anima34 07.09.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Drodzy forumowicze czy znajdzie sie ktoś kto budujew/g tego projektu,bo niemogę nikogo wytropić.Może jakieś cenne uwagi,porady,kosztorys.co sądzicie o tym domku?Projekt mam otrzymać za 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yetma 27.12.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 Witam, Podobnie jak Ty kiedyś, ja dziś oczekuję na projekt APS 97 (za 3 dni).Czy mogę otrzymać jakieś informacje z Twojego wdrożenia. W czym będzię realizowany projekt - (ceramika czy BK?) przybliżony kosztoysBędę wdzięczny za wszelkie uwagi yetma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatoma 05.03.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Witam i pozdrawiam drogich kolegów ja również kupiłem projekt aps 97 mam już projekt po adaptacji i czekam na pozwolenie na budowe. Zaczynam na wiosnę a wy na jakim etapie jesteście gdzie budujecie. Myślę że jest to fajny dobrze zaprojektowany domek ja jeszcze dorobiłem do niego podpiwniczenie pod garażem i przedłużyłem część sypialną o 1 metr a co wy adaptowaliście pozdrawiam i czekam na wymianę doświadczeń i uwag odnośnie tego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 31.10.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Drodzy Forumowicze, Po kilku latach mieszkania w budownictwie 'wielorodzinnym' podjęliśmy decyzję- budujemy dom Wybraliśmy taki oto projekt : http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=97 . Zaczynamy szukać wykonawców, podjęliśmy już pierwsze rozmowy i przy porównywalnych materiałach rozpiętość jest baaardzo duża. Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą- rzućcie okiem na projekt, i oceńcie ile może kosztować wybudowanie tego domu do stanu surowego zamkniętego oraz developerskiego. Będę zobowiązany za wszelkiego rodzaju wskazówki i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 31.10.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Witam i pozdrawiam drogich kolegów ja również kupiłem projekt aps 97 mam już projekt po adaptacji i czekam na pozwolenie na budowe. Zaczynam na wiosnę a wy na jakim etapie jesteście gdzie budujecie. Myślę że jest to fajny dobrze zaprojektowany domek ja jeszcze dorobiłem do niego podpiwniczenie pod garażem i przedłużyłem część sypialną o 1 metr a co wy adaptowaliście pozdrawiam i czekam na wymianę doświadczeń i uwag odnośnie tego domku. Ja również wybrałem ten projekt, w tej chwili go adaptuję. Większych zmian nie będzie, poza likwidacją wykusza, co pozwoli uprościć nieco konstrukcję dachu, likwidacją tarasu w jadalni na rzecz niewielkiego gabineciku oraz likwidacją kotłowni (piece w garażu), powiększeniu WC do 2 łazienki. Na ile oszacowaliście koszt budowy tego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 05.11.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.11.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Stan surowy zamknięty,o ile będziesz budować z Ytongu 150-170tysStan deweloperski 240-260tys jak na moje oko:)Na gotowo 280tys w góre. to tak po informacji,że szukasz firm...zakładam ,że będzie to wykonywane metodą pół-gospodarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 07.11.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Tez mam projekt tej firmy nie pamietam nr. w tej chwili (139m2 z poddaszem uzytkowym). Dom jest juz w stanie surowym. Budowany metodą "gospodarcza". doprowadzenie Twojego domu do stanu surowego zamknietego oceniam na jakies 150-180 tys. Na gotowo powinnienes sie zmiescic w 250-280 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatoma 04.03.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 cześć już stoi mamy zrobione instalacje ciepłej i zimnej wody oraz prąd czekamy na lepszą pogode by zacząć tynkować trudno nam powiedzieć ale mysle że w 3 sie zmieścimy informacja dla wszystkich w projekcie jest napisane że poddasze jest nie użytkowe po wybudowaniu naszego zmieniliśmy zdanie teraz mamy dodatkowe około 130 mkw poddasza bez jakichś tam podnoszeń ścianki kolankowej naprawde to poddasze jest użytkowe pozdrawiam wszystkich apsowiczów 97. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 09.03.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam Was cieplutko choć za oknem zima.Z przykroscia musze powiedziec ze minelo tyle czasu a my z budową nie ruszylismy ponieważ sprawy rodzinne nam pokrzyżowaly plany.Od wrzesnia2005 odświeżalismy warunki przyłaczy, WZ, adoptowalismy projekt wtej chwili czekamy na pozwolenie budowy .Zakładalismy ze na wiosne tego roku zaczniemy,na zime sie wprowadzimy ale okazuje sie że dobrzy i nie drodzy wykonawcy sa juz zajeci,szukamy dalej.Jak narazie wszyscy mówia,że piekny domek ale bedzie drogi szczegolnie dach,ponoc wiezba jest skomplikowana.Oprócz pomniejszenia garażu żadnych zmian nie wprowadzilismy.Chcielismy strop drewniany ale projektant adaptujacy sie nie zgodził.Tomatoma troche mnie przeraziłes zamknieciem sie wtej sumie.Prosze napiszcie z czego budujecie,jaka dachówka i pi razy drzwi ile wam wyszło za stan surowy zadaszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatoma 08.04.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 my budujemy z pustaków max z biegonic fundamenty z lanego betonu dach wcale nie jest taki skomplikowany dachówka cementowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatoma 08.04.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 wracając do zmian jakie jeszcze wprowadziliśmy to zrezygnowaliśmy z podwójnych filarów i mamy tylko pojedyńcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbrycz 08.04.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 poszerzyłem garaż i wydłużyłem o 1,5 m i podzieliłem. W jednej części mam kotłownie i pomieszczenie gosp. Wydłużyłem terz część sypialną o 1 m. Kąt dachu zwiększony do 35 stopni. Zrezygnowaliśmy ze słupów podwójnych. Mamy zamiar budować z belitu , dach dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 16.04.2006 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 My dokonujemy wyboru budowlanców, ktorzy czekaja na naszą decyzje po świetach.Z jednego juz zrezygnowalismy za robocizne od fundamentu po pokrycie dachem ządal 45000 ale straszny filozof i m-c czekalismy na odp jak sie ceni.Nastepny chce 32000za fundament po strop i okolo 25000 za dach Nastepny 38000 fundament do pokrycia dachem.Mogą zacząć od lipca.I czekamy na odp + wycene jeszcze jednej brygady.Jak widać ceny rozbierzne i powalające na kolana.Wszyscy truja ze drogi dach.Choć wkażdym regionie inne ceny ale prosze powiedzcie jak płaciliscie za taki stan prac bo głupieje.Tomatoma my tez zostajemy przy jednym filarze,głebokośc fundamentu zmniejszyliśmy na 1,50 ale jeden z fachowców sugeruje jeszcze zmniejszyc na 1,20 twierdzi ze wystarczy,musimy to skonsultowac z kierownikiem,a jak wy to zrobiliście?mbrycz czy mogłbys zdradzic w jakiej miejscowości sie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 18.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam.Właśnie przeprowadzam adaptację tego projektu w miejscowości Toruń, niestety lekko muszę zwężyć garaż. Czy ktoś z Was forumowiczów może mi powiedzieć na co w szczególności zwrócić uwagę przy wznoszeniiu fundamentów, ścian, itd. Co sprawiało najwięcej kłopotów , nie wspominając o wykonawcach W czerwcu tego roku zamierzam wystartować i wszelkie spostrzeżenia będą mile widziane. Aha ,moze wasze budowle projektu APS97 są blisko, bo nasuwa się chęć zobaczenia jak to wygląda , co można zmienić zawczasu itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbrycz 19.04.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Budowę rozpoczynamy na początku czerwca jeżeli ekipa wyrobi się z wcześniejszą robotą. Dom budujemy pod Puławami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 19.04.2006 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Cieplutko witam nowego inwestora z Torunia i jak miło ze grono naszego pieknego domku sie powieksza.Ale jaka szkoda ze wszyscy jestesmy tak rozrzuceni po tej naszej krainie i niema jak wdepnąc aby podejrzec jak w realu wyglada nasz domek.Z tego co widze najwiecej moze nam podpowiedziec tomatoma,na co zwrocic szczegolna uwage bo on jest już zadaszony My prawdopodobnie wystartujemy tez wczerwcu jutro, spotkanie z ostatnimi budowlancami i decyzja zapadnie kiedy start i za ile hehe.Tomatoma może dysponujesz jakimis zdjeciami z budowy w które byś pozwolil zajrzec.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 20.04.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam all forumowiczów APS 97Mam prośbę. Czy może któs ma bżybliżony kosztorys budynku lub może szczegółowy i mógłby się podzielić. Byłbym bardzo wdzięczny. Bardzo prooszę o pomoc. [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatoma 10.05.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 witam podaje koszty robocizny do kalkulacji z naszej budowy za metr kwadratowy muru z maxa pałaciliśmy 18 zł za fundamenty z bloczków betonowych 12 zł a za dach z dachówki cementowej z więźbą 35 zł za metr poza tym wylaliśmy fundamenty wysokości 1 m i na to zostały nadmurowane bloczki w sumie 1,4 wysokość. W sumie za stan surowy otwarty wydaliśmy około 120 tyś zł zestawienie ilościowe materiałow mogę napisać jeśli komuś by to sie przydało i jeśli ktoś chce to mogę podesłać zdjęcia z różnych etapów budowy pozdrawiam i czekam na dalsze pytania. powiem szczerze że koszt tego domu nie jest niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 10.05.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam TOMATOMA. Proszę bardzo o koszty budowy poszczególnych materiałów i rozpiskę ilości materiałów jaką zużyłeś( ilości) np: - wylanie chudziaka pod ławy i stopy - gr 10 cm -ile betonu?- izolacja pozioma na chudziaku- ile styropianu?- zalanie ław betonem B15 + stóp + ganku + tarasów + schodów garażowych -ile kubików czy tam metrów3?- izolacja pozioma na ławach / 2x papa termozgrzewalna - ile rolek?- izolacja pionowa ścian fundamentowych /dwukrotne smarowanie lepikiem lub abizolem R+G na gorąco - ile opakowań?- wykonanie izolacji przeciwwilgociowych i przeciwwodnych z folii fizelina - ile rolek ?- wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje- murowanie ścian nośnych zewnętrznych - ja mam porotherm i wychodzi 11 na m2 a u Ciebie ile na metr wyszło maxa i ile szt na całą budowę?- murowanie ścian nośnych wewnętrznych- jw. ile?- murowanie ścian działowych parteru- jw. ile?- wykonanie spalinowych i dymowych kanałów wentylacyjnych z pustaków ceramicznych (kominow)- ile cegieł czy jak?- stemplowanie i ułożenie belek stropowych, strop TERIVA- jeśli z tego materiału to czy warto i ile?- zalanie słupów, podciągów, stropu, wieńca, trzpieni- ile betonu np.z gruchy?- wykonanie więźby /z drewna sosnowego/ z tarcicy nasyconej- trudno,szybko,i najlepiej z czego?- położenie wiatroizolacji domu i garażu ile rolek i co polecasz?- położenie dachówki - montaż rynien poziomych ile metrów poziomych i pionowych,łączeń?- ocieplenie poddasza -jaka i ile wełny?- paroizolacja- ile mtrów? Wiem ,że jest tego dużo i najlepiej jak można by to przedstawić w dosłownym kosztorysie. A może posiadasz taki i mógłbyś przesłac zestawienie zbiorcze ilości, sztuk potrzebnych do relizacji domu. Może otrzymałeś od Archi Projekt ? w formie pocztowej lub faxowo: 523510110. Jeśli mogę również prosić o zdjęcia z realizacji projektu, będę bardzo wdzięczny: [email protected]. W czerwcu rozpoczynam budowę. Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts