Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy papa na chudziaku jest konieczna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem kiedyś ten sam dylemat.......

więc zadzwoniłem do producenta papy:z pytaniem jaką zastosować na chudziak

ku mojemu zdziwieniu producent odpowiedział że żadna papa nie ma dopuszczenia do stosowania wewnątrz, aczkolwiek po chwili rozmowy wskazał mi jeden typ

Więc ja mam warstwę papy na to folię rozwijaną w miarę rozkładania styropianu, tak by po niej nie chodzić (ponoć styropian reaguje z jakimiś substancjami papy).

tylko jak położyć tę folie -jeżeli "cyckami" do dołu nie wbiją się one w dobrze zagęszczony piasek ciężar chudziaka nie przenie się się na całą powierzchnię, tylko punktowo, z czasem może siąść pod wpływem ciężaru-odwrotnie tak samo, nie wspominając o osłabieniu chudziaka....

Też się dowiadywałem i papy nie mają atestu do stosowania wewnątrz. Natomiast mysle ze dobrze zagrzać papę termozgrzewalną i bedzie ok. Ja z kolei wybrałem szlam i mam chudziak szlamowany - co zapewnia izolacje przeciwwodną.

Jeśli chodzi o folię na chudziak to nie jest ona żadną izolacją

Mam przygrzaną papę do posadzki. Zakłady z papy połączone z paskami papy wystającymi spod ścian. Jest to jedyna skuteczna izolacja przeciw wilgotnościowa podłogi na gruncie. Folia nie nadaje się do izolacji. Proponuję rozłożyć folię i przejść się po niej 3 razy a następnie obejrzeć pod światło...

papa_1.jpg

papa_2.jpg

no fajnie ale ja wciąż nie rozumiem 2 rzeczy. Po pierwsze jak połączysz papę w miejscach gdzie są rurki plastikowe. Raczej palnikiem nie będziesz po nich machał. Po drugie według tego artykułu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220681-lt-Pod%C5%82oga-na-gruncie-dla-laik%C3%B3w-gt punkt rosy i tak ci wypadnie w styropianie więc po co chronić styropian od wilgoci jak wilgoć i tak w nim będzie. Ja im więcej się naczytałem o tym wszystkim to albo dam perlit albo zastosuje folie po któej specjalnie jeszcze poskacze aby się mocniej podziurawiła.

Chodzi o kapilarne podciąganie wody z gruntu. Woda może kapilarnie się podciągnąć po betonie do dowolnego piętra.

Natomiast rurki odkurzacza centralnego zostały przykryte papą. Chodziło o uniknięcie przewiercania papy. Generalnie przygrzewanie papy do posadzki nie jest wymagane, zalecane jest zgrzanie na zakładach.