Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaska dachówka - która?

Którą wybrać?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą wybrać?

Recommended Posts

Mam do wyboru dwie dachówki na mój dach (w przybliżeniu można rzec że prosty dwuspadowy)

Francuska Imerys HP 10 kolor antracyt lub Creatona Domino w kolorze łupka. Kandydatów przedstawiam na poniższym zdjęciu. Imerys ma delikatnie spłaszczoną końcówkę dachówki podczas gdy Domino ma ostro zakończoną przez co po położeniu jest wrażenie schodka. Imerys jest barwiony w masie na ciemnobrązowo; Creaton jest ceglany. Powłoka Imerysa jest szorstka podczas gdy Creatona gładka.

http://images24.fotosik.pl/191/4b39be54c548141b.jpg

http://images34.fotosik.pl/206/e5f2d1b30c81c8b7.jpg

Po lewej Imerys po prawej Creaton

Którą byście wybrali? A przede wszystkim która Wam się bardziej podoba. Pomóźcie w wyborze.

P.S. Cena nie ma znaczenia - obie mniej więcej jednakowo drogie :x :D

Dodam jeszcze jedną informację

Nasz dach ma stosunkowo mały spadek (26 stopni) - nie wiem czy przy takim spadku z Domino nie będzie efektu samych schodków.

zapytaj może jakiegoś dachowca z forum - znam tylko jednego :oops: wartownika :lol: może on coś zasugeruje bo spadek rzeczywiście nie za duży

wybrałam domino bo widziałam go na żywo i bardzo fajnie wyglądał

Gdzieś na forum widziałem zdjęcia Domino na dachu. Wyglądała bardzo interesująco i nietypowo. Ale jest to dachówka wymagająca - wychodzą wszelkie błędy w kładzeniu, bo jest wyraźny efekt fali.

Ze względu na to co mówiłaś, że to dach o małym kącie - myślę że lepiej Imerys - lepiej będzie wyglądać. I sprawdź na stronach producentów jakie są minimalne kąty nachylenia - będzie w opisie lub jakimś PDFie.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 10 months później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie ,

Niestety nie podzielam opinii przedmówców. Jeśli chodzi o techniczną stronę IMERYS HP 10 wygrywa w każdej kwestii. Przede wszystkim większy wymiar ( 10szt.m2), barwienie w masie co jest bardzo istotne w tym temacie . Największym plusem jest niska nasiąkliwość przy której Creaton nie ma porównania.

Ja i moi znajomi postawiliśmy na Imerys- a . I była to właściwa decyzja. Mamy dachy już ponad 10 lat .

Pozdrawiam