Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS97 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Witajcie- w załączeniu jeden obrazek naszego APS 97 obecnie w budowie. Zmiany opisywałem już wcześniej - likwidacja wykusza i małego tarasu, poza tym praktycznie niezmienione. Teraz wiem że przesunąłbym tylną ścianę o metr, tak jak kolega.

Jak bedę mieć więcej czasu, to napiszę co i jak, m. in. refleksje nt wykonawców itp.

http://server5.pictiger.com/img/599511/picture-hosting/to-b-dzie-dom.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Padłam :o

Na dole strony http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=97 widnieją takie dane:

Koszt stanu surowego: 105760

Koszt stan pod klucz: 237960

Ciekawe - jakie założenia przyjęto do tego "kosztorysu"? :evil:

To są stare dane, nieaktualizowane od wieków. Nie wiem co to stan surowy ale u mnie surowy zamknięty z tynkami wewn, ociepleniem i tynkami zewn to ok 250 tys.

Koszt budowy stanu surowego otwartego tego domu będzie oscylował w granicach 150-170. Stan surowy stanowi 35 % wartości wykończonego domu tj, zrobione wwzystkie podłogi, łazienki, garaż ( podłogi i ściany)

Nie liczę kosztu wykończenia działki, podjazdów i ogrodu.

Dołożyć trzeba jeszcze umeblowanie - tego prawie nikt nie liczy.

Chyba, że dom potem stoi przez 10 lat i nie widać końca wykończenia i umeblowania.

Całość pod klucz to 450 000

OBIEKTYWNIE

Mobby

Ciekawy dom, ale... dość drogi w budowie. Jak masz (tak jak pisali moi poprzednicy) jakieś 500kPLN (bez działki, papierów i przyłączy oraz reszty wokół domu) to możesz startować do tego domu. Pewnie, że można go wybudować taniej (okna z najniższej półki, drzwi zewn. np. GERDA, baterie z marketu po 150-200PLN, wanna "akrylowa" za 500PLN, drzwi PORTA za 400PLN), ale wtedy to już nie będzie dom reprezentacyjny - a taki ma charakter ten dom :):):).

Jeżeli nie masz takiej kasy, to poszukaj mniejszego i tańszego w wykonaniu projektu, niż później przez lata wyrzekaj się wszelkich przyjemności w imię posiadania domu, na który: po prostu nie było Cie stać.

Ja też obstawiam ok 400 - 450 tys za całość.

Czy zauwazyliście, ze garaż jest większy od salonu !!!!!!!!!!!!!

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/rz_parter/97_b.jpg

Poza tym "drobiazgiem", musze jednak powiedziec, że projekt jest w środku bardzo sensownie rozwiązany, chociaz nie obedzie sie bez paru zabiegów kosmetycznych:

- powiększenie wiartołapu kosztem kawalka holu, przy czym drzwi do wc na druga sciane, od strony korytarzyka.

- wejscie do pom.gosp z wiatrolapu ( bo chyba nie chcesz nościc prania, mopa, srodków czystości itp przez garaż i chyba nie zamierzasz trzymac tego wszystkiego w lazience i suszyc w niej prania, bo bedziesz miała jak w "szanującej się" łazience w bloku, a chyba nie o to chodzi ;)

- komin w pomieszczeniu gospodarczym przestawic w narożnik wspólny dla łazienki, kotlowni i wc

Jak mozna potanić ten dom o ok. 100 000 zł:

- calkowicie zrezygnowac z garaży

- usunąc wykusz z tym "finezyjnym" daszkiem, który to przestanie byc taki "uroczy" jak przyjdzie za niego zaplacic

- zmienic kopertę na dach na 2-spadowy, 4 polaciowy

variuss - masz rację, tylko że po proponowanych przez Ciebie zmianach, to juz nie będzie ten sam projekt. Jak juz napisalam - albo Cię stac na dany projekt, albo daj sobioe spokój i poszukaj innego projektu. To jest spory, reprezentacyjny dom, naprawdę dobrze rozwiązany w środku, ale... trza na niego sporo kasy. Jak ktos zadaje takie pytanie i myśli o poprawkach zmniejszających koszty - to powinien juz na starcie dac sobie spokój.

variuss - masz rację, tylko że po proponowanych przez Ciebie zmianach, to juz nie będzie ten sam projekt. Jak juz napisalam - albo Cię stac na dany projekt, albo daj sobioe spokój i poszukaj innego projektu. To jest spory, reprezentacyjny dom, naprawdę dobrze rozwiązany w środku, ale... trza na niego sporo kasy. Jak ktos zadaje takie pytanie i myśli o poprawkach zmniejszających koszty - to powinien juz na starcie dac sobie spokój.

Ten dom nie jest najtańszy w budowie, ale można w nim sporo zmienić i zaoszczędzić nawet do 100 tysięcy złotych a zewnątrz tego nawet nie będzie widać: ma strop Ackermana, poddasze które wprost zachęca do zagospodarowania (czyt - topienia pieniędzy), skomplikowany dach i parę innych rzeczy.

A co się wsadzi do środka to sprawa drugorzędna. To na pewno nie jest reprezentacyjny dom, swoją bryłą nawet do tego nie pretenduje. Jest za to funkcjonalny i praktyczny. Ważne jest żeby go wykonać porządnie i z dobrych materiałów, a czy się wstawi drzwi Gerdy czy nie, to nie ma znaczenia.

albz74 - widzisz - ja już prawie skończyłam etap budowy - Ty jak wnioskuję, jesteś dopiero na starcie (a właściwie to przed startem). Prawda jest taka, że własnie detale decydują o tym, czy dom ładnie sie komponuje (prezentuje), czy jest to po prostu kolejny wybudowany dom. Jak dasz na zewnątrz tynk akrylowy (o mineralnym już nie wspomnę) - to po 3-5 latach będzie wyglądał... średnio (od ilości zebranego brudu na nim :(:(:(), jak dasz kiepskie drzwi wejściowe, czy garażowe - to też... niestety widac z daleka i .... psuje to cały efekt. Ja niestety wychodzę z założenia - że jak mnie nie stać na jakies rozwiązanie to szukam innego, a nie próbuję łatać. Ty już na wstępie myślisz o ograniczaniu kosztów - moja rada - poszukaj sobie innego domu.

Czy zastanowiałeś się ile zapłacisz za same okna do tego domu (nie wiem czy za średniej klasy plastiki ze szprosami starczy Ci 20kPLN - raczej bliżej 25-30kPLN - te okna są prawie od sufitu do podłogi!!!!!! - o dobrym drenie że nie wspomnę), za dach (około 330m2 - pewnie w realu będzie więcej) z dachówką cementową zapłacisz z 80-100kPLN (z ceramiczną więcej), a jak pozbędziesz się wykuszu, i zmienisz dach na 2-spadowy - to sorry, ale nie będzie to juz ten sam dom. Mówisz o koszcie stropu - pewnie oszczędzisz z 1-2kPLN, ale przy budowie to.... naprawdę niewielkie kwoty. Za samą bramę garażową to zapłacisz z 8-10kPLN (ja za jednostanowiskową zapłaciłam 5kPLN).

albz74 - widzisz - ja już prawie skończyłam etap budowy - Ty jak wnioskuję, jesteś dopiero na starcie (a właściwie to przed startem). Prawda jest taka, że własnie detale decydują o tym, czy dom ładnie sie komponuje (prezentuje), czy jest to po prostu kolejny wybudowany dom. Jak dasz na zewnątrz tynk akrylowy (o mineralnym już nie wspomnę) - to po 3-5 latach będzie wyglądał... średnio (od ilości zebranego brudu na nim :(:(:(), jak dasz kiepskie drzwi wejściowe, czy garażowe - to też... niestety widac z daleka i .... psuje to cały efekt. Ja niestety wychodzę z założenia - że jak mnie nie stać na jakies rozwiązanie to szukam innego, a nie próbuję łatać. Ty już na wstępie myślisz o ograniczaniu kosztów - moja rada - poszukaj sobie innego domu.

Czy zastanowiałeś się ile zapłacisz za same okna do tego domu (nie wiem czy za średniej klasy plastiki ze szprosami starczy Ci 20kPLN - raczej bliżej 25-30kPLN - te okna są prawie od sufitu do podłogi!!!!!! - o dobrym drenie że nie wspomnę), za dach (około 330m2 - pewnie w realu będzie więcej) z dachówką cementową zapłacisz z 80-100kPLN (z ceramiczną więcej), a jak pozbędziesz się wykuszu, i zmienisz dach na 2-spadowy - to sorry, ale nie będzie to juz ten sam dom. Mówisz o koszcie stropu - pewnie oszczędzisz z 1-2kPLN, ale przy budowie to.... naprawdę niewielkie kwoty. Za samą bramę garażową to zapłacisz z 8-10kPLN (ja za jednostanowiskową zapłaciłam 5kPLN).

Budowałaś ten dom, czy inny ? Bo ja buduję ten, mam już dach, instalacje wewn, za chwilę wylewki i ogrzewanie nadmuchowe na miejscu. Nie wiem, kto Ci buduje i gdzie kupujesz materiały, ale jeżeli kupuje je mąż to wiedz że przepuszcza sporą kasę na lewo :lol:

Dach z dachówką cementową będzie mnie kosztować ok 45k - mogę włożyć zdjęcia - żadnej tandety, plastikowych rynien itp. Okna drewniane meranti Natura z szybą P4, okuciami WK2 bez wieśniackich szprosów mam za 28k (ciągle od podłogi do sufitu), bramę kupuję z napędem za 4,5k dwustanowiskową. Na stropie mógłbym zaoszczędzić 10k - miałem wyceny na 3 rodzaje stropów. Wszystkie ceny brutto, i to w Warszawie.

Także można, jak się odpowiednio wcześnie o to zadba, mieć ten domek przyzwoicie zrobiony bez kompromisów typu 2-spadowy dach.

• 1 month później...
Witam! Jesteśmy prawie zdecydowani na zakup projektu APS 97 pracowni Archi-Projekt z Lublina. Dom ten spełnia nasze oczekiwania jeśli chodzi o funkcjonalnosć i wygląd. Poszukujemy osób, które też zdecydowały się na ten projekt lub takich, które już go realizują. Będziemy wdzięczni za każdą informację. Pozdrawiamy!

• 4 weeks później...

Witam,

jestesmy bardzo blisko podjecia decyzji o budowie domku wg projektu APS 97. Czy moge prosić Cię o podzielenie sie opinią o tym domu, jeżeli możesz to przeslij mi zdjęcia no i jaki był kosz tej budowy?. Czy w praktyce naprawdę jest taki funkcjonalny?

Pozdrawiam