sylka38 05.04.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Kupiliśmy właśnie dom. Nasz teren wokół domu jest ogrodzony płotami 2 sąsiadów, wiec jak naszybciej chcielibyśmy go ogrodzić w 2 pozostałych stron. Szukamy czegoś nieskomplikowanego i niedrogiego. Jednak zastanawia mnie fakt, że wokół prawie wszyscy mają solidne ogrodzenia z betonu. Nie mam pojęcia skąd taka popularność betonowych płyt. Cena? Względy bezpieczeństwa? Estetyka ? Wymarzyłam sobie ładny żywopłot wokół posiadłości, a tu mąż stwierdził, że sąsiedzi wiedzą, co robią i sklania się do kupna ogrodzenia z betonu. Chętnie poznam opinieosób, które wybrały taką opcję. Dodam, że miejscowość, w której będziemy mieszkać, ma charakter wiejski, o przeważającej liczbie nowych domów, a nasza ulica pozostaje jak na razie w sferze planów, bo w tej chwili jest to droga polna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.04.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Jak dla mnie to powinno byc zabronione... okropieństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 05.04.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 to prawda,zrób ogrodzenie drewniane lub siatkę i na to pnącze np rdest a napewno lepiej to będzie wyglądać od tych płotów betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylka38 06.04.2008 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 2 nasze strony to jeszcze plany, ale chce jak najszybciej przykryć te betony wokół, wymyśliłam sobie żywopłot lisciasty, ale ze względu na powolne "przyrosty", chyba posadzę milin amerykański, a do czasu całkowitego przysłonięcia betonów, jestem gotowa co roku sadzić jakieś szybko rosnące pnącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 06.04.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 sąsiedzi wiedzą, co robią. Myślę, że to najlepsza odpowiedź na Twoje pytanie Nie wydaje mi się, aby tym kierowały jakiekolwiek inne względy oprócz żądzy jak najszczelniejszego i zimotrwałego odgrodzenia się od sąsiada. Życzliwego wielce, jak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.04.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 najszybciej rośnie pnącze Rdest Auberta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylka38 06.04.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 [quote Nie wydaje mi się, aby tym kierowały jakiekolwiek inne względy oprócz żądzy jak najszczelniejszego i zimotrwałego odgrodzenia się od sąsiada. Życzliwego wielce, jak sądzę Myslę,że jednak bezpieczeństwo - cokolwiek by tu powiedziec , bo nasz dom jest ostanim, dalej tylko szczere pole, metrowe chaszcze, nie ma nawet drogi, ta z map24 , i przy której jest nasz dom, kończy się z 20 metrów od naszego podjazdu. Cena jest też korzystna (wg mojego męża) jedna strona to byłby koszt do zaakceptowania na tym etapie naszego totalnego spłukania po sfinalizowaniu umowy kupna-sprzedaży. Ale aż wzrgam sie na mysl o betonowych ścianach wokół (w tej chwili mam taki widok z kuchni). Dodam, że sąsiedzi mają ażurowe ogrodzenia, więć może aż tak nie chcą się odgradzać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 06.04.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Jak dla mnie to powinno byc zabronione... okropieństwo. stosowanie karalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.04.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Jednak zastanawia mnie fakt, że wokół prawie wszyscy mają solidne ogrodzenia z betonu. Nie mam pojęcia skąd taka popularność betonowych płyt. Cena? Owszem cena. Płacisz za materiał. Montaż to groszowy wydatek, W przeciwieństwie do innych rodzajów ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 06.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 2 nasze strony to jeszcze plany, ale chce jak najszybciej przykryć te betony wokół, wymyśliłam sobie żywopłot lisciasty, ale ze względu na powolne "przyrosty", chyba posadzę milin amerykański, a do czasu całkowitego przysłonięcia betonów, jestem gotowa co roku sadzić jakieś szybko rosnące pnącze. Milin nie jest dobry, w naszym klimacie nie bardzo sie udaje - w kazdym razie takie sa moje obserwacje u roznych znajomych. Rdest Auberta rosnie bardzo szybko, ale to roslina, ktora musi miec podpore wokol ktorej sie owinie, a duza masa lisci sprawia, ze jest bardzo ciezka (kiedys na Ursynowie na SGGW taki rdest oberwal rynne na dwukondygnacyjnym budynku). Jesli zalezy ci na zakryciu sciany to polecam Winobluszcz trojklapowy - piekny czerwony kolor jesienia, czepia sie przylgami na wasach. Jesli powierzchnia tego betonu jest bardzo chropowata, to mozna poeksperymentowac z bluszczem i trzmielina. Ale moim zdaniem Winobluszcz jest the best http://www.ogrod-gardener.pl/1/1/1/winobluszcz_trojklapowy.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.04.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Winobluszcz pięciolistkowy, odmiana Murorum wspina się sam, przyczepiając przylgami nawet do gładkiego betonu.. Rośnie dośc szybko, jesienią pięknie się przebarwia. Warto go podsadzić zimozieloną Hederą helix, by zimą też miała barwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 06.04.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 O wyborze betonu decyduje wyłącznie cena. Wiem, bo jestem po etapie poszukiwań płotu. Ostatecznie wybrałem betonowe słupy i siatkę leśną wzmocnioną dodatkowymi drutami naciągającymi. Takie ogrodzenia często stosuje się w sadach, a siatka wytrzymuje kilkadziesiąt lat (rozmawiałem z sadownikiem który ma taką od 25 lat - zupełnie niezniszczona). Przód bedzie z drewna, ale na razie nie mam domu, więc ogradzam tylko 3 brzegi działki. Bezpieczeństwo w przypadku betonowych, jak wskazuje praktyka, jest znacznie gorsze niż w przypadku wszelkich siatek; bandyta jak już wejdzie za płot może nawet zamieszkać z nami, bo nikt tego nie zauważy. Dlatego nie warto odgradzać się od sąsiadów tak szczelnie. Wiadomo, odrobina intymności jest potrzebna, ale nie takie ohydne zapory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpiet 07.04.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Całkowicie zgadzam sie z przedmówcą ! Szczególnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jak dla mnie to powinno byc zabronione... okropieństwo. stosowanie karalne. Wyrwane z moich ust. Czemu w innych krajach np, Holandia czy USA posesje międzysąsiedzkie dzielą tylko symboliczne płotki lub wręcz żywopłoty. Moje osobiste doświadczenie z "fabryczym płotem" znajdziesz w tym temacie http://forum.muratordom.pl/czym-zaskakuja-was-sasiedzi,t113029-60.htm Nigdy betonu !!! Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 07.04.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 przepraszam za wyrwanie, już nigdy wiecej., wiec powiem inaczej gfno te betonki i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylka38 07.04.2008 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Anpiet Ze wszystkich betoniaków, właśnie ten, który dołączyłeś na zdjęciu na wątku Czym nas zaskakują sąsiedzi?, jest jedynym, jaki wygląda przynajmniej przyzwoicie (tańsza i trwalsza wersja ogrodzenia z wikliny ?) Mamy znajomych, którzy mieszkają pod Lądkiem Zdrój. Uderzyło mnie podczas pierwszej bytności w okolicy, że posesje są ogrodzone szpalerem sosen lub świerków. Działki na dość stromym terenie, więc myślałam, że te iglaki jakoś zabezpieczają grunt przed osypywaniem się albo że jakoś podtrzymują poziom wód. Ale wytłumaczył mi to autochton: Pani, leśniczy dawał, to wszyscy brali i sadzili. I ślicznie się przyjęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylka38 07.04.2008 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Essa Na tym linku znalazłam opis wymagania Ważne jest także to, aby miejsce gdzie rośnie było osłonięte. 2 metry betonu wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylka38 10.04.2008 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Czy ktoś widział lub ma żywopłot z formowanej dzikiej róży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.04.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 U nas przy wyborze ogrodzenia (mamy betonowe) zadecydowala cena, za 255 m biezacych z montazem zaplacilismy 11 tys. zl. Do dzisiaj krzywo patrze na to ogrodzenie, poniewaz wymarzone mialam inne, a do tego zarzekalam sie "nigdy betonowego". Niestety musielismy grodzic dzialke z 4 stron, bo wokolo nie mamy sasiadow, a czekac tez nie moglismy na lepsze czasy (finansowo), bo mamy dwa psy no i wyszlo, ze jestesmy ogrodzeni betonowym plotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 11.04.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Wtrącę się w dyskusję o betonowym płocie. Mam z tyłu domu i właśnie taki jak wcześniej wskazany w linku. Zmuszona zostałam do postawienia takiego płotu bo za domem mam pole i wiatr nawiewa niestety piach i inne dziadostwo. Prócz tego - z obserwacji u sąsiada wiem, że wiatr, który u nas wieje, z racji tego, że dom stoi jeszcze w szczerym polu, cyprysy uginają się do ziemi. Mam taki płot od 2 tygodni i zaobserwowałam, że u mnie się nie uginają od wiatru . Poza tym pragnę sprostować - ten płot nie jest tani - zwłaszcza jeśli kupuje się taką ilość jak my czyli 42 metry bieżące. Tani to on był rok temu - teraz jest droższy niż siatka. Poza tym obsadzony nie będzie widoczny. Od fronu będzie płot z cegły klinkierowej a nad wypełnieniem się zastanawiamy - drewno czy okucia. Pozdrawiam - nie taki beton straszny jak go malują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 11.04.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A ja bym sie nawet z betonowego cieszyła. Niektóre sa nawet całkiem fajne i skromne To kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts