Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja goracej wody uzytkowej

Kulin

Recommended Posts

A zatem pozostaje pytanie czy ci hydraulicy ściemniają bo im się nie chce tego robić czy po prostu sa tak ograniczeni. Skąd się to bierze że człowiek nie mający PODSTAWOWEJ wiedzy na dane tematy w ogóle bierze się za taka pracę. Ja bym umarł ze wstydu wykazując się taką ignorancją w tym co robię.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może jestem tępy, ale nie rozumiem jak to działa. Czy może gdzieś znajdę jakiś rysunek? Piszecie tylko o wylocie z bojlera, ale przecież rurka "cyrkulacyjna" musi być podłączona do jakiegoś wlotu - czy jest to wlot zimnej wody? Nawiasem mówiąc, tam gdzie buduję jest więcej takich artystów i niektórzy, niestety, "występowali" już na mojej budowie...

Ideę znasz: woda stojąca w rurach pomiędzy boilerem a kranem stygnie. Odkręcając kran usuwasz tą wodę i wpływa ciepła świeża z boilera. teraz sobie wyobraź że na kran nakłądasz zielonego węża i z powrotem tym wężem wtłaczasz tą wode do boilera. Normalnie to jest niemozliwe bo ciśnienia sa ~ równe i po to jest pompa: wyciąga wodę z rurki i tłoczy ję do boilera a do rurki przed kranem wpływa świeża ciepła. Teraz sobie wyobraź że tego węża wpinasz przed boiler tam gdzie wpływa zimna z wodociągu.Wyciągajac ciepłą wodę pompą robisz miejsce na letnią te która wraca z kranu. Wodociąg odcinasz zaworem zwrotnym nr 1 żeby ta letnia woda powracająca z kranu nie popłynęła do sąsiada.Zawór zwrotny nr2 dajesz na zielonym wężu tak aby woda z wodąciągu wpływająca do boilera tym samym nie wpłynęła do węża i do kranu. I teraz mała zmiana: łączysz rurkę od boilera z zielonym wężem tuż przed kranem na trójniku:wąż, rurka,kran.I to jest obwód cyrkulacji. Wylot na cyrkulację w boilerze to nic innego jak ten trójnik wodociąg- woda wracająca z kranu- boiler z tym że ten wylot pewnie jest pare cm dalej.

Tak to widzę może coś innego napisza zawodowcy.

Podziękowania także dla 1950 (schematu jeszcze nie było jak pisałem odpowiedź dla IW). Z grubsza tak to sobie właśnie narysowałem, z tym że nie wiem jaką funkcję pełni naczynie przeponowe (IW o tym nie pisał). Rozumiem, że zawór bezpieczeństwa ma w sobie także zawór zwrotny. W jakim miejscu rurki "cyrkulacyjnej" powinna znajdować się pompa - w dowolnym miejscu czy też np. bliżej połączenia z zimną wodą (czyli po prostu bliżej bojlera)?

Pozdrawiam

Zdaje się że po to bo woda po podgrzaniu zwiększa objętość i żeby nie rozwaliło całego interesu potrzebne naczynie gdzie ujdzie jej nadmiar. Pompa chyba wszystko jedno ale rurka od cyrkulacji do najdalej położonej baterii jeśli są na jednej "nitce" .Jeśli nie to cyrkulację też trzeba rozgałęzić (za pompą ofkors).

I.W. :lol: :lol: :lol: :lol:

masz zadatki na dobrego instalatora

tomaszekp pompa przu zasobniku,

pomiędzy naczyniem i zaworem bezpieczeństwa nie może być żadnego innego zaworu,

naczynie ma przejąć wzrost objętości wody, pojemność ok 8% objętości zasobnika,

zawór bezpieczeństwa to nie zawór zwrotny,

Zdaje się że po to bo woda po podgrzaniu zwiększa objętość i żeby nie rozwaliło całego interesu potrzebne naczynie gdzie ujdzie jej nadmiar. (...)

No ale przecież to naczynie jest za zaworem bezpieczeństwa (sprawdziłem w instrukcji Atlantica - zawór bezpieczeństwa zawiera w sobie zawór zwrotny). Gdyby ono było przed, czyli w obwodzie cyrkulacji, to bym zrozumiał, ale przecież teraz gdy wrośnie ciśnienie w tym obwodzie, to zadziała zawór bezpieczeństwa.

Zdaje się że po to bo woda po podgrzaniu zwiększa objętość i żeby nie rozwaliło całego interesu potrzebne naczynie gdzie ujdzie jej nadmiar. (...)

No ale przecież to naczynie jest za zaworem bezpieczeństwa (sprawdziłem w instrukcji Atlantica - zawór bezpieczeństwa zawiera w sobie zawór zwrotny). Gdyby ono było przed, czyli w obwodzie cyrkulacji, to bym zrozumiał, ale przecież teraz gdy wrośnie ciśnienie w tym obwodzie, to zadziała zawór bezpieczeństwa.

tutaj masz akurat rację,

jeżeli to jest firmowy bojler to może mieć zawór bezpieczeństwa zintegrowany z zaworem zwrotnym,

w tym przypadku należy dać naczynie przed zaworem bezpieczenstwa

A tak na wracając do tematu wątku bardzo staramy się uniknąć strat na cyrkulacji aco z samym ogrzewaczem(boilerem).Przeciez standardowe ocieplenie z pianki, nie wiem jak w innych ale w biawarze tak na oko ze 2 cm to kiszka. Ja mojego wsadzam do trumny ze styropianu gr 10 cm. Ogrzewacz mam w skosie poddasza zabudowany( zabudowa rozbieralna) więc estetyka tego mnie nie przeraża ale i w kotłowni dałoby się chyba jakoś udoskonalić fabryczne ocieplenie.