lump praski 19.04.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Gangi i mafia dziala wlasnie na zasadzie nieustajacaej grozbie przemocy i zasady oko za oko, zab za zab.(A jak mam rozumiec okreslenie " wieki ciemne " ? ? ? to tak na marginesie )Postep i zmiany techniczne nie oznaczaja zmian podstawowych potrzeb czlowieka - jedna z nich jest poczucie bezpieczenstwa, ale pytanie czy kara smierci rzeczywiscie przywraca mi to poczucie albo mi je daje. Akurat mi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.04.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 (A jak mam rozumiec okreslenie " wieki ciemne " ? ? ? to tak na marginesie ) Jako historyk zajmujacy sie sredniowieczem spiesze doniesc, ze okreslenia "wieki ciemne" uzywa sie w stosunku do pierwszych wiekow sredniowiecza, o ktorych niewiele wiadomo, z uwagi na skaposc zrodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.04.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Lumpie-jestem przeciwna karze śmierci-zbrodniarz powinien mieć obowiązek ciężkiej pracy i n.p. alimentować dzieci swojej ofiary, juz mi się nie chce po raz kolejny pisać, żeby nie brać marzeń za realia. o jakim obowiązku ciężkiej pracy zbrodniarza marzysz. On pokaże ci gest Kozakiewicza i co mu zrobisz? Może wreszcie pogadamy stapając nogami po ziemi, a nie bujając w obłokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.04.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Myslalam, ze od tego okreslenia "wieki ciemne" odeszlo sie ze wzgledu na waznosc i role Sredniowiecza w ksztaltowaniu Europy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.04.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Myslalam, ze od tego okreslenia "wieki ciemne" odeszlo sie ze wzgledu na waznosc i role Sredniowiecza w ksztaltowaniu sie Europy. I tak i nie. Odeszlo sie w stosunku do calego sredniowiecza, natomiast mozna je stosowac do poczatkow sredniowiecza ze wzgledu na brak zrodel, ktore by mogly te wieki naswietlic... Wtedy nie jest to okreslenie pejoratywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.04.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A mnie by z li n c z o w a l i (i nawet nie zastanawiali sie nad moralnym aspektem) za takie okreslenie.......ale milo mi, ze i i inni historycy petaja sie po tym forum budowlanym badz co badz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.04.2008 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A mnie by z li n c z o w a l i (i nawet nie zastanawiali sie nad moralnym aspektem) za takie okreslenie.......ale milo mi, ze i i inni historycy petaja sie po tym forum budowlanym badz co badz. Petaja sie, petaja... A kto by Cie zlinczowal? Musisz miec tam jakies malo tolerancyjne srodowisko. Jak zrobilam kolokwium studentom i byla data koronacji Karola Wielkiego i padla odpowiedz... hmmmmmmm.... 926 to moj profesor (dosc duzego formatu...) powiedzial, ze w epoke sie wstrzelil, wiec o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.04.2008 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 No i moi dosc duzego formatu.......ale Sredniowiecze to pupilek i dopieszczany na dodatek bo najlepszy przyklad znieksztalcenia w kulturze masowej. I w swiadomosci spolecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.04.2008 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 No i moi dosc duzego formatu.......ale Sredniowiecze to pupilek i dopieszczany na dodatek bo najlepszy przyklad znieksztalcenia w kulturze masowej. I w swiadomosci spolecznej. Taaa, och ci "Krzyzacy"... (film). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.04.2008 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Ale ty nie spisz o tej porze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.04.2008 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Ale ty nie spisz o tej porze ???? A Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.04.2008 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 U mnie dopiero po dziesiatej 5. Zastanawiam sie nad plakatem " Dzikim indykom gegajacym mi pod oknem o 8 rano w soboty i niedziele stanowcze - nie !" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.04.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Lumpie-jestem przeciwna karze śmierci-zbrodniarz powinien mieć obowiązek ciężkiej pracy i n.p. alimentować dzieci swojej ofiary, juz mi się nie chce po raz kolejny pisać, żeby nie brać marzeń za realia. o jakim obowiązku ciężkiej pracy zbrodniarza marzysz. On pokaże ci gest Kozakiewicza i co mu zrobisz? Może wreszcie pogadamy stapając nogami po ziemi, a nie bujając w obłokach. No, stąpajmy. Już Ci mówiłam, że nie zarobi - to nie dostanie żreć. Nie miałabym wtedy żadnych skrupułów. I żadnych względów, że to człowiek i że prawa człowieka - taka jest kara. Ale kara, a nie zabijanie. A tak - mówimy, że drań źle zrobił, bo zabił i... zabijamy go. Cóż za cudowny przykład ludzkiej hipokryzji i relatywizmu moralnego. W stosunku do morderców należałoby stosować wszelkie dostępne metody, aby ich zmusić do ciężkiej pracy. I jest to jak najbardziej możliwe, wiele przykładów mamy zarówno w historii (obozy pracy) jak i w dzisiejszych czasach (Korea, Chiny). To naprawdę możliwe. Jeśli już koniecznie chcesz rozmawiać realnie, to - przecież KS w dzisiejszej Europie jest mrzonką. Chłopie, o czym Ty gadasz? Bez obrazy, Retro, to tylko żarty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.04.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 U mnie dopiero po dziesiatej 5. Zastanawiam sie nad plakatem " Dzikim indykom gegajacym mi pod oknem o 8 rano w soboty i niedziele stanowcze - nie !" Widzisz, ja funkcjonuje na EST, gdyz tam mam chlopa i wiekszosc klientow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Lumpie-jestem przeciwna karze śmierci-zbrodniarz powinien mieć obowiązek ciężkiej pracy i n.p. alimentować dzieci swojej ofiary, juz mi się nie chce po raz kolejny pisać, żeby nie brać marzeń za realia. o jakim obowiązku ciężkiej pracy zbrodniarza marzysz. On pokaże ci gest Kozakiewicza i co mu zrobisz? Może wreszcie pogadamy stapając nogami po ziemi, a nie bujając w obłokach. No, stąpajmy. Już Ci mówiłam, że nie zarobi - to nie dostanie żreć. Nie miałabym wtedy żadnych skrupułów. I żadnych względów, że to człowiek i że prawa człowieka - taka jest kara. a on nie pracuje dni pięc a po pięciu dniach załamujesz się (no bo nie bedziesz zabijać głodem, prawda?) i dajesz mu jeść za nic. Ale kara, a nie zabijanie. A tak - mówimy, że drań źle zrobił, bo zabił i... zabijamy go. Cóż za cudowny przykład ludzkiej hipokryzji i relatywizmu moralnego. a jak nie dasz jeść to co będzie? W stosunku do morderców należałoby stosować wszelkie dostępne metody, aby ich zmusić do ciężkiej pracy. I jest to jak najbardziej możliwe, wiele przykładów mamy zarówno w historii (obozy pracy) jak i w dzisiejszych czasach (Korea, Chiny). To naprawdę możliwe. to jest możliwe tylko wtedy, gdy kara śmierci funkcjonuje. jeżeli nie, to jak chcesz zmuszać? Torturami???? Jeśli już koniecznie chcesz rozmawiać realnie, to - przecież KS w dzisiejszej Europie jest mrzonką. Chłopie, o czym Ty gadasz? Bez obrazy, Retro, to tylko żarty! obrazać się nie ma o co, a dyskutujemy, bo takie było pytanie. O realność wprowadzenia tego w zycie nikt nie pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Sorry, Malgos, zapomnialam, ze ty tez w szpagacie przez Atlantyk tak jak ja. Cos mi dzwonilo tylko, ze nie wiedzialam w ktorym kosciele......no, ale ze i ty historyk i ze tez East Coast - raczej nie spodziewalam sie znalezc tu kogos takiego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 20.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Zdecydowanie przeciw. Ale: . kara bezwzględnego dożywocia, z nakazem pracy. Ma zarobić na swoje utrzymanie i na pensje strażników i pracowników więziennych Nie zarobi - nie ma obiadku, tylko chlebek. Żadnych zwolnień i warunków - oczywiście dla pewnych kategorii przestępców. Podpisuje sie obiema rekoma! Dotyczy to takze celi - na poczatek najmniejsza mozliwa cela, bez zadnych przedmiotow (oprocz siennika na ziemi). Dopiero za dobre sprawowanie mozliwe lozko, okno, szafki, widzenia z rodzina. Ale w przypadku najpowazniejszych przestepstw - zadnej mozliwosci wczesniejszego zwolnienia. Wedlug mnie kara smierci nie jest kara najostrzejsza - sadze, ze gorsze jest siedzenie w celi BEZ PERSPEKTYWY JEJ OPUSZCZENIA DO KONCA ZYCIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 to już lepiej dla takich zakontraktować odsiadkę u naszych wschodnich sąsiadów, może nawet tych bardziej wschodnich? niemniej dewiantów eliminować w sposób ostateczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.04.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Gangi i mafia dziala wlasnie na zasadzie nieustajacaej grozbie przemocy i zasady oko za oko, zab za zab.. Oj to to. Popatrz jakie skuteczne! Nikt się nie wyłamuje. A może by tak w społeczeństwie takie zasady..... ach nie, przecież to są GANGI a my jesteśmy cacy. Nie byłoby podziału na złych i dobrych, czyż nie? Czulibyśmy się źle moralne... tak na poziomie gangów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Wedlug mnie kara smierci nie jest kara najostrzejsza - sadze, ze gorsze jest siedzenie w celi BEZ PERSPEKTYWY JEJ OPUSZCZENIA DO KONCA ZYCIA nie najgorsze jest siedzenie i oczekiwanie na wyrok śmierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts