Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka a budowa kominka

Recommended Posts

Dając warstwę ocieplenia na chudziaku 2 x 5 cm styropianu na całości posadzki, w miejscu gdzie będzie stał kominek zostawia sie puste miejsce zalewając betonem do izolacji poziomej?? Jedni radzą aby kłaść styropian pod kominek ,drudzy odradzają.I mam problem.We wtorek kładą wylewki.

Ciekaw jestem jak robili to u Was?

Już było. Polecam m.in ten wątek -

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11254&highlight=kominek

Co prawda Forest-Natura jest odmiennego zdania niż pozostali uczestnicy dyskusji ale rozmawiając z kilkoma wykonawcami kominków (zrobiłem coś w rodzaju przetargu cenowego) każdy z nich w jednym z pierwszych pytań dopytywał się czy jest w miejscu pod kominek styropian.

nie wiem jak inni, ale ja bym nie dawal, tez bede mial ten dylemat moze jeszcze w tym roku, przeciez to sporo wazy - dobry wklad ze 250-300 kilo, posadzka moze popekac, chyba ze styropian bedzie wiecej niz fs20 wylewka zbrojona siatka 10x10 z pretow fi6 i min. 5-7cm z betonu klasy b20. ja nie bede ryzykowal i nie polecam innym - teraz pokpisz a potem placzesz i dewastacja, dodatkowe koszty itd...

pozdr. Wit

Właśnie przygotowuję chudziaka do położenia izolacji i wylewek. Mój wykonawca doradził mi, żebym nie kładł styropianu pod kominek. I tak zrobimy. Mój kominek jest w centrum domu, więc nie ma problemu z izolacją cieplną. Normy mówią, że ocieplać należy podłogę w odległości 1 m od ścian zewnętrznych. W zasadzie resztę ocieplenia kładzie się ze względu na wygodę wykonania i koszty (styropian jest tańszy niż wylewka).

Tak mi jeszcze przyszło do głowy: ludzie którzy mają legalett i kominek jednocześnie - też nie powinni mieć styropianu pod płytą fundamentową?

W przypadku płyty fundamentowej przenosi ona obciążenia na większą powierzchnię. Jedyne co trzeba zrobić, to zaprojektować dodatkowe zbrojenie w miejscach obciążonych ścianami nośnymi, kominami, kominkami, zasobnikami c.w.u.. Jeżeli policzysz ciężar całego domu i podzielisz to przez powierzchnie płyty fundamentowej, to naprężenia pod nią nie wychodzą duże (w każdym razie dużo mniejsze niż w przypadku ław, czy stóp fundamentowych).