Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile rurek na podłogówke??

Recommended Posts

Witam

Zacząłem szukać instalatora CO i CWU.

mam juz wyceny 2 panów.

Mam pytanie do was w zwiazku z podłogówką.

mam 3 pętle podłogówki

1. 15m2

2. 7,4m2

3.10m2

Ile na to potrzeba PEXA??

Jeden wyliczył mi 456m rury unipipe fi16 a drugi 200m Alu-Pex.

Różnica jest bardzo duża wiec mam pytanie który z instalatorów jest wyliczył to prawidłowo??

Pozdrawiam

Puszka

a może posluchaj tego który symatyczniejszy

dokładnie zero danych

Z tym "zero" to chyba przesadziłeś bo podałem wstepnie powierzchnie tych pętli.

Co chcesz jeszcze?? Dokładne długości boków pomieszczen w których bedzie podłogówka??

Nie chodzi mi o dokładne wyliczenie. Zaskoczyla mnie ogromna różnica

a ktory podaje wielkosc zgodna z projektem ?

czy choc ktos liczyl straty ciepła pomieszczeń ?

ktos zakładał temperature pracy instalacji ?

czy ktos uwzglednił to co czym bedzie posadzka wykończona ?

jak nie to tak jak napisał 1950 - wybierz sympatyczniejszego - lub tego co blizej mieszka, zeby mozna bylo go odwiedzic jak cos nie zadziala ;)

proponuję do wróżki,

dokładnie zero danych[/size]

Lekko przesadziłeś z tym brakiem danych.

Jest ich całkiem sporo. 400 to przesada - tyle potrzeba na ok 65m2

Co do strat cieplnych - też nie szarżujcie, bo wiadomo, że z podłogówki nie wyciśnie nikt więcej niż 100 W/m2, więc jeśli montuje ktoś podłogówkę, to ma ocieplenie. A nawet jak go nie ma i montuje, to... raczej 200 niż 400. :D

Najlepiej rozrysuj sobie na kartce w kratkę pętle podłogówki w odstępach co 15 cm i będziesz wiedział czy bardziej 200 czy 400. Jak dokładnie narysujesz i uwzględnisz podwójną (tam i z powrotem) odległość od kotłowni (z 99% pewnością rozdzielacz będzie w kotłowni), to jeszcze dodaj jedną długość ściany zewn do każdej pętli (ewentualne zagęszczenie w strefie brzegowej), to wyjdzie ci ilość rury - szacunkowo. :wink:

proponuję do wróżki,

dokładnie zero danych[/size]

Lekko przesadziłeś z tym brakiem danych.

Jest ich całkiem sporo. 400 to przesada - tyle potrzeba na ok 65m2

Co do strat cieplnych - też nie szarżujcie, bo wiadomo, że z podłogówki nie wyciśnie nikt więcej niż 100 W/m2, więc jeśli montuje ktoś podłogówkę, to ma ocieplenie. A nawet jak go nie ma i montuje, to... raczej 200 niż 400. :D

Najlepiej rozrysuj sobie na kartce w kratkę pętle podłogówki w odstępach co 15 cm i będziesz wiedział czy bardziej 200 czy 400. Jak dokładnie narysujesz i uwzględnisz podwójną (tam i z powrotem) odległość od kotłowni (z 99% pewnością rozdzielacz będzie w kotłowni), to jeszcze dodaj jedną długość ściany zewn do każdej pętli (ewentualne zagęszczenie w strefie brzegowej), to wyjdzie ci ilość rury - szacunkowo. :wink:

o widzę że fachowiec się znalazł,

to możei powiedz Puszce ile Wat będzie mał z 1 m2 podłogówki w łazience przy rozstawie 15 cm jak mu doradzasz,

żeby było lepiej to temperatura zasilania to 40 C a temperatura powrotu 30C

a ile będzie przy temperaturze zasilanaia 50C i temperaturze powrotu 40C,

wykończenie wiadomo ceramika,

acha w łazience odpada 2 m2 pod wanną i natryskiem

dwie ściany są ścianami zewnętrznymi,

a co będzie gdy łazienka nie będzie miała kontaktu ze ścianami zewnętrznymi i będzie na piętrze,

masz tak dużo danych, wykaż się :roll:

:o Czuję się znokautowany. 8)

Zwróć uwagę na podstawowe pytanie w tym dziale: 200 czy 400. Moj odpowiedź to jedynie sposób, jak się zorientować - szacunkowo - czy 200 czy 400. I tyle. I przeanalizuj swoją pierwszą odpowiedź na to pytanie.

http://www.kisan.pl

Tu jest do ściągnięcia program do obliczeń - też szacunkowych - podłogówki: Kisan OZC 3.0