Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Gajdeczkowego domu z bali

agagaj

Recommended Posts

Kasiu - wręcz przeciwnie... Dom wydaje mi się pokraczny jakiś :roll:

Wiem, wiem, przewrażliwiona jestem :wink:

Zapraszam na działkę ale masz do wyboru teraz (po zamarzniętej ziemi da się wjechać) albo jak puszczą śniegi i lody A ZIEMIA WYSCHNIE :lol:

Innej opcji brak...

Widziałam Twój kosztorys, nawet odpisałam dość chaotycznie na PW.

Szokujący nie jest, ale @$##%$ napewno :lol:

Chyba się nie połapali jeszcze, że mamy 2009 rok, a 2007 definitywnie odszedł w sina dal, albo liczą na to, że zawsze znajdzie sie jakiegoś frajera...

No chyba, że są dobrzy w tym co robią i poleciły ich przynajmniej dwie osoby :o

Pozdrwoionka

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W naszym ulubionym składzie drewna "po drodze" zdrożało poprostu drewienko ściągane z Niemiec, ot co... Mieli na placu ileś tam i gościu, z którym zawsze gadamy, powiedział, że to co na placu w starej cenie, ale nowa dostawa już o kilka zeta zdrożeje na metrze.

Gdy mąż dokupował parę metrów łat w zeszłym tygodniu, jakiś deweloper wymiótł im z placu wszystkie dechy podbitkowe jak leci...

Jak pojechaliśmy do najbliższego tartaku z pół roku temu przy budowie domku gospodarczego, ceny wydały się nam zaporowe. Wtedy trafiliśmy do tego składu, gdzie zamiast 1400 zapłaciliśmy 800 za taką samą ilość drewna. Od ręki, bez tygodniowego czekania.

Dechy na pióro - wpust 27x192 kl. B/C kupiliśmy u nich za niecałe 33 zł/m2.

Ale Ty mnie Tomku zaraz zastrzelisz, że kupiłeś za 20... Znowu mi się przypomniała cena Twoich okien połaciowych :evil: :lol:

Żałuję, że ociepliłeś już poddasze, bo z miłą chęcią podłączyłabym się pod Twoje zamówienie wełny - lepszej ceny nie dostałabym nigdzie

:wink:

Jak pojechaliśmy do najbliższego tartaku z pół roku temu przy budowie domku gospodarczego, ceny wydały się nam zaporowe. Wtedy trafiliśmy do tego składu, gdzie zamiast 1400 zapłaciliśmy 800 za taką samą ilość drewna. Od ręki, bez tygodniowego czekania.

To już wiem skąd rozbieżność. Oni rozliczają się w euro, a "mój" tartak ma surowiec z polskich lasów. Przy obecnym kursie złotówki... zresztą szkoda gadać :evil:

Dechy na pióro - wpust 27x192 kl. B/C kupiliśmy u nich za niecałe 33 zł/m2.

Ale Ty mnie Tomku zaraz zastrzelisz, że kupiłeś za 20... Znowu mi się przypomniała cena Twoich okien połaciowych :evil: :lol:

Żałuję, że ociepliłeś już poddasze, bo z miłą chęcią podłączyłabym się pod Twoje zamówienie wełny - lepszej ceny nie dostałabym nigdzie

:wink:

Dechy miałem po 24zł/m2 ale grubości 32mm, obustronnie heblowane i oczywiście bez piór. Na moje potrzeby czyli stryszek wystarczą.

Z wełną było nieźle, jednak już kolejny tydzień przysyłają fakturę i nadal nie dochodzi... Zaczekam jeszcze do poniedziałku i jak zadzwonię, to hurtownia już nie będzie chciała ze mną współpracować.... Chcieli koniecznie na fakturę i teraz ich zasr...y obowiązek jest ją wystawić :-?

Teraz na tapecie drzwi wewnętrzne, wstępnie dostałem -15% (pol-skone, porta, dre, inter door) i wstępnie zapowiedziałem że mało... na szczęście chcą dalej rozmawiać. Ciekawe czy dojdą do upustu z impro (-20% na pol-skone) :roll:

ps. w vision express znów powtórka z promocji, druga para gratis - żonka dopiero co zrobiła nowe szkiełka :)

Od gapienia w kompa to mi się wzrok napewno nie poprawia :D ale jak się dobrze przyjrzałam "innym po balu" to Gajeczko twoje bale ładniejsze bo nie strugane i łączenia masz zrobione równiutko, a te końcówki dech od więźby to może da się uciąć pod kątem.

Ja wróciłam do tematu ogrodzenie tzn. jak się ogrodzić i nie wydać za dużo kasy? będzie siatka gotowa podmurówka chyba.

O kurka, znowu nie dostaje powiadomień :x

Kasiu z tą równością bali to guzik z pętelką - czasami łączenia bali równe, a czasami wręcz przeciwnie (i to w najbardziej "reprezentacyjnych węgłach"). Ale to drewno i dokładnie na to byłam przygotowana po oględzinach innych domków.

Bali nie zamierzamy w żadnym wypadku szlifować - ma zostać jak jest, czyli zadziorki, szorstkości itp. Dla nas jest ok.

Marzyło nam się kiedyś ogrodzenie z bali zatemperowanych i pomalowanych jak kredki... Kto wie, czy do tego nie wrócimy :lol:

Tak na poważnie... Pewnie będą okorowane stemple budowlane z siatką leśną. Rzuci się na to jakąś roślinność niekłopotliwą i będzie z bani :wink:

U nas i tak niewiele pasuje do domu.

Ile masz metrów do ogrodzenia?? Siatka wyjdzie chyba faktycznie najlepiej cenowo i szybo będzie...

Jasiu dzięki :wink:

Ja sie teraz kopie z wyborem materiału na ścianki działowe parteru...

Mam jeszcze czas, bo prognozuja mrozy w przyszłym tygodniu :evil:

Mam do wyboru cegłę (kłopot z pochowaniem instalacji elektrycznej) oraz bloczki silki E z kanałami na elektrykę, z dobrymi parametrami izolacyjności akustycznej.

Chciałam pobawić się w samodzielne tynki strukturalne na Silce, ale mam wrażenie, że może mi wyjść tandetnie...

Z kolei ścianki z cegły możnaby w przyszłości pomalować biała farbą, co mi sie cholernie podoba..

Macie jakieś pomysły, że tak Was za języczki pociągnę??

Płyty gk na stelażu mi odpadają - za dużo zakamarków i żmudna robota w naszym przypadku...

Tynki strukturalne naprawdę super się prezentują i są łatwe w utrzymaniu czystości. Mam taki przedpokój i naprawdę wyglada świetnie od paru lat. Tylko z tym nakładaniem jest problem, bo potrzeba wprawnej ręki. My nie porwaliśmy się na samodzielne tynkowanie, a znalezienie kogoś kto potrafi to zrobić tak, by nie było właśnie tandetnie zajeło nam parę tygodni. No ale pewnie teraz już więcej osób decyduje się na te tynki to i fahofcy się pewnie podszkolili. Co do ścianek to nie wiem, ale pewnie kruszon zaraz przybędzie z odsieczą :wink:

No ba, jestem :p

Nie mam pojęcia o tynkach strukturalnych.... Taki typ....

Ja pomyślałbym na Twoim miejscu o ściankach z cegieł - ładnie wyfugować na etapie stawiania, potem jeszcze ładnie wyrównać i pomalować impregnatem...

Bardzo mi się podoba połączenie drewna z "surowymi" cegłami...

Chciałbym tak zrobić u siebie z kominami - jedyne miejsca murowane - ale Pani Kruszonowa stawia veto... może spróbować postawienia przed faktem dokonanym ? 8)