Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakich wymiarów szafka w zabudowie pod zmywarkę ?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko.... nie siedzę w temacie i potrzebuję pomocy.

Jestem na etapie projektowania sobie kuchni. Założyłam sobie, że za jakiś czas kupię zmywarkę....teraz niestety kasy mi nie styknie na takie luksusy :wink: .....ale chcę zabezpieczyć sobie miejsce w zabudowie na ten sprzęt. Czyli chciałabym zamówić szafkę ...a zmywarkę wstawię sobie tam jak ją już kupię.

No i pytanka:

-czy ta szafka będzie miała drzwiczki maskujące? czy raczej zmywarka front ma widoczny? może ktoś pokazać mi zdjątko takiej szafki ze zmywarką?

-jakiej wielkości szafkę powinnam zaprojektować pod zmywarkę o standardowej szerokości 45cm?

Będę wdzięczna za pomoc, bo w temacie jestem naprawdę "zielona" .

Witam.

Mam pytanko.... nie siedzę w temacie i potrzebuję pomocy.

Jestem na etapie projektowania sobie kuchni. Założyłam sobie, że za jakiś czas kupię zmywarkę....teraz niestety kasy mi nie styknie na takie luksusy :wink: .....ale chcę zabezpieczyć sobie miejsce w zabudowie na ten sprzęt. Czyli chciałabym zamówić szafkę ...a zmywarkę wstawię sobie tam jak ją już kupię.

No i pytanka:

-czy ta szafka będzie miała drzwiczki maskujące? czy raczej zmywarka front ma widoczny? może ktoś pokazać mi zdjątko takiej szafki ze zmywarką?

-jakiej wielkości szafkę powinnam zaprojektować pod zmywarkę o standardowej szerokości 45cm?

Będę wdzięczna za pomoc, bo w temacie jestem naprawdę "zielona" .

Do zmywarek pod zabudowe nie robi sie szafek .Zmywarka stoi na własnych nózkach z mozliwoscia regulacji Do zmywarki dosuwa sie jedynie korpusy szafek sasiednich , a do zmywarki potrzebny bedzie Ci tylko front w zaleznosci czy jest to zmywarka z odkrytym panelem {57 x 44,6 }lub zakrytym panelem {71,3 x 44,6} sa to typowe fronty do praktycznie wszystkich zmywarek na rynku. Ale jeżeli chcesz narazie wstawic sobie szafke zamiast zmywarki (jak juz bedzie zmywarka szafke wyciagasz i wstawiasz zmywarke }szafka bedzie typowa 45

Nie ma sprawy ,fajnie ze mogłem pomóc :wink: Jeżeli będziesz wstawiac zmywarkie zamiast szafki to trzeba pamietac że konieczne jest wyciecie w cokole na gł. około 1,5 cm inaczej nie otworzysz do końca frontu z panelem zmywarki! Najlepiej uprzedzic montazystów że w tym miejscu ma stac zmywarka i przy montazu kuchni wyfrezuja wgłebienie w cokole ,przy wymianie nie bedzie sie juz nic kurzyć i pylic :wink:

A ja mam odwrotne pytanie - tu były zabudowane meble bez zmywarki, a u mnie zmywarka do zabudowy bez mebli. :wink:

Na razie nie będzie niestety planowanych mebli kuchennych, tylko prowizorka (bo pieniążki przewidziane na kuchnię "wsysło" w dom :evil: :cry: ). Postawię jakieś regały, stary stół i kuchenkę elektryczną, mam też lodówkę. Na szczęście mam też spiżarkę obok kuchni.

Ale MUSZĘ mieć zmywarkę (na uzależnienie nie ma rady :oops: ). Stara maszyna pozostanie w sprzedanym mieszkaniu wraz z zabudowaną kuchnią.

Chiałabym kupić od razu zmywarkę do zabudowy, aby później wstawić ją w meble. Chyba może ona zostać czas jakiś jako "wolnostojąca" ? Estetyka oczywiście tu nie gra roli.

• 6 years później...
Witam , ja natomiast mam zmywarkę do zabudowy jednak nie będzie stała między innymi szafkami:( tylko jednym bokiem będzie sąsiadowała z inną szafką . W takim wypadku chyba muszę jakąś szafkę wykombinować . żeby boki się nie rozjeżdżały to myślałem żeby blat od góry posadzić na kołkach do boków a na dole żeby boki przykręcić do cokolika z przodu a z tyłu jakąś jedną listewkę dać żeby też te boki skręcić .Dobrze kombinuje czy może macie jakieś lepsze pomysły:)