joogjan 07.09.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Dając warstwę ocieplenia na chudziaku 2 x 5 cm styropianu na całości posadzki, w miejscu gdzie będzie stał kominek zostawia sie puste miejsce zalewając betonem do izolacji poziomej?? Jedni radzą aby kłaść styropian pod kominek ,drudzy odradzają.I mam problem.We wtorek kładą wylewki.Ciekaw jestem jak robili to u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Szawar 07.09.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 W ubiegłym tygodniu miałem ten sam problem , przyszli fachowcy z firmy Koperfam i wręcz nakazali - zostawić dziurę wielkości ok 1m na 1m i broń boże styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 08.09.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Zgadzam się z przedmówcą, zero styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Podobno daje się pod kominek keramzyt zamiast styropianu.Czy ktoś może zastosował go? (jest twardszy od styropianu, jakieś cieplenie chyba powinno być ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.09.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Już było. Polecam m.in ten wątek - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11254&highlight=kominek Co prawda Forest-Natura jest odmiennego zdania niż pozostali uczestnicy dyskusji ale rozmawiając z kilkoma wykonawcami kominków (zrobiłem coś w rodzaju przetargu cenowego) każdy z nich w jednym z pierwszych pytań dopytywał się czy jest w miejscu pod kominek styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.09.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 A także (przez pewną analogię) i ten nowy wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14920&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 09.09.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 nie wiem jak inni, ale ja bym nie dawal, tez bede mial ten dylemat moze jeszcze w tym roku, przeciez to sporo wazy - dobry wklad ze 250-300 kilo, posadzka moze popekac, chyba ze styropian bedzie wiecej niz fs20 wylewka zbrojona siatka 10x10 z pretow fi6 i min. 5-7cm z betonu klasy b20. ja nie bede ryzykowal i nie polecam innym - teraz pokpisz a potem placzesz i dewastacja, dodatkowe koszty itd...pozdr. Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 10.09.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Hej!Ja mam styropian pod kominkiem, ale zrobiłem po obrysie i wewnątrz parę 'dziur' aż do chudziaka. Tak więc waga kominka będzie rozłożona na posadzkę właściwą i na chudziak, a izolacja cieplna podłogi będzie zachowana. Pozdrawiam,Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Właśnie przygotowuję chudziaka do położenia izolacji i wylewek. Mój wykonawca doradził mi, żebym nie kładł styropianu pod kominek. I tak zrobimy. Mój kominek jest w centrum domu, więc nie ma problemu z izolacją cieplną. Normy mówią, że ocieplać należy podłogę w odległości 1 m od ścian zewnętrznych. W zasadzie resztę ocieplenia kładzie się ze względu na wygodę wykonania i koszty (styropian jest tańszy niż wylewka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 10.09.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 no własnie, zgadzam sie z przedmówcą - dla kominków połozonych w centrum domu praktycznie problem nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 10.09.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mam 1mx1m wylewkę bez styropianu, zdylatowaną od reszty posadzki. Myślę,że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Szadam. Wg. tego co mówili mi wykonawcy kominków to tak włąśnie ma być i dlatego ja mam podobnie jak Ty. Z tym, że na szerokośc 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 100cmx100cmx10cm, zazbrojone, zdylatowane od reszty wylewki. Bez styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 10.09.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Gdybym dzisiaj to robił to też 120/120. kominek mam mieć narożny i z tego co do tej pory ustaliłem powinienem mieć więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 11.09.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Moi fachowcy też zalecili bez styropianu i tak też zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.09.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 No dobra -bez styropianu. Ale dlaczego: chodzi o ciężar kominka i miękkość styropianu, czy o jakieś konteksty cieplne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.09.2003 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Tak mi jeszcze przyszło do głowy: ludzie którzy mają legalett i kominek jednocześnie - też nie powinni mieć styropianu pod płytą fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.09.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 u mnie fachowiec zaznaczył 1x1 m i zabronił styropianku dawac...jeno wylewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Tak mi jeszcze przyszło do głowy: ludzie którzy mają legalett i kominek jednocześnie - też nie powinni mieć styropianu pod płytą fundamentową? W przypadku płyty fundamentowej przenosi ona obciążenia na większą powierzchnię. Jedyne co trzeba zrobić, to zaprojektować dodatkowe zbrojenie w miejscach obciążonych ścianami nośnymi, kominami, kominkami, zasobnikami c.w.u.. Jeżeli policzysz ciężar całego domu i podzielisz to przez powierzchnie płyty fundamentowej, to naprężenia pod nią nie wychodzą duże (w każdym razie dużo mniejsze niż w przypadku ław, czy stóp fundamentowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.09.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 To powyżej to moje. Zapomiałem się zalogować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts