Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja goracej wody uzytkowej

Kulin

Recommended Posts

Odpowiem tak .

Ile czasu potrzebuje twoja pompka żeby przepchnęła wodę do najdalszego punktu poboru ciepłej wody? - reszta to zbędna praca i straty.

Jeżeli po wejściu do łazienki lub kuchni i naciśnięciu przycisku pompa przepycha tę wodę w 10 min to mój pomysł jest rzeczywiście jest do bani - ale jeżeli twa to 30 sek ( zależy od pompy ) to po co ma chodzić więcej jeżeli cel został osiągniety?.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

30 sek. to super wynik - no i nie rozumiem dlaczego to ma być nieracjonalne

Więc widzę to tak - wchodzę do łazienki naciskam przycisk i w najgorszym razie po 30 sek. mam ciepłą wodę z cyrkulacji - odkręcam sobie wtedy kranik i myję rączki.

Pompka chodzi na życzenie - minimalizujemy wszelkie straty i wszystko gra 8)

Mam cyrkulację ze sterownikiem dobowym załączającym pompkę w cyklach 15 minutowych (15 minut pompka pracuje, 15 minut nie pracuje) od godziny 6-23. W pozostałych godzinach pompka jest wyłączona.

Na drodze ok 12 metrów moja pompka przepycha wodę właśnie w ok 30 sekund.

Jest to czas dłuższy niż potrzeba na zwykłe obmycie rąk.

Moim zdaniem to logiczne byłoby: 30 sekund pracy, 15 minut przerwy :p

od przycisku trzeba i tak przewód ciągnąć, to moze lepiej czujki ruchu (takie jak do lamp halogenowych), bo jak np. przyjda znajomi to im powiesz tak" jak wejdziesz do łazienki do naciś jeden przycisk żeby była ciepła woda" ? troche dziwnie to brzmi, a ja chciałem mieć w pełni z automatyzowane, nic nie naciskac jak jesteśmy w domu to działa pompka, jak nas nie ma to nie działa. Do tej łazienki do której pompka ma około 10-11 metrów czujka jest przed łazienką (czujka działa w holu) i ta czujka pobudza pompkę, oprócz niej czujka w kuchni i łazience na poddaszu, więc w ciągu dnia naprawdę trzeba sie starać aby nie zastać gorącej wody w układzie. A jakby tak się działo, to zawsze można którąś z czujek jeszcze do tego wykorzystać... Centrale alarmowe w dzisiejszych czasach są tak rozbudowane jak obecnie telefony komórkowe, tzn. kiedys tylko dzwonienie i sms'y, teraz filmy, zdjecia itd. na podobnej zasadzie są rozudowane centrale alarmowe, oprócz funkcji "pilnowania" moga przy okazji sterować w zasadzie nieograniczoną liczbą urządzeń, ich działanie możńa zaprogramowac w sposób logiczny. Ja na etapie instalacji ułożyłem cienkich przewodów więcej niż było mi potrzebne i teraz tego nie żałuję, bo mam mnóstwo możliwości, możłiwosci o których keidyś nie myślałem, nawet dodatkowe otwieranie bramy garażowej i ogrodzeniowej z 3 manipulatorów które sa w domu.

Dla mnie część wywodów jest po prostu bez sensu.

Nie zawsze idzie sie do łazienki aby skorzystać z toalety i potem myć ręce. Często po prostu wchodzę i myję ręce i co mam stać i czekać aż łaskawie woda dopłynie?

Trzeba zadać sobie pytanie po co w ogóle pobudowaliśmy dom i jaki przecież on jest kosztowny - tyle powierzchni do ogrzania i okien do umycia. Nie lepiej było kupić kawalerkę?

Aby było jasne też jestem za oszczędzaniem ale racjonalnym.

Wieczorem wchodzę pod prysznic i nie trwa pół minuty od wejścia do łazienki do odkręcenia kranu. Zimny prysznic to raczej mało przyjemny sposób na wieczór, bo jak się ręce zacznie myć w chłodnej wodzie to jeszcze ujdzie. Należy też zwrócić uwagę na to, że jak dopływa woda ciepła po włączeniu cyrkulacji to na początku nie ma ona ustalonej temperatury bo sama musi trochę ogrzać rurę. Tak więc pomysł z PIRem lub przyciskiem o zgrozo do uruchomienia pompy cyrkulacyjnej mnie nie przekonuje.

od przycisku trzeba i tak przewód ciągnąć, to moze lepiej czujki ruchu (takie jak do lamp halogenowych), bo jak np. przyjda znajomi to im powiesz tak" jak wejdziesz do łazienki do naciś jeden przycisk żeby była ciepła woda" ? troche dziwnie to brzmi, a ja chciałem mieć w pełni z automatyzowane, nic nie naciskac jak jesteśmy w domu to działa pompka, jak nas nie ma to nie działa. Do tej łazienki do której pompka ma około 10-11 metrów czujka jest przed łazienką (czujka działa w holu) i ta czujka pobudza pompkę, oprócz niej czujka w kuchni i łazience na poddaszu, więc w ciągu dnia naprawdę trzeba sie starać aby nie zastać gorącej wody w układzie.

Z tymi gosćmi to dobry argument.

To może czujki plus automat schodowy?

krzysztofhi - masz troche racji - ale oszcędzać raczej nigdy nie zaszkodzi ( jak się da ) i nie chodzi raczej o prysznic tylko o dostepność ciepłej wody a przy prysznicu to mniej istotne jak przy poborze wody z umywalki.

od przycisku trzeba i tak przewód ciągnąć, to moze lepiej czujki ruchu (takie jak do lamp halogenowych), bo jak np. przyjda znajomi to im powiesz tak" jak wejdziesz do łazienki do naciś jeden przycisk żeby była ciepła woda" ? troche dziwnie to brzmi, a ja chciałem mieć w pełni z automatyzowane, nic nie naciskac jak jesteśmy w domu to działa pompka, jak nas nie ma to nie działa. Do tej łazienki do której pompka ma około 10-11 metrów czujka jest przed łazienką (czujka działa w holu) i ta czujka pobudza pompkę, oprócz niej czujka w kuchni i łazience na poddaszu, więc w ciągu dnia naprawdę trzeba sie starać aby nie zastać gorącej wody w układzie.

ino wtedy cyrkulacja bedzie działała praktycnzie cały czas ;) bo jak nie tu to tam ktos sie poruszy ...

czy nie lepiej nie knuć za duzo tylko proste wyłączanie czasowe gdy nie ma nikogo w domu lub poza typowymi godzinami uzywania ?

w dzień działa praktycznie cały czas, jak ktoś jest w domu, wieczorem praktycznie się nie załącza, a jak nie ma nikogo w domu to również nic się nie miesza. Nie kosztowało mnie to nic więcej, gdyż wszydtkie przewody miałem położone prze tynkami (nie myślałem wtedy o takim rozwiązaniu) a że przyszło mi to do głowy, to czemu miałem tego sobie nie zrobić, choćbym zaoszczedził 10 zł/miesiąc - to mam 4 pifka gratis...

nie będę się wymądrzał,

dzisiaj uruchamiałem pompę cyrkulacyjna bo była trochę leniwa i nie chciała pracować,

budynek około 150 m2, cyrkulacja w sumie 7 odbiorników w rozwinięciu około 25-30 mb rury,

możecie się wykazać ile trwało obrócenie wody od momentu wypływu wody z zasobnika przy kotle, do momentu powrotu do zasobnika,

dla tych co zwyciężą " uścisk dłoni prezesa" :lol: