Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Gajdeczkowego domu z bali

agagaj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie dziewczyny,

mam dla Was porade w sprawie tych krążków,

jeśli będą cieńsze niż około 2cm, to takie krązki się wyginają, deformują a i czasami pękają na pół/ ćwiatki.....

miałam kilka takich ok 30- 35cm średnicy, chciałam wykorzystać może na podstawki??, może na deski do krojenia - nici z tego.....,

Witajcie dziewczyny,

jeśli będą cieńsze niż około 2cm, to takie krązki się wyginają, deformują a i czasami pękają na pół/ ćwiatki.....

miałam kilka takich ok 30- 35cm średnicy, chciałam wykorzystać może na podstawki??, może na deski do krojenia - nici z tego.....,

mpje sie nie zdeformowały i nie wygięły, ale owszem ciut popękały.... z tym, że to mi właśnie chodzi :)

http://daycreek.com/dc/images/062500b.jpg

Najpewniej masz taką naturę jak ja. Na konkrety to ja się decyduję szybko, ale duperele mnie rozwalają. A najczęściej im dłużej szukam i oglądam tym częściej wracam do pierwszego pomysłu.

O właśnie, właśnie :lol: Z ust mi to wyjęłaś.

Nawet nie ma co z tym walczyć, bo porażka za porażką i porażką pogania...

Tuptajcie JEŻYKI, bo z Wami tu weselej, ALE UWAŻAJCIE NA BŁOTKO, bo się potopicie :roll:

Witajcie dziewczyny,

Czyli pozostanę przy opcji pocięcia moich bali suszonych z domku na krążki...

Dalej nie wiem gdzie to wcisnę, ale dla chcącego nic trudnego :wink:

Inna sprawa, że Panowie Ekipa zabrali ze sobą na pożegnanie nasze zapasowe kawałki bali wrrrrr :evil:

Nic to - będziemy zamawiać jeszcze bale okrągłe do innych celów, to się wtedy powyżywa mężuś piłą spalinową. A może i ja spróbuję :lol:

Kilka dni temu użyłam po raz pierwszy w życiu wiertarki z mieszadłem do wybełtania kleju do płytek... I uwaga - z dobrym efektem :wink:

Ale już nie będę marudzić nikomu, że kurzy klejem podczas mieszania...

To w końcu nie ciasto na naleśniki, a wiertarka trochę mocniejsza od miksera :roll:

Może i się zapowiada, ale schrzanić wszystko o wiele łatwiej :wink:

A mam wrażenie, że właśnie w tym kierunku się posuwamy...

Mam wielki dylemat, jakie okna dachowe zamówić.

Wentylacja będzie mechaniczna nawiewno-wywiewna, wiec do okien nie opłaca się kupować nawiewników i innych bajerów. Albo okno jest tandetne, albo brzydkie, albo coś jeszcze innego :roll:

Zaczełam myśleć nad zamówieniem Fakro z PCV..

Myślicie, że jedno okno 78x140 do pomieszczenia na poddaszu 25 m2 po podłodze i ok. 15 m2 użytkowej wystarczająco doświetli??

Czekam na dekarzy - jak pierdykną membranę na dachu, może rozjaśni mi się w głowie z tymi oknami...

Planowaliśmy do każdego pomieszczenia dać po dwa 78x140... Ale podobno to za dużo.. Dwa pomieszczenia będą od południowego wschodu, więc dwie moje Gajdeczki mogę notorycznie latem gotować w swoich pokojach :lol:

Jak jest u Was z połaciówkami??

jak nigdy nie piszę na forach, a jedynie podglądam zawsze, to dzisiaj musiałam się odezwać... do moich przyszłych sąsiadów i pobratymców w bali :D

My w prawdzie jeszcze w polu z budową, bo projekt dopiero zrobiony, ale działka jest i ani chybi widzę z niej te same kominy co Wy ze swojej!!!

Więc nie miałam wyjścia jak przywitać się miło i pogratulować rodzinki i zaawansowania na placu boju!

Myślicie, że jedno okno 78x140 do pomieszczenia na poddaszu 25 m2 po podłodze i ok. 15 m2 użytkowej wystarczająco doświetli??

Wydaje mi się , że jedno okno o takich wymiarach to zdecydowanie za mało. Gdzieś czytałem o stosunku powierzchni okna do podłogi 1-8. Przy połaciowych zdaje się może być 1-10. Ale to i tak daje u Ciebie minimum dwa.

Piotr - ktoś mi to musiał uświadomić, że tu nie ma "jakoś to będzie", alę będzie po prostu zbyt ciemno - dzięki wielkie :lol:

Inna sprawa, że w końcu zasiadłam do projektu i zmierzyłam, czy 78x140 się zmieszczą w miejscach przewidzianych przez architekta (dach kopertowy)...

I wiecie co? Nie zmieszczą :roll: Nie ma więc gadania tylko po 2 okna 78x118, koniec i kropka.

Nie da się ich przesunąć o jedną krokiew, bo w dwóch pomieszczeniach nie byłoby okien wcale :lol:

jak nigdy nie piszę na forach, a jedynie podglądam zawsze, to dzisiaj musiałam się odezwać... do moich przyszłych sąsiadów i pobratymców w bali :D

My w prawdzie jeszcze w polu z budową, bo projekt dopiero zrobiony, ale działka jest i ani chybi widzę z niej te same kominy co Wy ze swojej!!!

Więc nie miałam wyjścia jak przywitać się miło i pogratulować rodzinki i zaawansowania na placu boju!

ANTHEA WITAJ :D

Strasznie się cieszę!!!

Przetarliśmy Wam już szlaki, bo nasz drewniak tu pierwszy. Nie będziecie może musieli już wysłuchiwać tylu bredni o spaleniu, kornikach, powodziach i innych plagach...

Ciekawostka lokalna:

Dom budujemy koło kościoła. Wczoraj usłyszałam opinię, że ten dom buduje Proboszcz dla swojej kochanki :lol:

Do dzisiaj uśmiech nie schodzi mi z pyszczka...

Także zaczynaj się przyzwyczajać do naszej piknej mieścinki z kominami z wszystkimi jej "urokami" :lol:

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie papierków do PNB - służę radą :wink:

No i gdzie ta Twoja działka, bo mnie ciekawość zeżre :wink:

I dziennik budowy zakładaj, plose, plose...

Kaśka73 to również nasza przyszła sąsiadka.