albz74 25.09.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witajcie- w załączeniu jeden obrazek naszego APS 97 obecnie w budowie. Zmiany opisywałem już wcześniej - likwidacja wykusza i małego tarasu, poza tym praktycznie niezmienione. Teraz wiem że przesunąłbym tylną ścianę o metr, tak jak kolega. Jak bedę mieć więcej czasu, to napiszę co i jak, m. in. refleksje nt wykonawców itp. http://server5.pictiger.com/img/599511/picture-hosting/to-b-dzie-dom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 25.09.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Padłam Na dole strony http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=97 widnieją takie dane: Koszt stanu surowego: 105760 Koszt stan pod klucz: 237960 Ciekawe - jakie założenia przyjęto do tego "kosztorysu"? To są stare dane, nieaktualizowane od wieków. Nie wiem co to stan surowy ale u mnie surowy zamknięty z tynkami wewn, ociepleniem i tynkami zewn to ok 250 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 25.09.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Koszt budowy stanu surowego otwartego tego domu będzie oscylował w granicach 150-170. Stan surowy stanowi 35 % wartości wykończonego domu tj, zrobione wwzystkie podłogi, łazienki, garaż ( podłogi i ściany)Nie liczę kosztu wykończenia działki, podjazdów i ogrodu.Dołożyć trzeba jeszcze umeblowanie - tego prawie nikt nie liczy.Chyba, że dom potem stoi przez 10 lat i nie widać końca wykończenia i umeblowania.Całość pod klucz to 450 000 OBIEKTYWNIE Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.09.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ciekawy dom, ale... dość drogi w budowie. Jak masz (tak jak pisali moi poprzednicy) jakieś 500kPLN (bez działki, papierów i przyłączy oraz reszty wokół domu) to możesz startować do tego domu. Pewnie, że można go wybudować taniej (okna z najniższej półki, drzwi zewn. np. GERDA, baterie z marketu po 150-200PLN, wanna "akrylowa" za 500PLN, drzwi PORTA za 400PLN), ale wtedy to już nie będzie dom reprezentacyjny - a taki ma charakter ten dom :). Jeżeli nie masz takiej kasy, to poszukaj mniejszego i tańszego w wykonaniu projektu, niż później przez lata wyrzekaj się wszelkich przyjemności w imię posiadania domu, na który: po prostu nie było Cie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 25.09.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ja też obstawiam ok 400 - 450 tys za całość. Czy zauwazyliście, ze garaż jest większy od salonu !!!!!!!!!!!!! http://www.archi-projekt.com.pl/dat/rz_parter/97_b.jpg Poza tym "drobiazgiem", musze jednak powiedziec, że projekt jest w środku bardzo sensownie rozwiązany, chociaz nie obedzie sie bez paru zabiegów kosmetycznych: - powiększenie wiartołapu kosztem kawalka holu, przy czym drzwi do wc na druga sciane, od strony korytarzyka. - wejscie do pom.gosp z wiatrolapu ( bo chyba nie chcesz nościc prania, mopa, srodków czystości itp przez garaż i chyba nie zamierzasz trzymac tego wszystkiego w lazience i suszyc w niej prania, bo bedziesz miała jak w "szanującej się" łazience w bloku, a chyba nie o to chodzi - komin w pomieszczeniu gospodarczym przestawic w narożnik wspólny dla łazienki, kotlowni i wc Jak mozna potanić ten dom o ok. 100 000 zł: - calkowicie zrezygnowac z garaży - usunąc wykusz z tym "finezyjnym" daszkiem, który to przestanie byc taki "uroczy" jak przyjdzie za niego zaplacic - zmienic kopertę na dach na 2-spadowy, 4 polaciowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.09.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 variuss - masz rację, tylko że po proponowanych przez Ciebie zmianach, to juz nie będzie ten sam projekt. Jak juz napisalam - albo Cię stac na dany projekt, albo daj sobioe spokój i poszukaj innego projektu. To jest spory, reprezentacyjny dom, naprawdę dobrze rozwiązany w środku, ale... trza na niego sporo kasy. Jak ktos zadaje takie pytanie i myśli o poprawkach zmniejszających koszty - to powinien juz na starcie dac sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 26.09.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 variuss - masz rację, tylko że po proponowanych przez Ciebie zmianach, to juz nie będzie ten sam projekt. Jak juz napisalam - albo Cię stac na dany projekt, albo daj sobioe spokój i poszukaj innego projektu. To jest spory, reprezentacyjny dom, naprawdę dobrze rozwiązany w środku, ale... trza na niego sporo kasy. Jak ktos zadaje takie pytanie i myśli o poprawkach zmniejszających koszty - to powinien juz na starcie dac sobie spokój. Ten dom nie jest najtańszy w budowie, ale można w nim sporo zmienić i zaoszczędzić nawet do 100 tysięcy złotych a zewnątrz tego nawet nie będzie widać: ma strop Ackermana, poddasze które wprost zachęca do zagospodarowania (czyt - topienia pieniędzy), skomplikowany dach i parę innych rzeczy. A co się wsadzi do środka to sprawa drugorzędna. To na pewno nie jest reprezentacyjny dom, swoją bryłą nawet do tego nie pretenduje. Jest za to funkcjonalny i praktyczny. Ważne jest żeby go wykonać porządnie i z dobrych materiałów, a czy się wstawi drzwi Gerdy czy nie, to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 26.09.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 albz74 - widzisz - ja już prawie skończyłam etap budowy - Ty jak wnioskuję, jesteś dopiero na starcie (a właściwie to przed startem). Prawda jest taka, że własnie detale decydują o tym, czy dom ładnie sie komponuje (prezentuje), czy jest to po prostu kolejny wybudowany dom. Jak dasz na zewnątrz tynk akrylowy (o mineralnym już nie wspomnę) - to po 3-5 latach będzie wyglądał... średnio (od ilości zebranego brudu na nim :(), jak dasz kiepskie drzwi wejściowe, czy garażowe - to też... niestety widac z daleka i .... psuje to cały efekt. Ja niestety wychodzę z założenia - że jak mnie nie stać na jakies rozwiązanie to szukam innego, a nie próbuję łatać. Ty już na wstępie myślisz o ograniczaniu kosztów - moja rada - poszukaj sobie innego domu. Czy zastanowiałeś się ile zapłacisz za same okna do tego domu (nie wiem czy za średniej klasy plastiki ze szprosami starczy Ci 20kPLN - raczej bliżej 25-30kPLN - te okna są prawie od sufitu do podłogi!!!!!! - o dobrym drenie że nie wspomnę), za dach (około 330m2 - pewnie w realu będzie więcej) z dachówką cementową zapłacisz z 80-100kPLN (z ceramiczną więcej), a jak pozbędziesz się wykuszu, i zmienisz dach na 2-spadowy - to sorry, ale nie będzie to juz ten sam dom. Mówisz o koszcie stropu - pewnie oszczędzisz z 1-2kPLN, ale przy budowie to.... naprawdę niewielkie kwoty. Za samą bramę garażową to zapłacisz z 8-10kPLN (ja za jednostanowiskową zapłaciłam 5kPLN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albz74 27.09.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 albz74 - widzisz - ja już prawie skończyłam etap budowy - Ty jak wnioskuję, jesteś dopiero na starcie (a właściwie to przed startem). Prawda jest taka, że własnie detale decydują o tym, czy dom ładnie sie komponuje (prezentuje), czy jest to po prostu kolejny wybudowany dom. Jak dasz na zewnątrz tynk akrylowy (o mineralnym już nie wspomnę) - to po 3-5 latach będzie wyglądał... średnio (od ilości zebranego brudu na nim :(), jak dasz kiepskie drzwi wejściowe, czy garażowe - to też... niestety widac z daleka i .... psuje to cały efekt. Ja niestety wychodzę z założenia - że jak mnie nie stać na jakies rozwiązanie to szukam innego, a nie próbuję łatać. Ty już na wstępie myślisz o ograniczaniu kosztów - moja rada - poszukaj sobie innego domu. Czy zastanowiałeś się ile zapłacisz za same okna do tego domu (nie wiem czy za średniej klasy plastiki ze szprosami starczy Ci 20kPLN - raczej bliżej 25-30kPLN - te okna są prawie od sufitu do podłogi!!!!!! - o dobrym drenie że nie wspomnę), za dach (około 330m2 - pewnie w realu będzie więcej) z dachówką cementową zapłacisz z 80-100kPLN (z ceramiczną więcej), a jak pozbędziesz się wykuszu, i zmienisz dach na 2-spadowy - to sorry, ale nie będzie to juz ten sam dom. Mówisz o koszcie stropu - pewnie oszczędzisz z 1-2kPLN, ale przy budowie to.... naprawdę niewielkie kwoty. Za samą bramę garażową to zapłacisz z 8-10kPLN (ja za jednostanowiskową zapłaciłam 5kPLN). Budowałaś ten dom, czy inny ? Bo ja buduję ten, mam już dach, instalacje wewn, za chwilę wylewki i ogrzewanie nadmuchowe na miejscu. Nie wiem, kto Ci buduje i gdzie kupujesz materiały, ale jeżeli kupuje je mąż to wiedz że przepuszcza sporą kasę na lewo Dach z dachówką cementową będzie mnie kosztować ok 45k - mogę włożyć zdjęcia - żadnej tandety, plastikowych rynien itp. Okna drewniane meranti Natura z szybą P4, okuciami WK2 bez wieśniackich szprosów mam za 28k (ciągle od podłogi do sufitu), bramę kupuję z napędem za 4,5k dwustanowiskową. Na stropie mógłbym zaoszczędzić 10k - miałem wyceny na 3 rodzaje stropów. Wszystkie ceny brutto, i to w Warszawie. Także można, jak się odpowiednio wcześnie o to zadba, mieć ten domek przyzwoicie zrobiony bez kompromisów typu 2-spadowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Tomek 19.11.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Witam! Jesteśmy prawie zdecydowani na zakup projektu APS 97 pracowni Archi-Projekt z Lublina. Dom ten spełnia nasze oczekiwania jeśli chodzi o funkcjonalnosć i wygląd. Poszukujemy osób, które też zdecydowały się na ten projekt lub takich, które już go realizują. Będziemy wdzięczni za każdą informację. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Kopecki 17.12.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Witam,jestesmy bardzo blisko podjecia decyzji o budowie domku wg projektu APS 97. Czy moge prosić Cię o podzielenie sie opinią o tym domu, jeżeli możesz to przeslij mi zdjęcia no i jaki był kosz tej budowy?. Czy w praktyce naprawdę jest taki funkcjonalny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts