Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do zrobienia 20 metrów podmurówki, z czego 12 metrów to "dolanie do starego fundamenty - chce go podniesc o 20cm, a reszta to podmurówka pod 5 1,5 metrowych słupków z cegły pełnej, czyli dosc gleboki fundament.

wykopac to wykopie szybko samemu, chyba nie takie trudne:)

a jak z kreceniem? Mam betorniarke na dzialce, mam piasek. Nie mam jeszcze cementu - ile mi zajmie ukrecenie 3m6 betonu? Oplaci się? O ile taniej bedzie, niz kupny gotowy?

dzieki:)

sad ripper

https://forum.murator.pl/topic/99423-kr%C4%99ci%C4%87-beton-na-podmur%C3%B3wke-plotu-samemu-czy-kupic/

Mam do zrobienia 20 metrów podmurówki, z czego 12 metrów to "dolanie do starego fundamenty - chce go podniesc o 20cm, a reszta to podmurówka pod 5 1,5 metrowych słupków z cegły pełnej, czyli dosc gleboki fundament.

wykopac to wykopie szybko samemu, chyba nie takie trudne:)

a jak z kreceniem? Mam betorniarke na dzialce, mam piasek. Nie mam jeszcze cementu - ile mi zajmie ukrecenie 3m6 betonu? Oplaci się? O ile taniej bedzie, niz kupny gotowy?

sad ripper

Ad czerwone. Przydałby się jeszcze kamień i z tona cementu....

czy wyjdzie taniej czy drożej to zależy np od kosztów robocizny

ale raczej na pewno wyjdzie gorszy beton...

beton jako murek pod płotem ma bardzo ciężkie warunki pracy

namaka, zamarza - powinien być dobrej jakości...

... Nie mam jeszcze cementu - ile mi zajmie ukrecenie 3m6 betonu? Oplaci się?

sad ripper

beton44 ma racje w tym , ze kruszywo masz za miałkie - fakt

natomiast czy ma byc to "kamień" mozna podyskutowac - podmurówka to nie strop, mozna stosowac kruszywa sortowane, zwir lub pospółke

straszenia "gorszym betonem" tez bym sie nie bał - obojetne kto Cie straszy i jak bardzo Cie straszy ...

(ten "gorszy beton" który wyjdzie z betoniarki z bylejakiego kruszywa jest i tak "o niebo lepszy" niz Ci potrzeba na podmurówke ..)

natomiast obojetne z jakiego betonu zrobisz - jesli pod starym murkiem masz grunt wysadzinowy a nie zachowasz tzw głebokosci przemarzania - grozi temu murkowi zniszczenie ... :-?

p.s.

ukręcenie 3 m3 betonu (w dobrych warunkach - tzn kruszywo, cement, woda na miejscu i dowóz na "krótkie" odległosci po gruncie twardym)

zajmie Ci poł dnia - góra dzień ...

ja staniesz np. z Tata i bratem czy szwagrem

... beton jako murek pod płotem ma bardzo ciężkie warunki pracy

nic mu nie bedzie

towarzysz Lenin wytrzymywał wiecej ...

Post przyszłości:

"Nie wykonałem podmurówki pod ogrodzenie, bo w betoniarni nie było wolnego laboranta" :)

:lol: :lol: :lol: :lol:

a domki budowane przed erą MURATORa zapewnie niebawem w proch sie rozsypia ....

p.s.

ukręcenie 3 m3 betonu (w dobrych warunkach - tzn kruszywo, cement, woda na miejscu i dowóz na "krótkie" odległosci po gruncie twardym)

z nimi nie staj, bo nie zdazysz piwa wypić...

... Nie mam jeszcze cementu - ile mi zajmie ukrecenie 3m6 betonu? Oplaci się?

sad ripper

beton44 ma racje w tym , ze kruszywo masz za miałkie - fakt

natomiast czy ma byc to "kamień" mozna podyskutowac - podmurówka to nie strop, mozna stosowac kruszywa sortowane, zwir lub pospółke

straszenia "gorszym betonem" tez bym sie nie bał - obojetne kto Cie straszy i jak bardzo Cie straszy ...

(ten "gorszy beton" który wyjdzie z betoniarki z bylejakiego kruszywa jest i tak "o niebo lepszy" niz Ci potrzeba na podmurówke ..)

natomiast obojetne z jakiego betonu zrobisz - jesli pod starym murkiem masz grunt wysadzinowy a nie zachowasz tzw głebokosci przemarzania - grozi temu murkowi zniszczenie ... :-?

p.s.

... beton jako murek pod płotem ma bardzo ciężkie warunki pracy

nic mu nie bedzie

towarzysz Lenin wytrzymywał wiecej ...

Ad błękitne. Hmmmmmmm :o zobaczymy po kilku zimach :-?

z mojego doswiadczenia

murki najczesciej sypia sie z powodu

- zanieczyszczonego kruszywa ( pospółka czy zwir nie płukany z mułem)

- braku zawibrowania betonu (lub chocby dokładnego "ostukania szalunku")

- bylejakiego zatarcia ( bardzo chropowata powierzchnia)

- złej pielegnacji

- itp.

natomiast, zeby sypały sie z powodu "ukręcenia" betonu na budowie - jeszcze nie słyszałem ...

z mojego doswiadczenia

murki najczesciej sypia sie z powodu

- zanieczyszczonego kruszywa ( pospółka czy zwir nie płukany z mułem)

- braku zawibrowania betonu (lub chocby dokładnego "ostukania szalunku")

- bylejakiego zatarcia ( bardzo chropowata powierzchnia)

- złej pielegnacji

- itp.

natomiast, zeby sypały sie z powodu "ukręcenia" betonu na budowie - jeszcze nie słyszałem ...

Ad zielone. bo to się nie słuchem ocenia 8)

Beton na podmurówkę kręć na budowie, chyba że masz dużo szalunków jak sugerowali koledzy. Ja używalem mieszanki żwiru i piasku(płukanego!), oczywiscie cement i woda też oraz plastyfikator. Szalunek to deski obite sklejką i posmarowane olejem do szalunków. Zagęszczanie niestety młotkiem i metalowym prętem.Bez zacierania.Po 4 latach podmurówka dalej wygląda jak prefabrykat, czyli gładziutka bez spękań. Zapomniałem jeszcze dodać że zbrojenie to cztery pręty fi 6 żebro.