i zabezpieczenia są dla mnie istotne, więc zawsze będę zwracał uwagę na wszelkie luki. Obojętnie, czy to system stałego kodowania pilotów, czy system ręcznego wysprzęglania bramy w przypadku braku zasilania sieciowego. ZBYCHU nikt tu z nikogo głupka nie robi ,jak uraziłem radą to przepraszam ZBYCHA. zabezpieczenie mienia to twoja pasja ,ok rozumiem tylko uwazaj żeby nie uwięzic ludzi w domu z powodu braku uwolnienia się w przypadku awarii. system wysprzęglania automatyki to standard i każdy o tym powinien wiedzieć a w szczególności ty jako expert. alarmy też montuje i jade tylko na sprzęcie Satela nigdy nie kombinuje składaków zawsze trzymam sie firmowych rozwiązań . najważniejsze w systemie alarmowym to powiadomienie do właściciela i do ochrony -w razie alarmu jedzie właściciel i ochrona -NIE UFAJ NIKOMU .Alarm nie pozwala na buszowanie po chacie godzinami ,na szybka akcję lumpów po laptopa czy telewizor żaden alarm się nie sprawdzi. p.s ja tak łatwo się nie obrażam -strzelaj "słowem"jak musisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 To nie bajki. Nie nie uwazam że zamki z bram są lepsze. Ale pytanie brzmiało inaczej: Uważasz, że nie mam racji twierdząc, że te zameczki w bramach, to kiepskie zabezpieczenie mechaniczne? A co do mojej bajki to kieruję cię do Insp Włodzimierza Serugi z KGP w W-awie, Sekcja ochrony osób i mienia, Nawiasem mówiąc współtwórcy naszej chorej ustawy o ochronie OiM. Dla mnie to żaden autorytet. Dalej twierdzę, że to bajka, taka sama, jak bajka o rozwalaniu blokad skrzyń biegów Mul-T-Lock ciekłym azotem, czy włamania do domów przez ścianę lub przez dach Trzymajmy się tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 ZBYCHU nikt tu z nikogo głupka nie robi ,jak uraziłem radą to przepraszam ZBYCHA. zabezpieczenie mienia to twoja pasja ,ok rozumiem tylko uwazaj żeby nie uwięzic ludzi w domu z powodu braku uwolnienia się w przypadku awarii. system wysprzęglania automatyki to standard i każdy o tym powinien wiedzieć a w szczególności ty jako expert. alarmy też montuje i jade tylko na sprzęcie Satela nigdy nie kombinuje składaków zawsze trzymam sie firmowych rozwiązań . najważniejsze w systemie alarmowym to powiadomienie do właściciela i do ochrony -w razie alarmu jedzie właściciel i ochrona -NIE UFAJ NIKOMU .Alarm nie pozwala na buszowanie po chacie godzinami ,na szybka akcję lumpów po laptopa czy telewizor żaden alarm się nie sprawdzi. p.s ja tak łatwo się nie obrażam -strzelaj "słowem"jak musisz Nadajemy na różnych falach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 To nie bajki. Nie nie uwazam że zamki z bram są lepsze. Ale pytanie brzmiało inaczej: Uważasz, że nie mam racji twierdząc, że te zameczki w bramach, to kiepskie zabezpieczenie mechaniczne? A co do mojej bajki to kieruję cię do Insp Włodzimierza Serugi z KGP w W-awie, Sekcja ochrony osób i mienia, Nawiasem mówiąc współtwórcy naszej chorej ustawy o ochronie OiM. Dla mnie to żaden autorytet. Dalej twierdzę, że to bajka, taka sama, jak bajka o rozwalaniu blokad skrzyń biegów Mul-T-Lock ciekłym azotem, czy włamania do domów przez ścianę lub przez dach Trzymajmy się tematu. Dla ciebie bajki a ja włam przez dach czy wyrwe do jubilera przez piwnice widziałem. A czy autorytet, dla ciebie moze nie dla mnie były wykładowca i łebski facet. Tak masz racje ze zamków z bramy nie mozna mierzyć z zabezpieczeniem drzwi. Czy my nadajemy na innych falach chyba nie z tym ze ja jestem od strony hardwerowej a nie teoretycznej, ale w głowie mamy jedno zwichrowanie na temat alarmów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 08.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 pewnie że tak ,najwazniejsze że sie już nie obrażasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Dla ciebie bajki a ja włam przez dach czy wyrwe do jubilera przez piwnice widziałem. Nie twierdzę, że takich przypadków nie ma, jak i przypadków otwierania zamków (nawet atestowanych), ale trzeba zachować umiar w rozgłaszaniu takich przypadków i nie traktować tego jak chleb powszedni, bo są to przypadki marginalne. A czy autorytet, dla ciebie moze nie dla mnie były wykładowca i łebski facet. Ok. Tak masz racje ze zamków z bramy nie mozna mierzyć z zabezpieczeniem drzwi. Dziękuję. Takiej prawdziwej odpowiedzi oczekiwałem Czy my nadajemy na innych falach chyba nie z tym ze ja jestem od strony hardwerowej a nie teoretycznej, My nie nadajemy na innych falach, raczej przeciwnie Nie jestem teoretykiem, a praktykiem. ale w głowie mamy jedno zwichrowanie na temat alarmów. Tak, tu musze się z Tobą zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.04.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Dla ciebie bajki a ja włam przez dach czy wyrwe do jubilera przez piwnice widziałem. Nie twierdzę, że takich przypadków nie ma, jak i przypadków otwierania zamków (nawet atestowanych), ale trzeba zachować umiar w rozgłaszaniu takich przypadków i nie traktować tego jak chleb powszedni, bo są to przypadki marginalne. A czy autorytet, dla ciebie moze nie dla mnie były wykładowca i łebski facet. Ok. Tak masz racje ze zamków z bramy nie mozna mierzyć z zabezpieczeniem drzwi. Dziękuję. Takiej prawdziwej odpowiedzi oczekiwałem Czy my nadajemy na innych falach chyba nie z tym ze ja jestem od strony hardwerowej a nie teoretycznej, My nie nadajemy na innych falach, raczej przeciwnie Nie jestem teoretykiem, a praktykiem. ale w głowie mamy jedno zwichrowanie na temat alarmów. Tak, tu musze się z Tobą zgodzić Raczej nie rozgłaszam ale wiem ze to przypadki po bandzie. I cieszę się ze w 99% jesteśmy zgodni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2402856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.04.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A teraz panowie bez urazy przejrzyjcie ten post i sami oceńcie ile jest w nim merytoryki a ile bicia piany przez WAS. Czy aby na prawdę chodzi o to aby każdy z Was miał ostatnie słowo. Każdy też ma rację pisząc o różnych sprawach ale to chyba powinno trafić na czat a nie na forum. Cholera mnie bierze jak chce się poczytać jakieś konkrety, choćby po to aby czegoś nowego się dowiedzieć, a tu trzeba się przebijać przez Wasze ciągłe riposty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2403128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A teraz panowie bez urazy przejrzyjcie ten post i sami oceńcie ile jest w nim merytoryki a ile bicia piany przez WAS. Czy aby na prawdę chodzi o to aby każdy z Was miał ostatnie słowo. Każdy też ma rację pisząc o różnych sprawach ale to chyba powinno trafić na czat a nie na forum. Cholera mnie bierze jak chce się poczytać jakieś konkrety, choćby po to aby czegoś nowego się dowiedzieć, a tu trzeba się przebijać przez Wasze ciągłe riposty. Pozdrawiam Krzysztofh -> jeszcze i ja powinienem napisać swoje ostatnie zdanie - w końcu cała dysputa rozpoczęła się od mojej wymiany zdań z kolegą pierwek . Ale powiem szczerze że późniejszy rozwój dyskusji i zasób argumentów mnie przytłoczył ... Ale bezwzględnie masz rację co do tego tematu - każdy z adwersarzy lubi mieć ostatnie zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2403151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.04.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 To nie jest pierwszy taki post. Można na Forum znaleźć więcej takiej "merytoryki"Kończę aby nie być posądzonym o zaśmiecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2403181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.04.2008 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 i żeby moje było jednak na wierzchu dodam, że moje zdanie jest najmojsze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99406-brama-hormann-i-pilot-do-nap%C4%99du-supramatic/page/5/#findComment-2403213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts