dominoBis 06.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Podajecie tutaj różne koszty robocizny, ale tak naprawdę te koszty niewiele mówią. A dlaczego? np. koszt 30 tys. za stan surowy otwarty, bo nic się nie pisze o tym, co wchodzi w skład takiej ceny, bo stan surowy może też się różnić. Ja np. buduję dom parterowy 105m, o wymiarach 15x9,5m, mury z zewnątrz i wewnątrz z ceramiki, recznie kopany fundament, ocieplony z dwóch stron i zaizolowany, dodatkowo od zewnątrz ścianka dociskowa z cegły, cokół fundamentowy klinkierowy, wylana posadzka (tzw. stan zero), strop ceramiczny Ackermana(pracochłonny), 3 kominy murowne z cegły, 3 słupy (taras+2 przy wejściu) z klinkieru. Dach osobna ekipa. Więc moja typowa ekipa murarzy zaspiewała sobie za ten stan 40 tys. zł. A ja się zgodziłem. Czy przepłacę ? Pozdrawiam budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts