outlaw 07.04.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam, mam kostkę z lat 70'tych i po małej odkrywce w piwnicy okazało sie iż posadzka jest wykonana z około 8- 10 cm warstwy gruzu i wymieszanego zaprawą a wszystko to leży na podłożu z piasku. Posadzka jest sucha (żadnej wilgoci ani grzybów), nie popękana i ogólnie wygląda dobrze, nie ma niestety żadnej warstwy izolacyjnej. Pytanie czy koniecznie muszę to wszystko zrywać aby położyć folie, styropian i wylewać nowa szlichtę ? Pytam bo do ma ponad 30 lat i wszystko jest OK ale mam zamiar położyć na to gres i obawiam się czy nie będę miał w przyszłości jakiś kłopotów, a z drugiej strony te X PLN wolałbym wydać na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.04.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 trudno z sufitu ocenić stan tej warstwy na podłodze??? jak się trzyma, nie ugina pod nogami, i nie planujesz w piwnicy ustawić jakiejś np tokarki o masie 5 ton to pewnie będzie OK... potraktuj to jako pierwszą warstwę posadzki na gruncie... na to jw. izolacja przeciwwilgociowa /mój faworyt to jednak papa na lepiku a nie folia / połączona z izolacją pod ścianą piwnicy, warstwa wyrównawcza /wylewka/ i płytki naprzód... czy w piwnicy potrzebne jest ocieplenie posadzki??? jak planujesz tam założyć ogrzewanie i mieszkać to zapewne tak... jak będzie składem różnych rzeczy, to IMHO nie.... a jak tam z wysokością piwnicy zmieszczą się tam te warstwy bez konieczności schylania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 kłopoty mozesz miec bez wzgledu na to czy zaizolujesz czy nie zaizolujesz posadzki na razie proponuje cieszyc sie zyciem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
outlaw 07.04.2008 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 W chwili obecnej wysokość to około z 2.10 m (nie mierzyłem) ale jestem wysoki i nie obawiam sie iż zawadzę głową . Nic się nie ugina, ogrzewanie jest. W jednym z pomieszczeń planuje sobie zrobić "siłownie". Załóżmy iż kładę na to co mam papę, później wylewkę i tu pytanie czy trzeba to zbroić ? Jaka powinna być grubość wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 ... Załóżmy iż kładę na to co mam papę, później wylewke ... wtedy (w przypadku podniesienia sie wód gruntowych) woda nie wleje Ci sie do piwnicy przez posadzke (zakładając, ze pape połozysz szczelnie) tylko bedzie sie wlewac (sączyc) przez sciany (schody) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
outlaw 07.04.2008 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Pewnych rzeczy nie przeskoczymy .... ponawiam pytanie jaką grubość powinna mieć wylewka na papie, no i trzeba ją zbroić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 proponuje jastrych, gubośc od 3,5 cm w góre nie trzeba zbroic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
outlaw 07.04.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts