Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salsa Langeroba25 :)-Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Później wstawię poglądowe rzuty do dziennika.Może niedługo pobawię się znowu w wizualizację to zrobię też z tym dachem i pomieszczeniem nad garażem.U mie ten dach wyjdzie dość duży z racji tego ,że dom przedłużam o 1 metr i ten dach wychodzi na ścianie długości 10 m i przy kącie 40' jest dość wysoki.

langerob25 dzięki za widok elewacji. Akurat podobnie mam zamiar zmienić garaż, choć raczej pozbędę się pom. gosp. z tyłu garażu, bo będzie piwnica, tak więc dach wyjdzie nieco mniejszy.

Zastanawiam się też jak u Ciebie będzie zrobione wejście do tego nowego pomieszczenia. Myślę, że najlepszym miejscem na wejście jest drugi spocznik na schodach (ten wyższy) i np. drzwi do wewnątrz pomieszczenia. W sumie to zależy od tego jaką masz różnicę wysokości między stropem poddasza a stropem garażu.

Czekam na rzut wnętrza.

Życzę powodzenia w walce z urzędnikami! Oby PnB nadeszło jak najszybciej!

• 1 month później...
Langerob, z przyjemnoscia czytam Twoj dziennik. Wiem, ze pzredluzasz dom o 1 metr. Czy zdecydowales juz, co powiekszasz? salon czy moze czesc salonu i inne pomieszczenia?

Wrzucaj fotki, pls.

Pozdrawiam

po przemyśleniach ,powiększam salon o pół metra,wiatrołap 25 cm,klatkę(korytarz) i pokój mały też o 25.No i łazienkę.Łazienkęzrobię bez tego uskoku.A na górze dwa pokoje nad salonem o półmetra,no i łazienkę i korytarz też o pół metra.Dodatkowo garaż i kotłownię równo po 50cm.Trochę namieszałem.Mam nadzieję,że da sie coś z tego zrozumieć.Zdjęcia będą w przyszłym roku dopiero,bo po zawirowaniach z papierami zaczynam dopiero w maju.

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

To zmienialiście kształt dachu na garażu? Dlaczego? Jak porównanie cenowo?

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik77301.htm

Cenowo ciężko powiedzieć.Będzie dodatkowy pokój.Koszty cięko określić,ale na pewno troszkę się uzbiera.Sam dach,kosze dachowe,w związku z tym odpadki dachówki.Pustaki,płyta nad garażem.Ufff.

Ciężko zmieścić takie dwa spoczniki.Wtedy schody będą musiały być wysokie ,a takie nie będą wygodne.Będą strome bardzo.Nie wiem czy nie najlepiej byłoby ,z tego rozrysu w projekcie,z tych trzech zabiegowych zrobić dwa a na samych dole dołożyć jeden schodek.W sumie byłyby 4 zabiegowe,ale duże i bezproblemowo się po takich chodzi.

Można też dołożyc dwa schodki na dole,robiąc spocznik np na górze.Tylko wtedy trzeba drzwi z wiatrołapu przesunąć na maksa w stronę łazienki,no i pewnie głową by się waliło o strop (garderoba).Wtedy właśnie trzeba by zmniejszyć garderobę.Tak ma BG,ja też tak muszę zrobić.

• 3 weeks później...

Jak obyczaj karze stary, według ojców naszych wiary, chcemy złożyć Wam życzenia z dniem Bożego Narodzenia. Niech ta Gwiazdka Betlejemska, która wschodzi tuż po zmroku, da Wam szczęście i pomyślność w nadchodzącym Nowy Roku.

http://img216.imageshack.us/img216/9278/1188206660kosciolns9.jpg

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Zamówiłem 3 tony,zostanie na taras,na ogrodzenie.W projekcie mam tak:

Płyta krzyżowo zbrojona nad salonem:

-siatka 10x15 fi 10,zbrojenie dołem,grubość 15 cm

Płyta jednokierunkowo zbrojona nad kuchnia,łazienką i pokoikiem

-zbrojenie dołem w przęśle i górą na podporze fi10co 15,rozdzielcze fi8 co 20 cm,grubość 15 cm

Płyta krzyżowo zbrojona przy schodach

-zbrojenie dołem w przesle i górą na podporze fi8 co 15 cm,rozdzielcze fi8 co 20,dodatkowo umiescic zbrojenie ukośne fi10 co 15 cm na odległości 0,2 m(w narożach wolnopodpartych),grubość 12 cm

Belka przy salonie

-belka bxh 24x30,zbrojenie dołem i górą na podporze 4xfi16 i górą w przesle 2xfi16.Strzemiona fi8 co 9 cm od podpory ,dalej co 20cm

belka przy schodach

- bxh 25x20 zbrojenie dołem 2xfi16,górą 2xfi16,strzemiona fi6 co 12 cm(ta belka idzie tak jak na naszym projekcie Żu)

Generalnie jednak polecałbym zrobić projekt jakiemuś konstruktorowi,żeby mieć podkładkę w razie kontroli.Pewnie KB będzie chciał zrobić wpis do dziennika o zmianie stropu i to musi być udokumentowane obliczeniami.

Pozdrawiam,przepraszam że tak długo to trwało ale znowu zawiódł mnie system powiadomień :(

-

• 2 weeks później...