Puszka 04.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam Zacząłem szukać instalatora CO i CWU.mam juz wyceny 2 panów.Mam pytanie do was w zwiazku z podłogówką.mam 3 pętle podłogówki1. 15m22. 7,4m23.10m2 Ile na to potrzeba PEXA??Jeden wyliczył mi 456m rury unipipe fi16 a drugi 200m Alu-Pex.Różnica jest bardzo duża wiec mam pytanie który z instalatorów jest wyliczył to prawidłowo?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 proponuję do wróżki, a może posluchaj tego który symatyczniejszy dokładnie zero danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 04.04.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 a może posluchaj tego który symatyczniejszy dokładnie zero danych Z tym "zero" to chyba przesadziłeś bo podałem wstepnie powierzchnie tych pętli. Co chcesz jeszcze?? Dokładne długości boków pomieszczen w których bedzie podłogówka?? Nie chodzi mi o dokładne wyliczenie. Zaskoczyla mnie ogromna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 04.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 a ktory podaje wielkosc zgodna z projektem ? czy choc ktos liczyl straty ciepła pomieszczeń ? ktos zakładał temperature pracy instalacji ? czy ktos uwzglednił to co czym bedzie posadzka wykończona ? jak nie to tak jak napisał 1950 - wybierz sympatyczniejszego - lub tego co blizej mieszka, zeby mozna bylo go odwiedzic jak cos nie zadziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 a w ogóle co to za pomiesczenia, równie dobrze może być wiatrołap temperatura normowa 16C albo łazienka temperatura normowa 24C, co Ci jeszcze wyliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.04.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Jak dom ma dobrze cieplona posadzkę i ściany to bliższy prawdzie bedzie wykonawca który proponuje 200m rurki ale to wszystko trzeba jeszcze przeliczyć. 456m to lekka przesada i wykonawca raczej nie ma pojęcia o podłogówce no chyba że dom nie jest ocieplony i ma duże straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 04.04.2008 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 a w ogóle co to za pomiesczenia, równie dobrze może być wiatrołap temperatura normowa 16C albo łazienka temperatura normowa 24C, co Ci jeszcze wyliczać? 1. 15m2 - kuchnia 2. 7,4m2 - łazienka z WC 3.10m2 - hol(przedpokój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.04.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 proponuję do wróżki, dokładnie zero danych[/size] Lekko przesadziłeś z tym brakiem danych. Jest ich całkiem sporo. 400 to przesada - tyle potrzeba na ok 65m2 Co do strat cieplnych - też nie szarżujcie, bo wiadomo, że z podłogówki nie wyciśnie nikt więcej niż 100 W/m2, więc jeśli montuje ktoś podłogówkę, to ma ocieplenie. A nawet jak go nie ma i montuje, to... raczej 200 niż 400. Najlepiej rozrysuj sobie na kartce w kratkę pętle podłogówki w odstępach co 15 cm i będziesz wiedział czy bardziej 200 czy 400. Jak dokładnie narysujesz i uwzględnisz podwójną (tam i z powrotem) odległość od kotłowni (z 99% pewnością rozdzielacz będzie w kotłowni), to jeszcze dodaj jedną długość ściany zewn do każdej pętli (ewentualne zagęszczenie w strefie brzegowej), to wyjdzie ci ilość rury - szacunkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 a w ogóle co to za pomiesczenia, równie dobrze może być wiatrołap temperatura normowa 16C albo łazienka temperatura normowa 24C, co Ci jeszcze wyliczać? Bądź tak miły i powiedz, o ile zmieni się długość rury przy 16 i przy 24 st temperatury obliczeniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.04.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 proponuję do wróżki, dokładnie zero danych[/size] Lekko przesadziłeś z tym brakiem danych. Jest ich całkiem sporo. 400 to przesada - tyle potrzeba na ok 65m2 Co do strat cieplnych - też nie szarżujcie, bo wiadomo, że z podłogówki nie wyciśnie nikt więcej niż 100 W/m2, więc jeśli montuje ktoś podłogówkę, to ma ocieplenie. A nawet jak go nie ma i montuje, to... raczej 200 niż 400. Najlepiej rozrysuj sobie na kartce w kratkę pętle podłogówki w odstępach co 15 cm i będziesz wiedział czy bardziej 200 czy 400. Jak dokładnie narysujesz i uwzględnisz podwójną (tam i z powrotem) odległość od kotłowni (z 99% pewnością rozdzielacz będzie w kotłowni), to jeszcze dodaj jedną długość ściany zewn do każdej pętli (ewentualne zagęszczenie w strefie brzegowej), to wyjdzie ci ilość rury - szacunkowo. o widzę że fachowiec się znalazł, to możei powiedz Puszce ile Wat będzie mał z 1 m2 podłogówki w łazience przy rozstawie 15 cm jak mu doradzasz, żeby było lepiej to temperatura zasilania to 40 C a temperatura powrotu 30C a ile będzie przy temperaturze zasilanaia 50C i temperaturze powrotu 40C, wykończenie wiadomo ceramika, acha w łazience odpada 2 m2 pod wanną i natryskiem dwie ściany są ścianami zewnętrznymi, a co będzie gdy łazienka nie będzie miała kontaktu ze ścianami zewnętrznymi i będzie na piętrze, masz tak dużo danych, wykaż się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.04.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Czuję się znokautowany. Zwróć uwagę na podstawowe pytanie w tym dziale: 200 czy 400. Moj odpowiedź to jedynie sposób, jak się zorientować - szacunkowo - czy 200 czy 400. I tyle. I przeanalizuj swoją pierwszą odpowiedź na to pytanie. http://www.kisan.pl Tu jest do ściągnięcia program do obliczeń - też szacunkowych - podłogówki: Kisan OZC 3.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts