Piotr_M 05.04.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99468-wymiana-gruntu-pod-dom/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.04.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. pogadaj z projektantem/konstruktorem może zamiast wymieniać tyle ziemi łatwiej i taniej będzie zrobić mocniejszy/grubszy fundament . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99468-wymiana-gruntu-pod-dom/#findComment-2395316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 05.04.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Ja mam troche podobnie - zrobilem wiec piwnice pod calym budynkiem. Po co jeszcze doplacac za zasypanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99468-wymiana-gruntu-pod-dom/#findComment-2395835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 06.04.2008 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Podejrzewam, ze piwnica w najgorszym wypadku wyjdzie podobnie cenowo do wymiany podloza - jak bym sie nie zastanawial i dorobil podpiwniczenie Skoro juz trzeba wydac pieniadze, to przynajmniej tak, zeby byl z tego jakis pozytek. Do zageszczania 2m gruntu mialbym powazne watpliwosci, ze nie zostanie to zrobione w 100% dobrze i bedzie siadac (i pekac). Zwlaszcza ze jak dowiesz sie o tym (odpukac! oby nie!) troche za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99468-wymiana-gruntu-pod-dom/#findComment-2396176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 06.04.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Podejrzewam, ze piwnica w najgorszym wypadku wyjdzie podobnie cenowo do wymiany podloza - jak bym sie nie zastanawial i dorobil podpiwniczenie Skoro juz trzeba wydac pieniadze, to przynajmniej tak, zeby byl z tego jakis pozytek. Do zageszczania 2m gruntu mialbym powazne watpliwosci, ze nie zostanie to zrobione w 100% dobrze i bedzie siadac (i pekac). Zwlaszcza ze jak dowiesz sie o tym (odpukac! oby nie!) troche za pozno. Po wymianie trzeba(można) wezwać geotechnika do określenia stopnia zagęszczenia gruntu, Co do piwnic pozostaje jeszcze kwestia poziomu wód podziemnych, o których autor wątku nic nie pisze. I nie wymienia dwóch metrów, tylko wybiera ziemię na dwa metry głębokości i w to miejsce nawozi i zagęszcza do planowanego poziomu posadowienia ławy fundamentowej, a więc około 80 cm, żeby dół ławy był poniżej poziomu przemarzania gruntu. No chyba, że po wymianie chce posadowić dom na płycie fundamentowej A sprzedaż humusu to sprawa jak najbardziej realna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99468-wymiana-gruntu-pod-dom/#findComment-2396224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts