Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje Inspektora Nadzoru do budowy domu jednorodzinnego. Dom położony w miejscowości Paprotnia, gm. Teresin, blisko drogi nr 2 (Warszawa - Poznań) ok 35 km od Warszawy.

Dom jest aktualnie w stanie surowym zamkniętym. Niedługą ruszą prace związane z dalszymi etapami i doprowadzeniem budynku do stanu developerskiego.

Co miałby robić? Insperktor Nadzoru ma dla mnie sprawdzać ekipię budowlaną. Czy budują zgonie z projektem, z odpowiednich materiałów, czy wszystko jest w porządku... np. czy budując komin została umieszczona rura w środku, czy więźba jest poprawnie zamocowana, czy okna są dobrze osadzone itd..

a skąd ja będę wiedziała, czy dach został poprawnie zaizolowany? czy tynki są równo połozone, że parapety nie będą przepuszczać zimnego powietrza i wody... takie rzeczy dla mnie sprawdzi inspektor. Majster może i swoich ludzi pilnować, ale na pewno nie dopilnuje ich tak jak osoba z zewnątrz, nie związana z robotnikami, a właśnie z inwestorem.

Wykończenie to zupełnie inna para kaloszy, na razie dom trzeba doprowadzić do stanu umożliwiającego odbiór techniczny.

Ok. A co będzie jak się okaże, że roboty, o których piszesz są spartaczone ? Nie wywołuję wilka z lasu tylko wiem coś o tym z własnego doświadczenia. Będziesz się procesować z wykonawcami albo byłym inspektorem, każesz im poprawiać robotę bez gwarancji, że zrobią dobrze albo weźmiesz kolejne ekipy, które skasują Cię na niewyobrażalne pieniądze wiedząc, że jesteś pod ścianą ??? Pytam, bo sam jestem w podobnej sytuacji. Z dachem. Ale ja nie zapłaciłem im jeszcze wszystkiego.

pozdrawiam

To co już jest zrobione, jest zamknięte i wiem gdzie jest sp&^$#ona robota, ale nie mogę już nic zrobić (z róznych powodów) :evil: Co najwyżej tylko następna ekipa wchodząca wykona drobne poprawki i dalej pójdzie ze swoją robotą. Dlatego też chcę znaleźć nowego inspektora, bo ten jak widać była kiepski.

Wypytujesz i wypytujesz, a znasz może dobrego inspektora, który rzeczywiście nadzoruje budowę, a nie tylko wpada się pokazać?

Z reguły kierownik budowy to osoba "od wykonawcy", a mi zależy na kimś, kto będzie pilnował wszystkiego w moim interesie, czyli w tym przypadku inspektor nadzoru. Tak było przy poprzednim wykonawcy, on zapewniał siłę roboczą, materiały, kierownika - my dla własnej pewności mieliśmy inspektora. I teraz też bym tak chciała mieć. Kierownik dopilnuje budowy loigistycznie, a inspektor będzie pilnował czy wszystko jest w zgodze ze sztuką budowlaną.