Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy papa na chudziaku jest konieczna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z racji swojej grubości papa nie ulegnie rozdarciu na małych nierównościach. Pierwszą folię stosujemy w celu oddzielenia papy od styropianu, drugą po to aby beton przy zalewaniu nie wciekał pomiędzy płyty styropianowe. Pozdrawiam.

Z racji swojej grubości papa nie ulegnie rozdarciu na małych nierównościach. Pierwszą folię stosujemy w celu oddzielenia papy od styropianu, drugą po to aby beton przy zalewaniu nie wciekał pomiędzy płyty styropianowe. Pozdrawiam.

A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody?

...A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody?

Kolejność powinna być następująca: zagruntować chudziak, wgrzać papę podkładową termozgrzewalną dalej instalatorzy (muszą zrobić tak aby nie poniszczyć papy) ewentualna naprawa uszkodzeń jest możliwa i niezbyt kłopotliwa. Dalej jak wyżej. Można jeszcze zastosować zbrojenie (siatka zgrzewana). Pozdrawiam.

A jaka w takim razie jest kolejność prac. Jak położę papę i folię i wpuszczę instalatorów to przy kuciu ścian na kanały itp. mogą podziurawić folię. A jak odwrotnie to to jak podłożę papę i folię pod położone przewody?

Mam obecnie te same dylematy... Przecież przy rurkach już dokładnie papy się nie położy i nie przygrzeje. Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia... Czytam, myślę i nie wiem...

... wykonawca moich posadzek preferuje rozwiązanie bez papy i tej drugiej folii nad styropianem.

Osobiście obstawałbym przy papie i to zdecydowanie. Co do drugiej folii to oczywiście nie ma takiej konieczności a przy wylewaniu miksokretem (gęsty beton) zbędna. Pozdrawiam.

... Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia...

Zabrudzenia gipsem czy tynkiem nie dyskwalifikują papy. Nie należy ich usuwać za szelką cenę. Papę można osłonić folią budowlaną. Kolejność prać powinna być następująca: instalacje elektryczne, tynki, izolacja (papa), instalacje hydrauliczne, uzupełnienie ubytków tynku, wylewki. Pozdrawiam.

... Z kolei kłaść ją przed tynkami to będzie ciężko ją odkuć z gipsu bez podziurawienia...

Zabrudzenia gipsem czy tynkiem nie dyskwalifikują papy. Nie należy ich usuwać za szelką cenę. Papę można osłonić folią budowlaną. Kolejność prać powinna być następująca: instalacje elektryczne, tynki, izolacja (papa), instalacje hydrauliczne, uzupełnienie ubytków tynku, wylewki. Pozdrawiam.

Tak chciałem w założeniu, ale za namową paru osób zadzwoniłem do hydraulika, bo chciałbym, żeby przyszedł i trochę zaczął coś działać przed tynkarzami np powcinał się z rurkami do wody w ścianę, ustawił skrzynkę c.o. do otynkowania itp. Ale teraz to już sam nie wiem czy dobrze że go zaprosiłem, bo znowu będzie problem z tą papą...

Co ewentualnie może zrobić przed tynkarzami, żeby na darmo nie przychodził?

A co jak elektryk ułoży przewody w peszlu po podłodze. Jak wtedy z papą i folią je obejść