mariooo 06.04.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 witam, temat stary jak swiat.....jak zaplacic mniej w sierpniu 2005 kupilem dzialke, w sierpniu 2006 wbilem lopate, w marcu 2008 roku odebralem budynek. mam zamiar sprzedac domek. co zrobic zeby zaplacic jak najmniejszy podatek?? jak wyglada sprawa z ulga meldunkowa? czy obowiazuje mnie 10%podatku czy 19%??? POMOCY!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.04.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 witam, temat stary jak swiat.....jak zaplacic mniej w sierpniu 2005 kupilem dzialke, w sierpniu 2006 wbilem lopate, w marcu 2008 roku odebralem budynek. mam zamiar sprzedac domek. co zrobic zeby zaplacic jak najmniejszy podatek?? jak wyglada sprawa z ulga meldunkowa? czy obowiazuje mnie 10%podatku czy 19%??? POMOCY!!!! 10% od całości, możesz: a) poczekać do 1.01.2011 roku b) przeznaczyć uzyskany przychód na potrzeby mieszkaniowe (kolejne nieruchomości, budowę itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 07.04.2008 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 czyli liczy sie data zakupu "nieruchomosci" czyli w tym przypadku dzialki, a nie moment oddania do uzytkowania? co w sytuacji gdy dom sprzedam np za 700KPLN, na inwestycje mialem kredyt 270KPLN, i zainwestuje np 350KPLN?? czy te 10 % oblicza sie z: 700-270-350=80 i od 80 place 10%???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.04.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 czyli liczy sie data zakupu "nieruchomosci" czyli w tym przypadku dzialki, a nie moment oddania do uzytkowania? tak (pod warunkiem, że działka to własność, a nie użytkowanie wieczyste, z wieczystym jest inaczej). co w sytuacji gdy dom sprzedam np za 700KPLN, na inwestycje mialem kredyt 270KPLN, i zainwestuje np 350KPLN?? czy te 10 % oblicza sie z: 700-270-350=80 i od 80 place 10%???? tak, o ile te 270KPLN kredytu spłacisz w ciągu tych dwóch lat - dla jasności - nie liczy się kwota kredytu, tylko raty (kapitał i odsetki) spłacone w tym okresie. ale jeszcze uwaga, na taki przypadek kiedy nie wydasz całości. na wydanie tego jest 2 lata. ale na początku (w ciągu 14 dni od sprzedaży) deklarujesz ile wydasz, i od razu płacisz te 10% od pozostałej kwoty. musisz więc być w stanie to określić. oczywiście możesz się pomylić, ale: - jeśli wydasz za mało - zapłacisz za te dwa lata (chyba że wcześniej już dojdziesz do wniosku, że nie da rady i dopłacisz wcześniej, to do dnia zapłaty) odsetki od podatku, którego nie zapłaciłeś wtedy; w wysokości połowy odsetek od zaległości podatkowych; - jeśli wydasz więcej - wystąpisz o zwrot nadpłaty; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts