Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projektant tworzący mój projekt radzi mi w celu zmniejszenia powierzchni pomieszczeń na poddaszu postawienie ścianki kolankowej nie na ścianie nośnej, ale na stropie w odległości prawie dowolnej od tej ściany. Czytając Wasze dzienniki nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Czy jest ono tak rzadko stosowane, czy może jest to jakiś wymysł, któy nie ma racji bytu?

Bardzo proszę o jakieś informacje, może jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

Widziałem.

Jeżeli odpowiada to Tobie to czemu nie. Rozwiązanie jak każde inne z tym że spora część ludzi chce mieć jak najwięcej tej powierzchni na górze.

Projektant tworzący mój projekt radzi mi w celu zmniejszenia powierzchni pomieszczeń na poddaszu postawienie ścianki kolankowej nie na ścianie nośnej, ale na stropie w odległości prawie dowolnej od tej ściany. Czytając Wasze dzienniki nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. ...

w "moim" projekcie cos takiego było ...

Projektant tworzący mój projekt radzi mi w celu zmniejszenia powierzchni pomieszczeń na poddaszu postawienie ścianki kolankowej nie na ścianie nośnej, ale na stropie w odległości prawie dowolnej od tej ściany. Czytając Wasze dzienniki nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Czy jest ono tak rzadko stosowane, czy może jest to jakiś wymysł, któy nie ma racji bytu?

Bardzo proszę o jakieś informacje, może jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

przede wszystkim, czy strop tak został zaprojektowany, że przeniesie obciążenie ze ścianki, jeżeli jest tam zaprojektowana jakaś belka, to rozwiązanie poprawne

ewentualnie ścianka jest li tylko "działową" na której nie opierają się krokwie, murłata leży na stropie w miejscu ściany nośnej

Ja mam dokładnie cos takiego w projekcie z Archonu Dom w Chabrach - nad garażem. Właśnie kończą montować więźbę i jest to zrobione w ten sposób: Podparcie konstrukcji więźby będzie na ścianie nośnej zewnętrznej, a dopiero jakiś metr do połtora (nie pamiętam ile dokładnie) od tej ściany będzie postawiona coś jakby ścianka kolankowa, ale bedzie pełnic rolę raczej scianki działowej. Jak Ci zależy to mogę kliknąć jakieś fotki.
Może "przedkolankowa"? U nas murłata leży na stropie i takie ścianki są, w dodatku mają 150 cm wysokości. Są to oczywiście ścianki działowe. Chcemy tu i ówdzie wykonać w nich drzwiczki, by wykorzystać tę przestrzeń na graciarnię. zastanawiamy się też, czy może niższe niż 150 cm wybudować. Chcemy ocieplić całą połać dachu.
Ja mam w projekcie też takie ścianki, które są zaprojektowane z gk z wypełnieniem z wełny. Docieplam oczywiście całą połać dachu. Ścianka ma mieć wysokość 1,2 m, za którą ukryję rury od wentylacji. Zawsze można oczywiście 'pociągnąć' ściankę kolankową do wysokości 1,2 i wtedy nie trzeba dawać takiej ścianki...

Dzięki za wypowiedzi. Uzbierało się kilka w czasie mego pobytu w pracy.

Postaram się odnieść do każdej:

Grzegorz Saczek - nie wiem, czy dobrze robię, ale ja nie chcę mieć zbyt dużej powierzchni na poddaszu. Chciałem zaadaptować Gaję z Dobrych Domów. Ale miałem pewne ale. Projektant adaptujący nie wyraził zgody na te zmiany (za dużo nowych kresek), w dodatku czerwonych. Zaproponował mi projekt indywidualny. Przedstawił "cennik", zaaprobowałem to, i zaczął kombinować z domem. Na bazie Gai, ale już po mojemu. Wyszło tego trochę za dużo, jak na cztery osoby.

beton44 - projektanta nie mogę przegnać, bo lepszego nie znajdę. Co ośrodków odurzających, to wizualnie nie stwierdziłem ich obecności, aparaturą nie badałem.

brzoza - jaki masz projekt? Typowy, czy indywidualny?

brachol - ja nie mam zamiaru robić dostępu do tej części poddasza, traktuję to jako bieżnię dla myszek.

Barbossa - tak, ta ścianka ma być tyko ścianką działową, krokwie mają się spierać na murłacie na ścianie nośnej. Ta ścianka ma mi tylko zmniejszyć powierzchnię użytkową poddasza.

pam - oglądałem Dom w Chabrach, mam rozumieć, że ta zakreskowana powierzchnia na rzucie poddasza to ta bieżnia dla myszy o której pisałem nieco wyżej? Piszesz, że możesz kliknąć kilka zdjęć. Bardzo proszę o te zdjęcia. Jeśli ścianka kolankowa(działowa) jest odsunięta od nośnej o metr/półtora, to jest ? problem z oknami dachowymi. Te okna muszą być trochę wyżej na dachu. Nie zawsze to może dobrze wyglądać. To też zależy od kąta nachylenia dachu. Tak mi się wydaje. Nie mam jeszcze projektu, ale sam robię sobie takie rysunki. No i zależy jeszcze jak duże okno dachowe chce się wstawić.

MCB - widziałem ostatnio taką kombinację w jakiejś gazecie: ocieplenie dachu (od góry do wysokości ścianki) - ocieplenie ścianki (w pionie), właściwie to ta ścianka była z wełny - ocieplenie stropu od ścianki do murłaty. Jak zobaczyłem tam te deski, deseczki (pionowe, poziome) to miałem dość. Tego chyba nie można zrobić dobrze/na lata. To musi popękać!!

Pozdrawiam

basia_z_lasu - ta ścianka kolankowa będzie ścianką działową. Może ja tu się źle wyrażam - kolankowa/działowa. Bo chyba należało napisać że to będą ścianki działowe. Ja nie mam zamiaru robić dostępu do tej powierzchni poddasza. To dla myszek.

Adamol - ja jeszcze nie wiem jaką wysokość będą miały te ścianki w moim projekcie. Pojawiły się one z dwóch powodów:

1 - nie chciałem na poddaszu żadnych słupków. Projektant zaproponował mi jakieś trawerzy/szyny sam już nie wiem co to dokładnie miało być. W każdym razie coś czego nie chciałem. Więc powiedział, że muszą być słupki. Też nie chciałem i urodził się pomysł ścianki działowej robiącej za kolankową. Ta ścianka działowa/kolankowa musi zakryć te słupki, które pojawią się w rogach poddasza.

2 - poddasze zrobiło się bardzo duże (według mojej oczywiście oceny). Pomieszczenie 5.5m x 5.0m (po podłodze) w moim mniemaniu jest za duże. Dlatego trzeba je zmniejszyć ścianką działową (bo tak ją muszę zacząć nazywać).

Po lekturze tych wpisów widzę, że wszystko gra. Ta ścianka jest normalną ścianką działową. Postawię ją w odległości od ściany nośnej w jakiej prawie zechcę. Tylko te okna dopasować. A jakie macie wymiary okien w poddaszu? Ja myślałem, że da się wcisnąć 0.78 m x 1.40m. Ale chyba będą problemy i trzeba będzie zejść jeden rozmiar niżej.

Zrobię zdjęcia jutro/pojutrze. Dzisiaj podmurowywali ten fragment nad garażem. Dokładnie to wyszło tak że na ścianie zewnętrznej jest na stropie jeszcze jeden pustak max i wieniec i na tym leży murłata. Albo zostawię tą przestrzeń np na takie niskie szafki albo po ociepleniu poddasza zrobi się tam ściankę działową z KG. Z oknami nie powinno być problemu bo ich wysokość dobierasz tak aby dobrze się je obsługiwało. Na rzucie jak popatrzysz to jest w pomieszczeniu 6 (poddasze). Scianka kolankowa jest wyrysowana grubą linią w pom. 7 i później jest przedłużona cienką jako ścianka działowa. Ale trzeba wtedy ocieplić wełną dach aż do stropu i połączyć z ociepleniem elewacji.

To są tzw. przedścianki i jest to jak najbardziej stosowane rozwiązanie, więc projektant nie zasługuje na "pogonienie". Jeśli Scianka kolankowa jest niska luib jej nie ma jest to dobre rozwiązanie.

Nie każdemu zależy na ładowaniu kubatury i powierzchni podłogi na poddaszu, a wygodniej jest mieć wyższą ściankę wewnątrz, ułatwia to umeblowanie. Powierzchnia poddasza w części poniżej 80 cmzbyt niska i trudna do wykorzystania. Nie pełni w zasadzie funkcji użytkowej (oprócz ewentualnie niezbyt wygodnych schowków), a trzeba ją wykończyć i ogrzać.

Dla nas powierzchnia poddasza po zmniejszeniu przez przedścianki jest zupelnie wystarczająca, a nie chcieliśmy ciągnąć w górę ścianki kolankowej, bo odpowiadały nam takie proporcje budynku.

http://img145.imageshack.us/img145/5531/pokjnadgarazem2li3.th.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/6978/p4050080gy3.th.jpg

http://img502.imageshack.us/img502/3373/p4050081lu8.th.jpg

To ja zapytam jak blondynka-jaka jest roznica postawienia takiej przedscianki z cegly tak jak chce to zrobic Mammamija a zrobieniem jej jak robi wiekszosc z plyt gipsowo-kartonowych? :oops: Zakładajac ze z obu materialow scianki stalyby w tym samym miejscu czyli np 1,20 -czy wyjdzie taniej murujac taka scianke?Moze ja zle zrozumialam i tych g-k nie stawia sie w takich odleglosciach od scian nosnych?

Nie bijcie za infantylne pytanie ale w sumie tez wolalabym zmniejszyc powierzchnie poddasza po podlodze jezeli mozna na tym zaoszczedzic nie tylko na panelach :)

Taniej z k-g, łatwiej i szybciej, może być i z cegły, betonu komórkowego, choć nie wiem po co. Ciężar nie ma większego znaczenia, bo ścianki sa niskie i nie obciążają stropu. Skosy i tak sa przeważnie z płyt, na tych ściankach i tak nie wieszasz nic ciężkiego. Wtedy d owykończenia poddasza nie potzrebujesz murarza tylko wszystko na sucho. W razie czego, to też zrobisz łatwiej jakiś schowek.