rael_ww 05.04.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Wiele osób daje tak: chudziak, papa, folia, styro, folia, wylewka. Krótkie pytanie: czym grozi brak takiej papy na chudziaku? Czy to poważny błąd? No i czy ta druga folia jest konieczna? dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.04.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 jest to izolacja przeciwwilgociowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 06.04.2008 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 No dobrze, ale folia to też izolacja przeciwwilgociowa. Stąd moje pytanie. Czy papa pod folią jest konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.04.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 nie jest .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.04.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Czasem jest, czasem nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Z racji swojej grubości papa nie ulegnie rozdarciu na małych nierównościach. Pierwszą folię stosujemy w celu oddzielenia papy od styropianu, drugą po to aby beton przy zalewaniu nie wciekał pomiędzy płyty styropianowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 06.04.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Z racji swojej grubości papa nie ulegnie rozdarciu na małych nierównościach. Pierwszą folię stosujemy w celu oddzielenia papy od styropianu, drugą po to aby beton przy zalewaniu nie wciekał pomiędzy płyty styropianowe. Pozdrawiam. A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 06.04.2008 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 (Do Andrzeja) No dobrze. Będę bronił tych wszystkich warstw. Zobaczymy co na to wykonawca moich posadzek. Pierwsza rozmowa pokazała, że preferuje on rozwiązanie bez papy i tej drugiej folii nad styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.04.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 jak to mówił mój kierbud: "porządni ludzie dają papę" ja dałem - głównie po to aby mieć spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ...A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody? Kolejność powinna być następująca: zagruntować chudziak, wgrzać papę podkładową termozgrzewalną dalej instalatorzy (muszą zrobić tak aby nie poniszczyć papy) ewentualna naprawa uszkodzeń jest możliwa i niezbyt kłopotliwa. Dalej jak wyżej. Można jeszcze zastosować zbrojenie (siatka zgrzewana). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 06.04.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 pod podlogowke dawales?ja sie troche obawiam..czytalem na forum ze czasami moze wystapic problem z zapachami z papy przy podlogowce a dwa ze niektorzy wogole odradzaja izolacje pomiedzy chudziakiem a styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.04.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Z racji swojej grubości papa nie ulegnie rozdarciu na małych nierównościach. Pierwszą folię stosujemy w celu oddzielenia papy od styropianu, drugą po to aby beton przy zalewaniu nie wciekał pomiędzy płyty styropianowe. Pozdrawiam. A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody? Mam obecnie te same dylematy... Przecież przy rurkach już dokładnie papy się nie położy i nie przygrzeje. Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia... Czytam, myślę i nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ... wykonawca moich posadzek preferuje rozwiązanie bez papy i tej drugiej folii nad styropianem. Osobiście obstawałbym przy papie i to zdecydowanie. Co do drugiej folii to oczywiście nie ma takiej konieczności a przy wylewaniu miksokretem (gęsty beton) zbędna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ... Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia... Zabrudzenia gipsem czy tynkiem nie dyskwalifikują papy. Nie należy ich usuwać za szelką cenę. Papę można osłonić folią budowlaną. Kolejność prać powinna być następująca: instalacje elektryczne, tynki, izolacja (papa), instalacje hydrauliczne, uzupełnienie ubytków tynku, wylewki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ... Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia... Zabrudzenia gipsem czy tynkiem nie dyskwalifikują papy. Nie należy ich usuwać za szelką cenę. Papę można osłonić folią budowlaną. Kolejność prać powinna być następująca: instalacje elektryczne, tynki, izolacja (papa), instalacje hydrauliczne, uzupełnienie ubytków tynku, wylewki. Pozdrawiam. Tak chciałem w założeniu, ale za namową paru osób zadzwoniłem do hydraulika, bo chciałbym, żeby przyszedł i trochę zaczął coś działać przed tynkarzami np powcinał się z rurkami do wody w ścianę, ustawił skrzynkę c.o. do otynkowania itp. Ale teraz to już sam nie wiem czy dobrze że go zaprosiłem, bo znowu będzie problem z tą papą... Co ewentualnie może zrobić przed tynkarzami, żeby na darmo nie przychodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 A jak jest podłogówka to ta druga folia gdzie? P.S. Zamiast papa+folia może być specjalna 'folia przeciwwilgociowa' np izofrex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Zamiast papa+folia może być specjalna 'folia przeciwwilgociowa' np izofrex Jak rozumiem problem jest nie w "przeciwwilgociowości" folii ale jej podatności na mikroprzetarcia w przeciwieństwie do trwalszej papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.04.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Jakkolwiek. I tak wystarczy Izofrex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 06.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ... Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia... Zabrudzenia gipsem czy tynkiem nie dyskwalifikują papy. Nie należy ich usuwać za szelką cenę. Papę można osłonić folią budowlaną. Kolejność prać powinna być następująca: instalacje elektryczne, tynki, izolacja (papa), instalacje hydrauliczne, uzupełnienie ubytków tynku, wylewki. Pozdrawiam. A co jak elektryk ułoży przewody w peszlu po podłodze. Jak wtedy z papą i folią je obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 06.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 A czego ty chcesz w ogole ta pape klasc przed tynkowaniem? Nie lepiej zrobic to po tynkach? U mnie bedzie 2x folia 0,3. Ale u mnie jest sucho dlatego taka folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts