I.W. 12.06.2008 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie buczą (ale te co mam są na napięcie stałe więc cewka buczeć nie może), moment przełączenia to dość głośny trzask.Wlaściwie ten trzask jest podwójny w momencie podania napięcia pierwszy i po zakończeniu impulsu drugi. Co do pewności działania trudno mi powiedzieć bo zbyt krótko używam (kilka miesięcy) ale na razie bez niespodzianek. Sprawia wrażenie solidnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 2 pudła po starych telewizorach - takie duze Jak telewizory stare, to pudła już pewno dawno trafiły na makulaturę lub do pieca Ale pomysł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 02.09.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 HmmmWszyscy piszecie o cyrkulacji CWU uwzgledniajac jedynie instalacje w toaletach. A co z pomieszczeniem kuchni, pomieszczeniami gospodarczymi, itp., czy tam tez ma byc zalozony detektor ruchu? Bez sensu. Sklanialbym sie raczej do rozwiazania z alarmem, wkoncu i tak w domach przebywamy glownie po pracy, zalozmy godz. 16sta, a spac wiekszosc chodzi w normalne dni tygodnia kolo 23.. Uwzgledniajac czas pracy pompy koszty sa niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 02.09.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Cyrkulację można zrobić grawitacyjną. Mój majster mówi, że jeśli miejsce ogrzewania (kocioł) jest poniżej odbiornika (kran) i można zastosować spadek rurki powrotnej to cyrkulacje robi grawitacyjną. U mnie będzie kotłownia w piwnicy więc pasuje. Jeśli ktoś ma łazienkę na piętrze też może to wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 02.09.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Ja mam kocioł w piwnicy, a łazienki na parterze i I piętrze i pomimo, że mam pompę cyrkulacji to nie używam, bo woda ładnie krąży grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Cyrkulację można zrobić grawitacyjną. Sądzę że straty na grzanie rurek (nawet ocieplonych) są znacznie większe niż pobór prądu przez pompkę. Tak więc przy grawitacyjnej jest o tyle gorzej że nie będzie jej szło wyłączyć dla oszczędności (chyba że jakiś elektrozaworek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujezyn 14.11.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Swoje przymyślenia dot. sprzężenia pompy cyrkulacji z alarmem opisałem tu:http://forum.muratordom.pl/jaki-sterownik-do-cwu,t143760.htm?highlight=cyrkulacjaPodkreślam raz jeszcze: albo wysoki komfort z racjonalnym podejściem do oszczędzania, albo oszczędzanie niemal za wszelką cenę. Czasem się zastanawiam, po co ludzie budują domy, skoro nie stać ich potem na utrzymanie. Racjonalne utrzymanie! To się nazywa "wyżej sra niż ma" i jako żywo przypomina znany mi przypadek zaawansowanego oszczędzacza: CWU tylko pomiędzy 22:00 a 22:30 (jak ktoś nie zdąży się wymyć - to trudno), ogrzewanie na 18st (w nocy rzecz jasna wyłączone). Oszczędności ogromne. I cyrkulacji nie potrzeba... Natchnęło go do oszczędzania po tym, jak zaobserwował, jak mu licznik gazu zapierddziela podczas grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts