Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres ARENISCA czy płytki łazienkowe do kuchni??????

onna

Recommended Posts

Gres ARENISCA czy płytki łazienkowe do kuchni??????

Mam pytanie dotyczące wyboru plytek. Chcę mieć jasną kuchnię - jest nieduża, ale taka bardziej nowoczesną niż rustykalną... Wymyśliłam sobie że po ścianie i podłodze poprowadzę w odstępie dwa rzędy małych płyteczek (mozaikowych) w ciemnym kolorze,żeby przełamać jednolitość kolorów (meble też mają być jasne, tylko korpusy i blaty ciemne, a zabudowa prawie tylko dolna...)

Szukałam plytek odpowiednich do takiego rozwiązania, jeden z typów to ARENISCA - chcę zapytać czy ktoś ma takie płytki, czy sprawdzą sie na podłogę w kuchni (nie sa zbyt jednolite?) i ew. na ścianę???

drugi typ to z łazienkowej serii Domino z Tubądzina płytki Camilia - też sa w beżu, podłoga trochę ciemniejsza i z mazgajem, wydaje mi się że skoro bardziej błyszczące płytki to powiększą pomieszczenie - nad blatem chciałam łatwe do ścieranie

Drugie moje pytanie - czy myślicie że łazienkowe płytki sprawdzą sie w kuchni????

(więcej o kuchni w moim wątku - link poniżej)

Mam połozoną areniscę w części kuchenno-salonowej. Do tego jasnoszara fuga. Wlaśnie impregnuję fugi. Na podstawie własnego doświadczenia mówię, że płytki trzeba bardzo dokłdnie obejrzeć wszystkie które kupujemy. Widziałam te płytki w kilku sklepach ale eksponowane jest zawsze kilka sztuk. Wydawały mi się jednolite. PO zakupie jednak całej ilości więkzość ma jakieś ciemniejsze smugi, jakby robiony odcisk lekko pomarańczowego sznurka. Nie wiem czy to zamierzony efekt, płytki są gat.I.Chciałam bardziej jednolite ale może i lepiej z tmi smugami. Wg mnie w całości podłoga wygląda ładnie, kolor jest cielisty i ciepły. Tez chciałam jasną podłogę, oglądałam tego wiele ale kafle jasnoszare w całości byłyby dla mnie za smutne. Obok bedzie kawałek drewnianej ciemnej podłogi połączonej takim samym szarym silikonem. Arenisca podłogowa nie jest tylko łazienkowa, znalazłam ją w katalogu płytek ogólnie podłogowych.

Akurat ja mam łazienkę w Arenisce Beż. Jednak nie rozumiem dlaczego uważasz, ze to płytki łazienkowe. Tak samo mogą byc w kuchni...

Ale ja nie o tym:

1. rzeczywiscie maja takie smugi. Wciaż sie nabieram i usiłuje je zetrzeć ;o). Ale nawet te smugi nie pomagaja i każdy brudek widać ;o) Za to kompletnie nie widać zacieków z wody.

2. Uważaj na płytki opoczna. My dokupowalismy kilka pudełek w trakcie prac, bo źle policzylismy ilość płytek. Mimo, ze niby były w tej samej klasie wymiarowej i w tym samym odcieniu to jednak różniły się odcieniem (z czym akurat moglismy sobie poradzić, ukłądając różne odcienie np. na blacie pod umywalkę i na ściance kabiny prysznicowej) oraz wymiarami (tu było trudniej, mamy różnej wielkosci fugi).

aha, sprzedawca nie miał pojecia o czym mówimy, jak prosiliśmy o konkretna grupe wymiarową, wiec warto sprawdzic wszystkie pudełka.

I najlepsze: te różnice mieszczą sie w PN, którą stosuje Opoczno i mozna im skoczyć ;oP

hmmm, ja wcale nie pisałam, że arenisca to płytki łazienkowe. Pisałam to o camilii. Pytałam natomiast czy arenisca sprawdzi się do kuchni, właśnie ze względu na utrzymanie czystości, plamy itd. Ja chciałam ta najjaśniejszą areniscę, więc po Waszych opiniach, że widać brud się chyba wyleczę :(

Witam

Ja mam areniscę krem i moccę (format 30X60)oraz mozaikę w co prawda łazience, ale w kuchni też się powinna sprawdzić przecież to gres, jak mówiono wcześniej trzeba uważać na wymiary płytek, żeby pochodziły z jednej partii, bo mogą być różnice w wymiarach. Ja kupowałam dwa odcienie i odrobinę różnią się wymiarami, ale zamawiałam też płytki u innego producenta - Tubądzin i było tak samo.

Co do koloru to akutat mi bardzo się podoba, bo właśnie nie jest taki jednolity

Jeszcze nie użytkuję łazienki , więc nie wiem jak będzie z czyszczeniem, ale wiadomo każde płytki się brudzą :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam Aga

Co do brudzenia się to wiadomo że na jasnych powierzchniach widac ciemne brudy a na ciemnych jasny kurz. Kafelki myją się lekko.PO położeniu ich pierwsze mycie zrobił kafelkarz. Ja przecierałam kilka razy tylko wodą. Teraz umyłam woda z jakims płynem i sa śliczne. Mimo tych smug jestem zadowolona. Musiałam doczyścic brzegi po impregnowaniu fug i udało mi się to rozpuszczalnikiem nitro który akurat miałam pod ręką. Kafelkarz nie narzekał że sa nierówne. Brzegi nie kruszyły sie i dały sie ładnie przyciąć. :lol:

no tak.... a ostatnio spodobało mi sie coś takiego (może nie trzeba będize co chwilę ze ścierką altać, tylko czy to będzie dobrze wyglądalo w kuchni????)

http://images30.fotosik.pl/192/0077e115e96aa9b5.jpg

tez opoczno i kolor ma najbardziej mi odpowiadający - w rzeczywistości taki beż z szarym odcieniem. Zkolorów wpadł mi w oko jeszcze Damasco jasny i mocca chyba ;)

mi się wydaje,że to dlatego ze te płytki są dośc jednolite kolorystycznie, matowe i gladkie... Może nie "brudność" widać, ale wszelkie plamy moga byc bardziej zauważalne... Ale jaka pójdę w druga stronę i kupię płytki które juz same z siebie wyglądaja jak pozacierane to tez nie wiem czy dobrze ;)

• 11 months później...

Rzuciły mi się wczoraj w oczy właśnie te płytki (Opoczno Arenisca) w kolorze mocca.

http://lazienki24.pl/cache/images/d/3/9/d39018849c67a5ff89684f44e7c8fa1b.jpg

Mniej więcej takich szukam do wiatrołapu, na korytarz i do kuchni.

Ich plusem (oprócz koloru) jest wymiar (marzą mi się prostokątne). Cenę mniej biorę pod uwagę przy wyborze.

Płytki posiadają klasę ścieralności 4. Chciałabym zapytać, czy można ufać danym producenta w tym względzie, czy mi się szybko nie powycierają, albo - co gorsza - popękają. Może ktoś je dłużej użytkuje i może coś napisać?

Może przy okazji jeszcze, jak się użytkują te płytki i ten kolor?

A gdyby ktoś mógł polecić coś innego, ale podobnego i sprawdzonego, to również będę wdzięczna :D