anima34 03.06.2006 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Witam wszystkich. Zgodnie z planem wystartowalismy,dziś został wytyczony budynek, wponiedziałek wykopy pod fundament.Zakupilismy juz stal i bloczki fundamentowe,a co za tym idzie zaczęła sie nerwówka jakiej nie pamiętam.Toruń i mbrycz odezwijcie sie czasem co tam u was? czy tez już zaczęliście?Tomatoma prosze jak możesz przeslij mi zdjecia z budowy [email protected] pozdrawiam.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 03.06.2006 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 ech co za błąd,teraz powinno być dobrze [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 10.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Witaj Anima. jeśli możesz to odbierz swoje wiadomości ze skrzynki mail-ej. Jak prace? już coś widać? pozdrawiam d4r4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 11.06.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 d4r4s powiem niewiele bo 3 czerwca widzialam wytyczenie pod budynek a nastepnego dnia wyjechalam za granice wiec,tylko codzien bylam informowana przez meza jak szybko ubywa kasy z kupki.Lawy ponoc zalane a jutro klada bloczki,we wtorek wracam do domu wiec wszystko zobacze wsrode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 11.06.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 ok. fajnie. jak bedziesz wiedziała ile tych bloczków poszło bądż ile betonu w m3 poszło na ławy będę zobowiązany. Jesli jeszcze jakieś zdjęcia możesz przesłąć też z góry dziękuję .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 15.06.2006 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Nareszcie widac ze cos sie dzieje na budowie.1/3 fundamentów stoi, w miedzy czasie podłaczyliśmy prąd i wode.D4r4s betonu na ławy poszło 18,5m3.Fundamenty zrobiliśmy na wysokość 1m,na poczatku budowlaniec wyliczył 1964 szt bloczków,obecnie zakupilismy 2040 ale to bedzie malo poniewaz mamy spadek dzialki z róznicą 97cm.Stal na caly budynek rownierz zostala zakupiona tj około 1900t.Natomiast moja skrzynka e-mailowa jest pusta nic nie otrzymałam,ale prosze wyślij co tam masz.Ja niestety nie zrobiłam jeszcze zadnego zdjecia zbudowy,narzuciłam takie tempo zpoczątku że nawet o tym zapomniałam. A u ciebie jak prace idą jest jakiś poczatek?Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 15.06.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 OOOI! tp już nieżle. ja ruszam z wykopem jutro tzn 16.06. Ja też mam spad działki od frontu działki w tył.Kiedy geodeta wytyczył budynek to ławy z przodu są wytyczone i dotykają ziemii a tyłu są prawie metr nad ziemią. PYTANIE: jak rozwiązliście ten problem, jak głęboko wykopaliście z przodu a jak z tyłu??? Robiliście szlunki do ław czy w prosto w ziemie- na jaką szerokość???? Jak będziecie mieli jakieś zdjęcia to proszę wyślicie i również proszę o uwagi na jakie nacieliście się podczas budowy a które są znaczące. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 22.06.2006 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 d4r4s dzieki za zdjecia.Wiadomo ze są gusta i gusiciki kazdy oceni wedle siebie ale nasz domek jest piekny.Bardzo mi sie podoba zewnetrznie i jeszcze chciałabym zajrzec do środka nim sie zarysuja umnie pomieszczenia.To zdjecia od tomatomy myśle?Unas jutro skonczą układać fundament, ale brakło jeszcze 100bloczków wiec łącznie poszło2540szt.W przyszłym tygodniu pujdą sciany w góre o ile bank wypłaci pierwsza transze.Własnie chciałam jechac i zrobić pierwsze zdjecia ale cos sie zachmurzyło i chyba nici z sesji zdjeciowej. Jak u ciebie ? fundamenty chyba wykopane?jak nastruj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 23.06.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 CZeść. Tak ,są to zdjęcia od tomatomy, od razu przepraszam go za ich udostępnienie bez jego zgody Ja mam już zalane ławy i w poniedziałek 26 startujemy z bloczkami. A co tak dużo tych bloczków Ci poszło? Wykonawca układał je w poprzek czy wzdłuż - jaką grubość ściany budujesz?? Jeśli 25 to można było bloszki położyć wzdłuż, ale chyba budujesz grubszą ścianę. Powiedz z czego? Czy możesz opisać jakieś niuanse na które warto zwrócić uwagę na tym etapie. Czekam na zdjęcia i częstszą korespondencję zważywszy na tempo prac na naszych budowach ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anima34 25.06.2006 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Witaj.Unas jest przy garażu wyżej ze spadem do tarasów.Wys.ław 30cm szer 50,fundament 1m wiadomo przy spadku nie wszedzie rowny tu bodajze przy garażu wyszło na prawie 2m.Bloczki 24 układalismy wzdłuz i niestety tyle wyszlo.Budujemy z ytonga 36 odm 400 do ostatniej chwili miał byc suporex+ docieplenie ale wiekszosc nam poradziła ze ytong bez docieplenia szybciej sie kładzie powierzchnia rowniejsza wiec tylko pójdzie tynk,koszta tych materiałow+ robocizna wychodza prawie na to samo.Powiedzcie mi co to jest za oznaczenie stud.schładz.w pomieszczeniu technicznym z średnicą600 na str43 naszego projektu i czy jest to faktycznie potrzebne.d4r4s powiedz a ile u ciebie wyliczyli bloczków?Widzisz budujemy te same domy ajuz na etapie fundamentów bedziemy mieli spore roznice z samego względu na teren.Przed sciagnieciem humusu w życiu bym nie powiedziala ze jest taki spad,wogóle człowiek jest zielony w dziedzinie budownictwa i sporo sie wysłuchujemy wyciagamy wnioski a potem wszystko złe wyjdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-n-11 05.07.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Witam!Jesteśmy wraz z mężem przed zakupem projektu APS 97. Projekt wybieramy już bardzo długo i jeszcze troche a wszyscy znajomi beda mieszkali juz w swoich domkach a my nadal bedziemy go wybierać.Bardzo podoba sie nam ten projekt i widze że sporo osób podziela nasz gust. Bedziemy budować w Kościerzynie (ok. 60 km od Gdańka). Do Torunia nie jest daleko (z tego co wyczytalam to jakiś szczesliwiec tam buduje) wiec gdyby można był przyjechać i zobaczyć na żywo byłabym bardzo wdzieczna. Prosze równiez o wszelkie fotki i doswiadczenia. Mój maz bardzo chce zacząć w tym roku ale ja sadze ze to jest niemożliwe. Musimy scalić działki, dostac pozwolenie no i co gorsze postarać sie o kredyt (nie wspominając już o znalezieniu fachwców). Pozdrawiam : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbrycz 10.07.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Cześsć długo nic nie pisałem ale poprostu nie było o czym. Kogo interesuje chodzenie po urzędach. Zaczeliśmy w końcu budowe. mamy wykopane w końcu pod fundamenty. A budowlańcy zrobili już prawie całe zbrojenie . Według moich wyliczeń pójdzie nam około 3000 bloczków ale ja powiększyłem część sypialną i garaż i mamy spadek po geodecie okazał się większy niż się spodziewałem. Pozdrawiam wszystkich. mój email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson26 16.08.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam serdecznie. Podobnie jak wy tutaj zainteresowałem się też tym projektem.Narazie jestem na etapi wyboru projektu.Wcześniej brałem pod uwagę projekt z Muratora C59c Z werandą wariant III, ale szybko stwierdziłem że to nie jest to czego oczekuje.Główne moje założenie co do projektu było takie,aby miał duży pokuj dzienny i duży garaż.Co do garazu zamierzam tam w przyszłości postawić pare maszyn stolarskich i coś tam przysłowiowo "dłubać".Co do projektu APS 97 też zlikfidował bym ten wykusz i poszerzył garaż i wstawił w nim po środku ścianke działową po lewej garaż po prawej warsztacik(nie w celach usługowych).pisze to bo podoba mi się ten domek a widze że tu zastój od paru miesięcy czy macie może jakieś fotki to może byś cie coś wkleili bo oko bym pocieszył z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kartam 21.08.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam, W drodze do własnego domu jestem na początku - szukam dobrego projektu. Bardzo podoba mi się APS 97. Będę wdzięczna za informacje nt. faktycznych kosztów stanu surowego otwartego i zamknietego, zmian, które wprowadzaliście w projekcie, ewentualnych słabych stron tego projektu. Czy - na podstawie waszych doświadczeń - wybudowanie i wykończenie tego domu w ciągu jednego sezonu nie będzie stanowić problemu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kartam 21.08.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 I jeszcze jedno pytanie - czy poddasze faktycznie nadaje się do wykorzystania do celów mieszkalych (gdzieś o tym czytałam na Forum)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 21.08.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Drodzy Forumowicze, Po kilku latach mieszkania w budownictwie 'wielorodzinnym' podjęliśmy decyzję- budujemy dom Wybraliśmy taki oto projekt : http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=97 . Zaczynamy szukać wykonawców, podjęliśmy już pierwsze rozmowy i przy porównywalnych materiałach rozpiętość jest baaardzo duża. Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą- rzućcie okiem na projekt, i oceńcie ile może kosztować wybudowanie tego domu do stanu surowego zamkniętego oraz developerskiego. Będę zobowiązany za wszelkiego rodzaju wskazówki i komentarze. Buduję podobny dom - wg. projektu Proxima z Domusa: http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=22 Jestem na etapie murów - przed stropem. Na dzisiaj (mury sie pną do góry , okna, drzwi, brama zamówione, więźba też, dachówka Braas Cisar już lezy na składzie) - koszt budowy stanu surowego zamkniętego (z Porthermu 24 P+W w cenie z kwietnia) to ok. 180.000 PLN. Nie wiem, co wg. Ciebie oznacza "stan deweloperski" - ale ja szacuję, że aby sie wprowadzić i w miarę normalnie mieszkać w domu wykończonym w ok. 95 % (odłożone na później dzrzwi wewn. i urządzenie większej łazienki) potrzebne będzie łącznie ok. 350.000 zł. Gdybys chciał wykoczyć w 100% - w klasie troszku_wyższej (wanna z hydromasażem, gresy, kafle z wyższej półki, egzotyczne drewno, kuchnia firmowa) - to min. 450.000 PLN wydaje sie kwotą w miarę realną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 21.08.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Padłam Na dole strony http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=97 widnieją takie dane: Koszt stanu surowego: 105760 Koszt stan pod klucz: 237960 Ciekawe - jakie założenia przyjęto do tego "kosztorysu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kartam 21.08.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam wszystkich Sympatyków APS 97. Dom wg tego projektu chcę wybudować w przyszłym roku. Tymczasem zbieram wszelkie możliwe informacje od bardziej zaawansowanych inwestorów. Będę wdzięczna za wszelkie informacje nt. faktycznych kosztów budowy stanu surowego otwartego i zamkniętego, wprowadzanych przez Was zmian, problemów w trakcie realizacji, ewentualnych słabych stron projektu, itp. A może ktoś juz zamieszkał w tym domku i mógłby podzielić sie wrażeniami, udostepnić zdjęcia? pozdrawiam serdecznieEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skynyrd 21.08.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ja buduje APS 53 i na razie wydałem ok 150 000, co zawiera stolarke okienną +dzrzwi, ocieplenie poddasza wełną + płyty GK oraz instalacje elektryczne + wod-kan + CO. Dodam, że dom został wydłużony o 2 m, co oczywiście wpłynęło na koszt jego wybudowania. Inne zmiany to budowanie z porothonu 30 + ocieplenie (zamiast ytonga) i stropy teriva zamiast akkermana, które chyba wychopdzą trochę drożej. Całość inwestycji mam zamiar zakończyć kwotą ok 250 000 i mam nadzieje że się w tej kwocie zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skynyrd 21.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a tutaj jest link http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts