Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Gajdeczkowego domu z bali

agagaj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ba, jestem :p

Nie mam pojęcia o tynkach strukturalnych.... Taki typ....

Ja pomyślałbym na Twoim miejscu o ściankach z cegieł - ładnie wyfugować na etapie stawiania, potem jeszcze ładnie wyrównać i pomalować impregnatem...

Bardzo mi się podoba połączenie drewna z "surowymi" cegłami...

Chciałbym tak zrobić u siebie z kominami - jedyne miejsca murowane - ale Pani Kruszonowa stawia veto... może spróbować postawienia przed faktem dokonanym ? 8)

http://www.misoni.com.pl/offergallery/629_wnetrza_055.jpg

I jak się podoba takie cuś ?

A od przekonywania czasem lepsze jest postawienie przed faktem....dwa dni ciszy, a po jakimś czasie - ale Ty miałeś fajny pomysł.... :p

Ja tam bym na miejscu kruszona nie ustąpiła, bo jak sobie coś umyślę to choćbym miała stanąć na głowie to mojego przekonam. Nawet,że białe to czarne. Ja to dopiero jestem cholera :oops:

Nie ustąpię. Po prostu zrobię jak myślę, przedstawię efekt i podejrzewam, że tak zostanie :p I jeszcze dodam, że zaoszczędziliśmy xxxx tysięcy :lol: :lol: :lol: złotych polskich i to w dobie krajzisu...8)

Nie ustąpię. Po prostu zrobię jak myślę, przedstawię efekt i podejrzewam, że tak zostanie :p I jeszcze dodam, że zaoszczędziliśmy xxxx tysięcy :lol: :lol: :lol: złotych polskich i to w dobie krajzisu...8)

No pewnie :lol:

Cegła pasuje do wszystkiego i z pewnością nie pogryzie się ze ścianką z dmuchawcami... Chyba, że ma być zamiast niej :roll:

Ja się kochani tak martwię o materiał na moje ścianki działowe, bo z cegły ma być obudowa kominka, wyspa kuchenna, ścianki spiżarni w kuchni i meble kuchenne, czy raczej ich obudowa. I konkretnie to martwię się, że z ta cegłą to przesada??

Może czymś w stylu Kruszonowych dmuchawców obudować kominek czy widoczną z salonu część wyspy kuchennej... Się pomyśli.

Ale coś nas wczoraj opanowało, żeby większość działówek parteru zrobić w formie muru pruskiego :wink: Ciekawe jak długo ten pomysł u nas przetrwa.

http://www.misoni.com.pl/offergallery/629_wnetrza_055.jpg

I jak się podoba takie cuś ?

Już widziałam tą fotkę, co nie zmienia faktu, że spokojnie można ją zaliczyć również do moich inspiracji :wink: I bardzo żałuję, że nie wybraliśmy koloru okien zbliżonego do tych... Niestety nasz wybór padł na ciemne wrr..

A jak Wam się tu widzi kolor bali za szafą?? Bo właśnie taki kolor Tikurilli wybraliśmy do zaimpregnowania ścian zewnętrznych i nadbitki... To coś jakby przybrudzona kawa z mlekiem :roll:

Ale już sprawdzaliśmy, że w razie czego, ciemniejszy kolor ładnie to pokrywa, jakby się malowało po świeżym, jasnym drewnie... I nadal pięknie widać usłojenie drewna.

Dodatkowo fotka daje mi pewność, że nie będziemy ostatnimi kretynami jak zrobimy nadproża nad drzwiami w działówkach z belek drewnianych :p

Planujemy zrobić z tych belek coś w rodzaju konstrukcji ściany, w którą wmuruje się bloczki silki lub cegłę.. Belki użyte do podstemplowania takich nadproży będą jednocześnie ościeżnicami, do których już wkrótce opatentujemy sposób zamocowania samodzielnie zrobionych drzwi :lol:

Trzymajcie za nas kciuki, bo sami nie wiemy, na co się porywamy :D

Aguś, kredytu mam więcej o ok 400 zł, ostatni o 350 bo frank odrobinę staniał.

Ściany ze zdjęcia fajne, jasne, takie bym chciała. Okna dla mnie be, jakieś takie pomarańczowiaste. Ale chyba dlatego mi się nie podobają, bo mam dużo takiego koloru w domu i mi się już opatrzył bardzo. Jednak zwkły brąz jest bezpieczniejszy i bardziej na lata. Wiąc ja popieram twój wybór.

Witam sąsiadko kochana :D

No tak. Bardzo trafne porównanie, szczególnie że zachowujemy się jak narowiste szkapy :wink:

Malować trzeba, murować trzeba, izolować trzeba chudziaka, a tu wszystko mokre, zamarznięte, brudne wrrr...

Zeszłej soboty pojechaliśmy na budowę poszwendać się, a ja załapałam takiego doła, że hej... TYYYYLE roboty, a nie ma jak. No żesz w mordę...

Pomogło dopiero pracowite wrzucanie na ognicho ośmiu kartonów po oknach dachowych, miliona papierów, deseczek itp...

Może gdyby na naszym rachunku bankowym była jeszcze z okrągła bańka byłabym spokojniejsza :lol:

Ale już wczoraj, gdy pojechaliśmy na działkę zerknąć czy samo się coś nie robi przypadkiem 8), wstąpił w nas nowy duch... Za sprawą sąsiada, który porwał nas na kawkę do swojego wykańczanego domku. Pokazał nam nowy (zainstalowany i działający już) nabytek - wymiennik ciepła z mpecu, w który też będziemy musieli sie zaopatrzyć. W domku sąsiada cieplutko, straszny syf wykończeniówkowy, ale jak miło... Sąsiad pokazuje nam płytki do łazienki. Ma problem czy kłaść je w karo, czy inaczej. Hmmm... Też bym chciała mieć takie problemy :wink:

Wtedy uświadomiłam sobie, że u nas też tak będzie za kilka miesięcy i nie ma się co gorączkować. Każdy (nawet narowisty) się doczeka.

A co u Ciebie Kasiu?? Jak papierzyska?

I dzięki za kciuki :p

Aguś, kredytu mam więcej o ok 400 zł, ostatni o 350 bo frank odrobinę staniał.

Ale chyba, gdybyś kredycik w rodzimej walucie miała, byłoby podobnie z ratą?

Przynajmniej to pocieszające :roll:

Okna dla mnie be, jakieś takie pomarańczowiaste. Ale chyba dlatego mi się nie podobają, bo mam dużo takiego koloru w domu i mi się już opatrzył bardzo. Jednak zwkły brąz jest bezpieczniejszy i bardziej na lata. Wiąc ja popieram twój wybór.

Może masz rację?? Ale jasny kolor okien po zewnętrznej stronie bardzo rozjaśniłby elewacje i nadał im odrobinki "tego czegoś", nie wiem jak to nazwać - ożywiłby?...

Wewnątrz byłoby jednak odwrotnie. A za malowanie okien na inny kolor wewnątrz i na zewnątrz nie mieliśmy ochoty dopłacać kilku tysiaków :wink:

Ale chyba, gdybyś kredycik w rodzimej walucie miała, byłoby podobnie z ratą?

Przynajmniej to pocieszające :roll:

Może masz rację?? Ale jasny kolor okien po zewnętrznej stronie bardzo rozjaśniłby elewacje i nadał im odrobinki "tego czegoś", nie wiem jak to nazwać - ożywiłby?...

Wewnątrz byłoby jednak odwrotnie. A za malowanie okien na inny kolor wewnątrz i na zewnątrz nie mieliśmy ochoty dopłacać kilku tysiaków :wink:

Prawdopodobnie z tymi ratami by było podobnie, a może nawet wiecej. Staram się tym nie zadręczać, płacę i już. Może kiedyś będzie lepiej :roll:

A może opaski w jakimś żywszym kolorze? Zawsze to łatwiej i taniej przemalować albo wymienić niż okna :wink:

A może opaski w jakimś żywszym kolorze? Zawsze to łatwiej i taniej przemalować albo wymienić niż okna :wink:

Myśleliśmy o tym.

Łazi nam teraz po głowie zrobienie opasek na zewnątrz z blachy miedzianej. Trochę drogo, ale w naszym przekonaniu świeżutka blacha miedziana będzie ciekawie wyglądać a i z domkiem ładnie się zestarzeje...

Chyba blacha szybciej niż dom, ale to szczegół :lol:

Myśleliśmy o tym.

Łazi nam teraz po głowie zrobienie opasek na zewnątrz z blachy miedzianej. Trochę drogo, ale w naszym przekonaniu świeżutka blacha miedziana będzie ciekawie wyglądać a i z domkiem ładnie się zestarzeje...

Kurde zaskoczyłaś mnie, nigdy nie widziałam czegoś takiego :o

Kurcze , mnie też zaskoczyłaś. :roll:

Może być ciekawie. Jeszcze jakby dodać np, miedziane rynny... :o