kaloosa 06.04.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 czy sa jakies przeopisy dotyczace wlazow dachowych, tzn. czy sa one konieczne? czy wystarcza moze schodki na dachu umozliwiajace dostep do komina?Nie chce miec pozniej problemow z odbiorem domu czy kominiarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.04.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 wylazy nie sa konieczne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 06.04.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 No ale jak wejść na dach bez niego? Pomijam różne pomysły na akrobacje cyrkowe.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Normalnie. Drabina przystawiana do okapu.Stopnie muszą być montowane od okapu. Wejścia na dach są sporadyczne i dotyczą praktycznie wyłącznie komina dymowego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 06.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 moze niektorym wyda sie glupie moje pytanie ale co tam...zapytam mam 2 kominy-jeden do kominka a drugi bedzie do pieca gazowego czyli potrzebuję tylko jeden wyłaz dachowy ten do komina od kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Zawsze wystarczy jeden wyłaz a dalej stopnie i ławy kominiarskie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Sprawa nie jest taka prosta, jak się z pozoru wydaje. W którymś dzienniku budowy czytałem, jak inwestorowi ekipa zrobiła wyłaz dachowy dokładnie w miejscu postawienia ściany. Nawet zdjęcia były. Szok. Jakoś sobie poradzili, ale z wyłazem trzeba uważać - szczególnie patrząc od środka, a nie od strony komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 07.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Pezet bo właz tak samo jak stopnie i ławy powinien być zaprojektowany przez architekta a nie stawiany gdzie bądź przez ekipę! angelb wystarczy jeden właz pod warunkiem że będzie możliwość przejścia od jednego do drugiego stopniami i ławami. Nie zawsze się udaje tak to zaprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 07.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 P.S. U nas właśnie ze względu na kominy po dwóch stronach kalenicy zdecydowalismy się w końcu na drabine plus stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 18.04.2008 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 mialam nadzieje ze mage miec wlasnie tak jak efilo ale dzwonilam do kominiarza i powiedzial ze musi byc wlaz, zapytal mnie jak to sbie wyobrazam z przystawianiem drabiny do okapu w domu jednorodzinnym kiedy okap jest na wysokosci np 6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.04.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 trzeba było mu powiedzieć, że to jego problem bo to on jest kominiarzem a Ty masz lęk wysokości i nie myślisz o takich rzeczach BTW - mi osobiście nie podobają się stopnie na dachu więc zrobiłem 2 wyłazy (przy każdym kominie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 18.04.2008 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 nie chce wlazu ale nie chce miec rowniez problemow z kominiarzami czy innymi inspektorami,szukam jakiegos przepisu ktory te rzeczy reguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.04.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 BTW - wiesz ile kosztują dachówki pod stopnie i stopnie ? okolo 100zł/ od stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.04.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Taki mam komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 18.04.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja bede miec jeden komin (od kominka). Nie robie zadnych wylazow - ale za to beda schodki prowadzace od brzegu dachu do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 mialam nadzieje ze mage miec wlasnie tak jak efilo ale dzwonilam do kominiarza i powiedzial ze musi byc wlaz, zapytal mnie jak to sbie wyobrazam z przystawianiem drabiny do okapu w domu jednorodzinnym kiedy okap jest na wysokosci np 6 m a normalnie. my mamy okap na 6m i jakoś kominiarz nie widział problemów. może ten Twój ma lęk wysokości? niestety nie wiem gdzie jest regulujący to przepis ale na 100% jest to dozwolone bo sprawdzalismy podczas projektowania dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 19.04.2008 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 wlasnie to jest najgorsze, ze tam gdzie powinno sie uzyskac fachowa odpowiedz, czyli u zrodel (urzad miasta, wydzial architektury, kominiarz itp) niestety takiej odpowiedzi sie nie dostaje. Albo Pani/Pan urzednik nie wie (nawet nie wie kogo mozna sie zapytac), albo podaje informacje nie prawdziwe interpretujac sobie przepisy dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts