Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrownie Wiatrowe

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

w najblizszym czasie wspolnie z kolega z Polski zamierzamy podjac sie budowy elektr. wiatr. Typu "Savonius"Dunskiego konstruktora. Wybralismy ten Model jako chyba najbardziej korzystny w naszych warunkach Geograficznych miedzy innymi dlatego,ze Typ ten fukcjonuje juz przy slabych wiatrach..

Moja serdeczna prosba do wszystkich ,ktorzy zajmuja sie tym tematem oraz tych ,ktorzy posiadaja ,budowali wzglednie posiadaja informacje wzglednie plany budowy i podlaczen elektrycznych tego typu urzadzenia:

Interesuje mnie w szczegolnosci dobranie odpowiedniego generatora ,dobranie wielkosci Lopat do Generatora oraz schemat podlaczen urzadzen elektr. Zamierzamy i planujemy wykorzystac sile wiatru do podgrzewania Bojlera "Pufferspeicher" o poj.ca 600 l.jako wspomaganie CO i wody uzytkowej i odciazenia w ten sposob Kotla CO (Pellets). Przewidywany Generator o mocy ca. 10 KW.

Za wszelkie informacje oraz rady wszystkim serdecznie dziekuje.

Serdeczznie wszystkich pozdrawiam.

Lech

Zarejestruj się na http://www.elektroda.pl tam jest temat o elektrowniach wiatrowych dość durzy coś około 300s. dokładniej "Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem"

Tu masz bezpośredniego linka do tematu ale nie wiem czy ci go otworzy.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-0.html

Chyba nic lepszego nie znajdziesz.

Hallo Filip27

slicznie Tobie dziekuje za podane informacje. Serdecznie pozdrawiam.

Lech

Koszt całej inwestycji będzie znaczny, najpierw zainwestuj w stację pogody z pomiarem siły

i kierunku wiatru - z możliwością zrzucania danych do komputera. Praktycznie przez cały rok

powinieneś monitorować wiatr i dopiero mając wyniki w ręce....podjąć decyzję o budowie

lub o rezygnacji. Słabym wiatrem nic nie napędzisz, 10 kW to nie 20 W :) dobrze ci radzę.

PC to tez znaczny koszt inwestycyjny ale jak widać akceptowalny bo ludzie się na to decydują

Jestem zwolennikiem energii wiatrowej jak mało kto, :D ale warto najpierw sprawdzić

warunki od niego niezależne, bo może się okazać że wyrzuci pieniądze i po co mu to ?

Źle mu chyba nie radzę. :)

A dodam może jeszcze że osobiście to przerabiałem, najpierw kupiłem stację, potem przez rok

stacja mierzyła parametry wiatru a następnie....... dałem sobie siana z powodów oczywistych.

Ja też chciałem, pomiary robię do teraz (od niedawna) ale już dałem sobie siana.

Tylko podczas wichur miałem ponad rozruchowe 3,0 m/s :(.

A dodam może jeszcze że osobiście to przerabiałem, najpierw kupiłem stację, potem przez rok

stacja mierzyła parametry wiatru a następnie....... dałem sobie siana z powodów oczywistych.

A czy wysokosc na ktorej jest robiony pomiar Czy to wazne .Bo nieduza turbina byla by na ok 7-8m wysokosci np dachu .

A jak wy robiliscie pomiar . :lol:

A czy interesowaliscie sie czy energie mozna zbierac tylko do akumulatorow a nie np piecow akumulacyjnych ,nagrzewac wode :lol:

to oczywiste, ale wtedy kiedy ciepła woda i ogrzewanie są potrzebne najbardziej, to wiatr akurat cichnie...

• 2 weeks później...

Fizyka, logika i zdrowy rozsądek!

:roll:

Uwaga do wszystkich zapaleńców, którzy usiłują przechytrzyć naturę!

Powietrze jest lekkie!

To zaledwie około 1kg/1m3. Jego nacisk na łopaty (Savoniusa czy dowolne inne) ma wywołać przepływ prądu w prądnicy/turbinie prądotwórczej/generatorze prądu. Odbędzie się to ze sporymi stratami na "stałą aparaturową" zawierającą opory toczenia, obrotu, przetwarzania i transportu energii.

Siły tam działające, jak pokazują prawa fizyki, MUSZĄ SIĘ RÓWNOWAŻYĆ!!!

Żądacie kilowatów elektrycznych? MUSICIE dostarczyć je w postaci nacisku lekkiego powietrza + naddatek na wspomniane straty, opory.

Jak?

Multiplikując powierzchnię?

Wiatrak o powierzchni jakiegoś ara może by sobie poradził. Macie zgodę na zajęcie tego ara? (100m2). W pionie? A wyobrażacie sobie jaka to musi być konstrukcja w aspekcie jej samonośności? Wytrzymałości mechanicznej? Trwałości?

Dążąc do zwiększenia obrotów?

Można jak się ma WIATR! Słaby nie wymusi tak szybkich obrotów małego wiatraczka, żeby po redukcji w motoreduktorze był w stanie oddać planowaną moc...

DLATEGO 9 razy na 10 pomysł ten praktycznego sensu nie ma! Nie ma mocy, po prostu! Tej mechanicznej, napędowej!

PO TO są te pomiary, aby sprawdzić GDZIE i KIEDY się ona pojawia!

Per analogiam!

Obejrzałby sobie który fantasta jaką małą elektrownię wodną o mocy KILKU kilowatów. Są nawet w sieci pokazane.

Potem, ze względu na różnice gęstości mediów napędzających (woda/powietrze) i przy założeniu, że wiatr BĘDZIE, trzeba by ją powiększyć tyle razy, ile razy woda jest gęściejsza od powietrza.

To takie bardzo grube przybliżenie...

Pomogłem?

Pozdrawiam Adam M.

...

Pomogłem?

Pozdrawiam Adam M.

zajebiście

podjarałem się,

a Autor zaniemówił

może nie ma czasu,

bu

duje :roll:

hallo Adam M.

troche sie mijasz z prawda-nawet elektr. wiatr. przy malym wietrze spelniaja zalozone wymagania np. podgrzewania wody w zbiorniku wodnym np. 700l.

i to juz przy 1 KW. Wejdz na strone...http://www.energy-age-wind.de tam jest pokazane na linku "animacja" jak dziala taka elektrownia i jak nalezy zwiekszyc moc wiatru przy Savoniusie do 40% wydajnosci przez zwezenie wplywu powietrza udezajacego na lopaty wirnika . Strona w jezyku niemiecki,ale sadze ,ze sobie poradzisz.

Pozdrawiam.

lech

Czytajcie , proszę, ze zrozumieniem!

ŻĄDACIE kilowatów!

Bo potrzebne!

Nie napisałem, że się nie da!

Piszę, że te 10 czy 20 kW to spory problem!

Przy odpowiednim termoizolowaniu i długim czasie to 1watem można zagotować i 10 ton wody!

O to chodzi?

Są ograniczenia na takie urządzenia elektoenergetyczne.

Do 20kW są to zabawki politechniczne. Powyżej - to już elektrownia, koncesje, ekologia i spore problemy kwitologiczne.

(Nie można by stosować przenośnych agregatów prądotwórczych, gdyby było inaczej. Agregaty masz w sklepach).

NIGDY nie wolno, bez specjalnych urządzeń, łączyć tego z instalacją domową!

Projekt takiego połączenia to kupa kasy i niemała wiedza. Trzeba sporo norm spełnić jednocześnie.

Można zbudować sobie wydzieloną, autonomiczną sieć, w której "to" pracuje.

Tylko trzeba umieć.

Do obsługi takich generatorów prądu (wodnych, wiatrowych, spalinowych czy na pedały lub węgiel drzewny) trzeba mieć uprawnienia SEP.

Nikt sie nie "czepia" o sklepowe agregaty, bo mają jedynie dostępne gniazdko dobrze izolowane i "szarpankę" do obsługi urządzenia...

Adam M.