Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedazy domu

mariooo

Recommended Posts

witam,

temat stary jak swiat.....jak zaplacic mniej

w sierpniu 2005 kupilem dzialke, w sierpniu 2006 wbilem lopate, w marcu 2008 roku odebralem budynek. mam zamiar sprzedac domek. co zrobic zeby zaplacic jak najmniejszy podatek?? jak wyglada sprawa z ulga meldunkowa?

czy obowiazuje mnie 10%podatku czy 19%??? POMOCY!!!!

witam,

temat stary jak swiat.....jak zaplacic mniej

w sierpniu 2005 kupilem dzialke, w sierpniu 2006 wbilem lopate, w marcu 2008 roku odebralem budynek. mam zamiar sprzedac domek. co zrobic zeby zaplacic jak najmniejszy podatek?? jak wyglada sprawa z ulga meldunkowa?

czy obowiazuje mnie 10%podatku czy 19%??? POMOCY!!!!

10% od całości,

możesz:

a) poczekać do 1.01.2011 roku

b) przeznaczyć uzyskany przychód na potrzeby mieszkaniowe (kolejne nieruchomości, budowę itd.)

czyli liczy sie data zakupu "nieruchomosci" czyli w tym przypadku dzialki, a nie moment oddania do uzytkowania?

tak (pod warunkiem, że działka to własność, a nie użytkowanie wieczyste, z wieczystym jest inaczej).

co w sytuacji gdy dom sprzedam np za 700KPLN, na inwestycje mialem kredyt 270KPLN, i zainwestuje np 350KPLN??

czy te 10 % oblicza sie z: 700-270-350=80 i od 80 place 10%????

tak, o ile te 270KPLN kredytu spłacisz w ciągu tych dwóch lat - dla jasności - nie liczy się kwota kredytu, tylko raty (kapitał i odsetki) spłacone w tym okresie.

ale jeszcze uwaga, na taki przypadek kiedy nie wydasz całości.

na wydanie tego jest 2 lata. ale na początku (w ciągu 14 dni od sprzedaży) deklarujesz ile wydasz, i od razu płacisz te 10% od pozostałej kwoty. musisz więc być w stanie to określić. oczywiście możesz się pomylić, ale:

- jeśli wydasz za mało - zapłacisz za te dwa lata (chyba że wcześniej już dojdziesz do wniosku, że nie da rady i dopłacisz wcześniej, to do dnia zapłaty) odsetki od podatku, którego nie zapłaciłeś wtedy; w wysokości połowy odsetek od zaległości podatkowych;

- jeśli wydasz więcej - wystąpisz o zwrot nadpłaty;