BeaWroc 09.12.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 No... to już wiem o co kaman doczytałam i co potwierdzasz, czy zaprzeczasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 10.12.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 poddasze tak:od parteru patrząc : bale, na nich leży sufit- boazeria na nią została położona folia zółta i na tą folie poszły legary, teraz miedzy legary wepchamy wełne i na to chyba też jakaś folia pojdzie (dobre pytanie....jakaś- pewnie coś z szarych??)i na to deski podłogowe -czyli będzie to podłoga poddasza. Bal zewnętrzny przy ścianie kolankowej załatwił nam wszystkie dziury, na to poszły wywinięte folie i wełna, a przy szczelinie wentylacyjnej daliśmy od środka białą delikatną siatkę- chyba taką jak do klejenia styro i ścian przed gipsowaniem się daje...ALE- po paru miesiącach zaczeły sie robić małe dziurki...a to osa wpadła, a to pewnie myszka wyskrobała, i dlatego tej jesieni musieliśmy zakłądać z Zewnątrz (niestety innej opcji juz nie było) siatki metalowe-których mam nadzieje mysza nie ruszy, o gęstości 0,3 albo 0,4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 10.12.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 poddasze tak: od parteru patrząc : bale, na nich leży sufit- boazeria na nią została położona folia zółta i na tą folie poszły legary, teraz miedzy legary wepchamy wełne i na to chyba też jakaś folia pojdzie (dobre pytanie....jakaś- pewnie coś z szarych??) i na to deski podłogowe -czyli będzie to podłoga poddasza. Nasz plan jest dokładnie taki sam Bal zewnętrzny przy ścianie kolankowej załatwił nam wszystkie dziury, na to poszły wywinięte folie i wełna, a przy szczelinie wentylacyjnej daliśmy od środka białą delikatną siatkę- chyba taką jak do klejenia styro i ścian przed gipsowaniem się daje... Ania, uduś mnie gołymi rękami, ale pojęcia nie mam o czym piszesz Co znaczy, że bal zewnętrzny przy ścianie kolankowej załatwił Wam wszystkie dziury?? Przybijaliście coś na zewnątrz? Czy po prostu ostatni bal w ściance kolankowej jest na tyle ładnie dopasowany do membrany dachowej/deskowania dachu, że nie musieliście się martwić o zaklejanie tego czymś jak ja?? Dalej rozumiem, że poszła folia i wełna. Ale jaka folia? Paroizolacyjna żółta, wywinięta z podłogi?? Jak tak to do którego miejsca?? Do membrany/deskowania (nie wiem, co masz pod swoją śliczną blaszką na dachu)? I o jakiej szczelinie wentylacyjnej mówisz? O tej między blachą i membraną/deskowaniem dachu?? Jak tak, to u mnie jest tam nabita gwoździami plastikowa siatka do tego celu, ale jest przybita tak, że w wielu miejscach odstaje sobie w którą stronę tylko chce Planowaliśmy to poprawić takerem ze zszywkami, ale kiedy to będzie Czyli u nas na poddaszu nie mieszkają jeszcze żadni goście, bo jest za zimno bez wełny? Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 14.12.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Agi - doczytałam u Żabków i Krecików, że twój Loczek (czyt.mąż ) rwie się do ocieplania poddasza. Napisz na jaka wełnę się zdecydowaliście i jak grubo. Ja się zastanawiam nad zakupem teraz bo ceny apetyczne i kombinuję kogo by tu tym szczęściem obdarzyć tzn. gdzie przechować bo ilość ogromna a z budowy mi "nogi dostanie" ... A tak wogóle to nie macie za wilgotnio na takie prace ...wełna ponoć fajnie wilgoć chłonie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 14.12.2009 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Agi - doczytałam u Żabków i Krecików, że twój Loczek (czyt.mąż ) rwie się do ocieplania poddasza. A tak wogóle to nie macie za wilgotnio na takie prace ...wełna ponoć fajnie wilgoć chłonie ... Cześć Aguś To się Loczek uśmieje z przechrzczenia Może i jest za wilgotno (na zewnątrz 70% teraz), ale jak będziemy czekać, to gościu od wynajmu naszego mieszkania za dużo zarobi Najpierw wszystko przygotujemy, potem szybko wełna połaciami kolejno i na to folia. Da radę. Loczek ostatnio grzebek się zrobił - rozgrzebie robotę i idzie dalej rozgrzebywać w innym miejscu. Całą tą operację zwie "Nie ma czasu na pierdoły" Tu trzeba przykleić, tam przybić, gdzie indziej rozłożyć, bo jedno drugie trzyma i nie można spokojnie robić dalej. Ale Loczek ma jeszcze mnie... Ktoś musi wszystko zaplanować przecież, żeby miało ręce i nogi Napisz na jaka wełnę się zdecydowaliście i jak grubo. Ja się zastanawiam nad zakupem teraz bo ceny apetyczne i kombinuję kogo by tu tym szczęściem obdarzyć tzn. gdzie przechować bo ilość ogromna a z budowy mi "nogi dostanie" ... Mamy krokwie 18, na nich membrana dachowa. Pomiędzy krokwie dajemy 18 cm wełny z rolki, na to 10 cm w poprzek również z rolki, a całość spięta profilami. Wełna mi się kupiła Isovera, Uni-Mata 0,039. Długo się zastanawiałam nad Super-Matą 0,033, ale dałam sobie spokój (1500 zł w kieszeni zostało, a różnicy znacznej nie odczuję). Kupowałam na Allegro u http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7814576. Miał najniższe ceny, miał 18 cm grubą wełnę, miał transport tani. Poprosiłam, zrobił mi jeszcze o 50 gr. taniej niż wystawia na aukcjach. Sam przywiózł busem na budowę, nie pozwolił mi pomagać w rozładunku, pogadaliśmy - bardzo fajny koleś Może ktoś zgodziłby się przechować u siebie na magazynie wełnę dla Ciebie. Teraz ceny faktycznie lecą na łeb... Wełny wcale nie jest tak dużo... Zajmuje tylko połowę największego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 14.12.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ile masz styro w podłodze??po kilku miesiącach podłoga zejdzie ci jeszcze z 1cm . w dół!!!!pamietaj jak bedziesz wykańczała przy drzwiach próg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 14.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Aga - faktycznie może uczepię się faceta - logicznie myśli. Transport u mnie nie gwałt przecież. Będzie miał okazję to coś razem złoży i przywiezie... U ciebie to jeszcze więcej tego było pewnie - masz większy dach a i w podłogi pewnie od razu zamawiałaś? ANNNJA - dobrze wiedzieć bo u mnie pod balem deska dębowa tak co by gres ładnie pod bal podłożyć a tu zonk by wylazł. Podłoga klaps i szpara będzie ! Jednak ma rację mój "Zbyszko z Goszczanowa " żeby ścianki i wylewkę w pierwszej kolejności a potem cała reszta ...szczególnie drewniane i ociepleniowe zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 16.12.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ile masz styro w podłodze?? po kilku miesiącach podłoga zejdzie ci jeszcze z 1cm . w dół!!!! pamietaj jak bedziesz wykańczała przy drzwiach próg.. O ilu rzeczach się nie pomyśli... O takich rzeczach myśli się albo dużo wcześniej przed, albo dużo po U mnie 17 cm styro w posadzce (architekt dał ciała, ale to nam w niczym nie przeszkadza - tylko cieplej będzie). Przy drzwiach i oknach balkonowych tak z 1-2 mm za mało na wklejenie gresu, więc to, że podłoga osiądzie to tylko zaleta. Nie będziemy doklejać płytko na próg, tylko obok i po sprawie. U ciebie to jeszcze więcej tego było pewnie - masz większy dach a i w podłogi pewnie od razu zamawiałaś? Tak Aguś, jeszcze na podłogę poddasza i na stryszek nieużytkowy - na styk wyszło nam 330 m2. "Zbyszko z Goszczanowa " miał rację do kwadratu Ścianki działowe, elektryka, hydraulika, wylewki, docieplenie a elemenciki drewniane , np. opaski przy drzwiach to najlepiej dopasowywać już do położonej podłogi. Ja mam sporo okien balkonowych oi gdybym teraz zrobiła opaski bez wykończonej podłogi, kiepściutko by wyglądało i upierdliwe przy wykończeniu by było. Mróz, Panie, mróz dupcię ściska i teraz już mamy mocnyy argument, żeby nie jechać na budowę A tyle roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 16.12.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Aaaa... Jeżyku zapomniałam zapytać, czy rozmawiałaś z gościem od wełny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 16.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Aaaa... Jeżyku zapomniałam zapytać, czy rozmawiałaś z gościem od wełny?? Ha ! I to z niejednym ! Przeryłam dokładniej allegro i okazało się, że bliżej mam w apetycznej cenie i też z transportem nie będzie problemu. Myślałam, że okolice Łodzi to już dalekawo - ale jak ktoś myśli "logicznie-logistycznie" - to nic nie stanowi problemu. Muszę teraz poznęcać się nad ilością - bo "na oko" to sobie mogę cherbaty do zaparzenia nasypać. Tu się trza za łołówek chwycić i policzyc uczciwie ... tylko kogo do pomocy zassać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.12.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 bo "na oko" to sobie mogę cherbaty do zaparzenia nasypać. Ja Ci dam! Wiesz co się pisze przez "ch"? na pewno nie herbata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 16.12.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 No widziałaś ! Ale zonk ! To dlatego ...że Herbaty nie lubię Kawoszka jestem wierna ...uwentualnie "bąbelwodę" piję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 17.12.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Aż zabolała w sercu ta .... erbata...... ech.... A wniosę zamęt jak zwykle..... Poszukaj może wełny Isoroc.... Kupowałem gdzieś początkiem roku, trza by w dzienniku sprawdzić dokładnie... Płaciłem jakieś 30-40% mniej niż za Isovera. Ta wełna to kamienna, w płytach. Chyba się sprawdziła... Nie znam się zresztą.... W każdym razie w domu ciepło.... Na poddaszu aż za bardzo.... A transport bezpłatny w każde miejsce w Polsce, przy spełnieniu minimum logistycznego, co nie jest trudne jeśli kupuje się na ocieplenie dachu... Aaaa przypomniałem sobie, za 150 mm grubości płaciłem coś koło 12 zeta za m2.... Isover wtedy minimum 18 zeta.... Zaoszczędziłem na samym dachu jakieś półtorej tysia.... No i znikam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 17.12.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 No też może być nie głupie. Ponoć w płytach sie nie osuwa - jest sztywniejsza. A powiedz Kruszon jak policzyłeś ilość ? Zostało ci cosik ? Za erbatę masz po sznupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 17.12.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 No policzyć Kobieto to nie problem.... Zmierz sobie długość połaci, sufitu, jeśli jest, jeśli nie, to odległość między połaciami na wysokości planowanego sufitu. Mnożysz razy szerokość i masz metry kwadratowe..... Podobnie w przypadku sufitu/podłogi. I prawda, płyty się nie osuwają. Na przekładkę - druga warstwę dawałem już wełnę w rolce. Inną niż Isoroc, bo za mało było tego na minimum logistyczne, więc kupiłem w miejscowej firmie razem z całą suchą zabudową. Może nawet lepiej wyszło, bo rolka położona na przekładkę nie ma szpar na łączeniach, jak ma to miejsce w przypadku płyt. Ale z tej pierwszej warstwy jestem zadowolony, tyle, że pyli się sakramencko, gorzej od rolki. W końcu to wełna kamienna..... Aż teraz mnie swędzi na wspomnienie.... A zostać, zostało, bo starałem się wyrzucać odpady - to, co zostało z wykrojonej płyty. Ale z odpadami trzeba się zawsze liczyć.... W między czasie znalazłem, gdzie kupiłem - http://www.mega1000.pl Tylko teraz coś drożej mają, poszukaj na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 17.12.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Dobrze, że ja mam czas na takie marudzenie, przebieranie i molestowanie ludzi o rady ... Byłoby "na łeb na szyję" pewnie. A wzór na pow. kwadratu znam Na ściankach szcztowych się powiesiłam. Wsadzę tam mojego "betonowego budowlańca" (czyt.mąż) niech sobie dołoży wzór na trójkąt i pogłówkuje troche Aaaa "zmierz sobie" no dobre ! Człowieku - jeszcze mnie na stropie nie było Wleźć wlezę ...tylko kto mnie zdejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 18.12.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Jeżyku też nie lubię herbaty Aaaa przypomniałem sobie, za 150 mm grubości płaciłem coś koło 12 zeta za m2.... Isover wtedy minimum 18 zeta.... Zaoszczędziłem na samym dachu jakieś półtorej tysia.... Ja płaciłam teraz 17 zł za 18 cm gr. Isovera Uni-Matę. Także nie pocieszę Cię - ceny sporo spadły. Wełna szklana przy tych samych parametrach co skalna jest sporo lżejsza. A Mega1000 to 2 km ode mnie Tak na marginesie - połowa Grupy wrocłaskiej robiła przez nich elewacje Minimum logistyczne to przeważnie trochę więcej niż ocieplenie dachu, stropu przeciętnego domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 18.12.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Minimum logistyczne to przeważnie trochę więcej niż ocieplenie dachu, stropu przeciętnego domku... Minimum to 35 m3, czyli do osiągnięcia bez problemu, skoro mój mały dach dał większa ilość....... Sorka, dach i podłoga poddasza...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 18.12.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Teraz przyszła kolej na Jeża... Pomęczy się pomęczy Skalna czy szklana, płyty czy rolka, lambda 0,39 czy lepsza... Powodzenia Aguś, bo każdy musi dokonać wyboru sam. My wybraliśmy Isovera w rolce, bo będziemy układać sami. Wg wszystkich głosów na Forum, Isover i Rockwoola niektóre (nie pamiętam które) nie pylą się przesadnie, są bardziej sprężyste. A to dość ważne, gdy chce się babrać w tym własnymi grabkami No policzyć Kobieto to nie problem.... Zmierz sobie długość połaci, sufitu, jeśli jest, jeśli nie, to odległość między połaciami na wysokości planowanego sufitu. Mnożysz razy szerokość i masz metry kwadratowe..... Podobnie w przypadku sufitu/podłogi. Aguś, projekt masz jak się domyślam. Zrób sobie pyszną kawkę, weź w łapki linijkę i zmierz z przekroju budynku wymiar połaci na wysokości, którego ma być położona wełna. Pomnóż przez szerokość budynku, a to wszystko razy dwa. To samo z drugą warstwą wełny. Ściany szczytowe z pola trójkąta i strop już łatwiej pójdą. I nie mów, że pola trójkąta nie policzysz, bo Cię uduszę na odległość Ja miałam do policzenia cztery trapezy, a z matmy jestem mega orłem Ale dałam sobie radę. Jak małżonek zaczął pomagać (a w matematyczne klocki jest lepsiejszy niż ja), to wyszło nam, że zamiast kupować wełnę, powinniśmy się niezwłocznie zgłosić do hurtowni budowlanej w celu odbioru naszych pieniędzy Nie wiem jak jak to się stało, ale wełny nam wyszło na minusie A na strop lepiej nie właź Ja kiedyś wlazłam (po raz pierwszy), żeby się zastanowić nad rozmieszczeniem okien połaciowych. Takie ze mnie strachajło, że nie mogłam tam nawet myśleć, a w głowie kołatało mi tylko "jak ja k..a teraz zlezę?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 18.12.2009 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Minimum logistyczne to przeważnie trochę więcej niż ocieplenie dachu, stropu przeciętnego domku... Minimum to 35 m3, czyli do osiągnięcia bez problemu, skoro mój mały dach dał większa ilość....... Sorka, dach i podłoga poddasza...... Zależy widać od założeń sprzedającego, jakie minimum jest dla niego logistycznie opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts