Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salsa Langeroba25 :)-Komentarze

Recommended Posts

Hej @langerob. Widzę, że przerwa na budowie. Domek pięknie zabezpieczony, włącznie z odprowadzeniem wody z rynien. Gratuluję zmodyfikowanej Salsy :D, podoba mi się. Kiedy wracasz na plac budowy? na czerwiec masz zamówione okna, więc podejrzewam, że wtedy zjedziesz i powojujesz dalej.

Budowa nieskazitelnie czyściutka, super. U mnie wiesz jak bywało :oops:

Pozdrawiam serdecznie :wink:...i nie zapomnij o forum.

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O forum nie zapominam.Cały czas czytam.Dobrze myślisz,wracam pod koniec maja i coś się będzie działo ,mam nadzieję.Na pewno okna,tynki i CO.Mam całą zimę na przemyślenia :D Budowa zabezpieczona czeka.To odprowadzenie deszczówki to tylko prowizorka,z braku czasu nie zrobiłem tego jak chciałem.Mam obok domku rzeczkę,więc z odprowadzeniem deszczówki nie będzie problemu.

U ciebie jak widzę stałe postępy.Przy wykończeniu przyda się kobieca ręka

• 4 weeks później...
na razie jedyna przeróbką jest wydłużenie garażu i zrównanie z linią domu. ale podoba nam się salsa w Twoim wykonaniu i wciąz zastanawiamy się nad taka zmianą. ogólnie w transporcie który możemy zamówić jest 1800 sztuk i jestem ciekawa na ile nam to wystarczy (powiedzmy z ta zmianą nad garażem). :D

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
dobra robota z dziennikiem :D mozna sobie trocher wyobrazic wlasna salse :oops:

langerob istnieje mozliwosc podjechania i zobaczenia a jezeli istnieje mozliwosc zobaczenia "od srodka" ? bylbym bardzo wdzieczny :D tym bardziej ze bedziemy "sasiadami" :p pozdrawiam 8)

Nie ma sprawy,tylko jest jeden problem.Będę w Polsce dopiero w maju :cry:

I to raczej po koniec maja :( W każdym bądź razie chętnie zapraszam.Dobrze jest zobaczyć jakiś domek przed budową,można wyobrazić sobie jak to będzie wyglądać.Pozdrowienia

• 3 weeks później...

Salsa to było nasze pierwsze zauroczenie :) bardzo bardzo długo nosiliśmy się z zamiarem wyboru tego właśnie projektu, później jednak porady architekta i warunki gruntowe (działka ze spadkiem na prawo i w tył) zmusiły nas do nowych poszukiwań.

Niemniej jednak projekt Salsa jest naszym zdaniem jednym z fajniejszych :) także gratulacje wyboru i pięknej realizacji! :)

Ponieważ dopiero zaczniemy budowę w tym roku chętnie przyjmiemy namiary na różnych fachowców :) szczególnie do stanu zero (robimy piwnicę).

Na razie miałem tylko murarzy i ekipę od dachu.Cenowo wyszło dobrze.Jak na razie z efektu końcowego jestem zadowolony,jednak wszystko jeszcze zweryfikuje życie.To jest tynki,wylewki,ocieplenie.Namiary na PW. Jeśli jesteś z Małopolski to zapraszam do tego wątku.Jest dużo namiarów.

Robiłem wg projektu stropu ,szło coś takiego:

Płyta krzyżowo zbrojona nad salonem:

-siatka 10x15 fi 10,zbrojenie dołem,grubość 15 cm

Płyta jednokierunkowo zbrojona nad kuchnia,łazienką i pokoikiem

-zbrojenie dołem w przęśle i górą na podporze fi10co 15,rozdzielcze fi8 co 20 cm,grubość 15 cm

Płyta krzyżowo zbrojona przy schodach

-zbrojenie dołem w przesle i górą na podporze fi8 co 15 cm,rozdzielcze fi8 co 20,dodatkowo umiescic zbrojenie ukośne fi10 co 15 cm na odległości 0,2 m(w narożach wolnopodpartych),grubość 12 cm

Belka przy salonie

-belka bxh 24x30,zbrojenie dołem i górą na podporze 4xfi16 i górą w przesle 2xfi16.Strzemiona fi8 co 9 cm od podpory ,dalej co 20cm

belka przy schodach

- bxh 25x20 zbrojenie dołem 2xfi16,górą 2xfi16,strzemiona fi6 co 12 cm

Nie wiem dokładnie ile poszło na sam strop,ale na pewno tona fi 10 i około 800 kg fi 8 .Do tego na belki fi 12 i fi 16 plus strzemiona z 6 i 8.No i dodatkowo wieńce (u mnie opuszczone) 4xfi12 strzemiona fi 6 co 30 cm.

• 2 weeks później...