Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

No to dolaczam do wszystkich VIRGO II chce rozpoczac budowe wczesna wiosna. Bylbym wdzieczny za komentarze jak sie mieszka w tym domku. Jak sie ma sprawa ze skosami - czy sa uciazliwe? No i oczywiscie kluczowe pytanie kosztorys czy mocno odbiega od tego, ktory jest wyliczony w Domowych Klimatach. Jeden z forumowiczow budowal z Ytonga czy sa jakies zmiany w projekcie niezbedne aby zmienic material? Ytong jest swietny - miaszkam w domku wybudowanym z niego i tez chcialbym postawic Virgo II z niego.

1. zrezygnowalismy z „wciecia“ w pokoju dziennym – zyskalismy dodatkowa powierzchnie na jadalnie

6. w pokoju 2.5 wstawiamy okno dachowe, aby go doswietlic

Pokój 2.5 wydłużył się w kierunku ogrodu i ma b. niski skos od tamtej strony? Robiliście to bez zmian w konstrukcji dachu? Może jakieś nowe zdjęcia tego domu. Interesuje mnie np. jak wyglądają lukarny od środka domu.

Co jeszcze zmienialiście w porównaniu z projektem i dlaczego (strop, wentylację)?

I kilka pytań ogólnych dot. Virgo2

- jak przedstawia się sprawa rozwiązania wentylacji w tym domu. Z tego co widzę to są 2 kominy nad dachem a na projekcie jest sporo K.S.?

- nie stosujecie okien z łukiem tylko proste bo tańsze?

- na piętrze w 2.2 2.5 2.6 są okna balkonowe? Czy zmieniacie je na zwykłe (krótsze) tak aby pod tym oknem wstawić grzejnik - być może w prawie jest napisane że okna muszą mieć ileś m2 w stosunku do powierzchni pomieszczenia i nie można ich tak zmienić - no chyba że je poszerzymy? Jeżeli zostawiacie okna balkonowe to jak przedstawiają się te wysuwane balkoniki przy tych oknach? One są dekoracyjne? Z tego co kiedyś czytałem wszelkie balkony wprowadzają do domu dużo zimna czy są mostkami termicznymi. Jak jest tutaj?

- czy robicie bezpośrednie wejście z 2.1 do łazienki 2.3 (nie poprzez 2.2)?

-jakie materiały stosowaliście takie jak w projekcie czy inne?

-czy badaliście ten projekt pod względem energooszczędności w stosunku do innych dostępnych na rynku?

-Czy kl. schodowa 200cm szerokości nie jest za wąska?

-Czy garaż co ma tylko 563cm dł. nie jest za krótki? Przy samochodzie 4,8m dł. pozostaje teoretycznie 80cm a co z wystającym kominem oraz drzwiami do 1.4 ?

-czy dach nie jest za drogi, skomplikowany?

-kominy są na różnych wysokościach i może na tym niższym występować ciąg wsteczny do komina wentylacyjnego (na K.S. tym bardziej).

• 2 months później...

Witam Wszystkich.

Zaczynamy z Żoną w tym roku budowę tego domku. Jak na razie zakupiłem stal na fundamenty, bloczki betonowe i zastanawiam się nad materiałem na ściany, rozpatruje Porotona firmy Roben i Kroterm z Krotoszyna. Ścianki działowe mam zamiar zbudować z suporexu. W razie postępów będę się w miare możliwości dzielił informacjami.

Pozdrawiam.

mam pozwolenie na budowe i gotowy jestem do budowy ale.... wlasnie sie nie moge zdecydowac czy to jest wlasciwy wybor. Chce zobaczyc ten domek w realu - moze ma ktos juz go postawiony - prosze o kontakt mail [email protected] lub sms na komorke 0667 995211. Dzieki za info.

Witamy,

skończyliśmy jakiś czas temu adaptację projektu, robiło nam ją biuro A- Kwadrat z Warszawy - dość szybko i sprawnie.

Mamy już pozwolenie na budowę, ku naszemu zdziwieniu okazało się, że sprawa trwała niecały miesiąc. Teraz czekamy tylko na pozwolenie wodnoprawne (musimy przebudować sączki melioracyjne, które biegną przez środek działki).

Chcielibyśmy rozpocząć budowę w maju. Cały czas szukamy dobrej ekipy ....

Pozdrawiamy,

Kasia i Przemek

• 4 months później...
  • 6 months później...

Odkurzam temat. Nikt nie odpowiedział na nasze pytanie od nośnie możliwości "podejrzenia" tego domku w realu ale i tak go stawiamy. Zabrakło nam kilku dni żeby przykryć dachówką. Mróz nie pozwolił niestety wymurować wszystkich lukarn. 95% więźby stoi już i czekamy z na cieplejsze dni. Czy ktoś ma jakieś fotki oprócz funtomasa? Może już z wewnątrz? Co do kosztów to stan surowy zamknięty wyjdzie ok 220.000. Ktoś ma kosztorysy instalacji??

Pozdrawiamy :)

• 2 weeks później...

Witam,

My również planujemy zakup tego projektu, przejrzeliśmy wiele innych i jednak ten spełnia większość naszych kryteriów, choc wprowadzenia kilku zmian nie unikniemy. Zastanawiamy się m.in. nad przeniesieniem kominka, powiększeniem garażu i likwidacją spiżarki oraz balkonu w pokoju 2.5

Chętnie obejrzelibyśmy zdjęcia z realizacji lub dom na żywo (okolice Szczecina).

Monika i Andrew: czy wprowadzaliście jakieś zmiany w projekcie?

Pozdrawiamy :)

Cześć sylwitom,

Jedyna zmiana jakiej dokonaliśmy to przeniesienie kotłowni do pomieszczenia obok, tzn do tego tylnym z wyjściem. Poza tym, dom trafił idealnie w nasz gust.

Dziś zaczynamy układanie dachówki :D Roben Plus kolor antracyt :)

A, i drzwi wejściowe poszerzyliśmy o 30 cm żeby zamontować takie ze świetlikiem.

Ponawiamy :)

• 2 weeks później...
Witajcie, zastanawiam się nad tym projektem. Chciałbym jednak zachowac łukowate okna. Nadają budynkowi dostojny charakter. Chetnie zobaczyłbym fotki z realizacji.

Pozdrawiam

Tomek z Poznania [email protected]

Mieszkamy w Virgo we Wrześni. Zachowaliśmy wygląd zewnętrzny tego projektu, łącznie z oknami łukowymi bez rezygnacji z rolet zewnętrznych. W środku zrezygnowaliśmy ze skrytki na rzecz większej kuchni i wiatrołapu po połowie oraz zrezygnowaliśmy z jednej z górnych łazienek, druga górna łazienka ma zaniżaną wannę. Powiększyliśmy garaż na długość oraz cały budynek o elewację klinkierową. Prowadzimy firmę budowlaną, tak więc nikt nie wciskał nam kitów, że nie da się wykonać okien łukowych z roletami. Mając odpowiednie doświadczenie i wiedzę bez problemu da się to pogodzić. Nie wiem jak wstawić tu zdjęcia. Wysyłam kilka Franksowi, jak umiesz wstawić, to wstaw. [/img]

Witam,

Dołączam się do prośby o przesłanie zdjęć, bardzo proszę :D [email protected] oraz proszę o podanie kosztów materiałów. Do szczęśliwych mieszkańców w Virgo II pytanie: czy jesteście w 100% zadowoleni z tego projektu, czy gdybyście jeszcze raz budowali coś byście zmienili?

U nas stan surowy zamknięty wraz z robocizną to koszt ok 180.000.

Budowaliśmy z MAX-a. 2.20 za szt+ cegły działowe ok. 15.000 Dachówka Roben + robocizna 35.000 Okna, rozmiary wg projektu, Oknoplast "Platinium" 18.000. Murarze 35.000 (Baaardzo tani ale to po znajomości) Więźba 11.000. Beton na fundament, chudziak i stropy ok 15.000. Teriva 9.200. Stal 1.500 za tonę, kupiliśmy 2tony czyli 3000. bloczki betonowe 2500szt. po 2.2zł/szt. czyli 5.000. Wkłady kominowe 2.500. klinkier na kominy 1.300. Zaprawa do klinkieru 800. Cement 5.500. Deski 1.200. Rury kanalizacyjne pod chudziak 750. Jakieś pierdoły ok 5.000. Piszę z pamięci więc nie wszystko pamiętam. Budujemy w okolicach Piaseczna. Budujemy systemem gospodarczym, czyli sami szukamy i załatwiamy materiały. Prawda jest taka że jak ktoś ci buduje kompleksowo to dodaje 20%-30%materiału. Więc z 5 obiektów mają materiał na cały szósty obiekt. Znam to od podszewki ;)

Pozdrawiamy

Witam wszystkich,

Jestesmy z zonka na etapie wyboru projektu, planujemy rozpoczac budowe latem 2010.

Jak na razie Virgo zajmuje pierwsza pozycje na liscie planow, a za nim daleeeko daleeeko nic nie ma.

Bardzo bym prosil o jakies fotki z realizacji projektu, jak wygladaja pokoje i lazienki na gorze, jak duzy jest ten strych nad garazem i czy salon z jadalnia nie sa za duze (razem z holem to ponadz 50m kw).

moj adres

[email protected]

z gory dziekuje i pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Ja równiez zakupiłam projekt Virgo II z "Domowych klimatów" jest to projekt, który poza jednym szczegółem spodobł mi sie od razu , więc nie dokonywałam żadnych zmian. Obecnie czekam na pozwolenie na budowę. Szukam osók, które są w trakcie lub już mieszkaja w tym domku. Prosze o informacje , ewentualnie fotki co do naszego projektu, wszelkie za i przeciw oraz jakiekolwiek rady. Mam jeszcze zcas aby coś zmienić.

[email protected]

pozdrawiam

• 3 months później...

WITAM Jestem kolejnym posiadaczem projektu VIRGO II.Mój zakros wiedzy na temat budowy jest prawie zerowy, proszę o zdjęcia z budowy i wykończenia domu jeśli ktoś jest na dalszym etapie niż ja /czekam na pozwolenie na rozpoczęcie budowy/. Chętnie poznam opinie na temat tego co można w domu tym poprawić.

[email protected].

POZDRAWIAM

• 3 months później...
  • 2 months później...