Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie deszczówki

Muszi

Recommended Posts

Na wstępie zaznacę, że szukałem rozwiązań na forum, ale...

A teraz mój problem

Wodę z rynien chcę odprowadzic poza budynek. w drodze poza dzialk, nie ma tzw burzówki.działka ze sporym spadkiem w strone drogi publicznej. na koncu spustowych rynien chce zamontowac takie plastikowe studzienki rewizyjne, a do nich dołaczyc ok 2-3 m rure kanalizayjną. Do końca tej rury podłączam rurę drenarska. Rura drenarska biegnie ok 4-5 m i właczona jest do studzienki chłonnej (wysokiej na 1,2 m - taka karbowana rura). Z tej studzienki dalej rura drenarska i podłączenie kolejnej rynny (w podobnym układzie co pierwszej rynny). i znowu ok 3 m i studziennka chłonna (taka jak pierwsza) i awaryjne odprowadzenie wody rura kanalizacyjna na powierzchnie gruntu przy granicy działki.

Studzienki chłonne chce zabezpieczyć od góry jaką pokrywa a w niej odpowietrzenie (przez rurę pcv z daszkiem albo cos takiego).

wszystkie rury ułożone na ok 20 cm żwirku i przysypane tez ok 20 cm żwirku , reszta ziemia z wykopu. Cały wykop ma głębokośc 80 cm. Grunt na tym poziomie to piasek. Powierzchnia dachu to ok 170 m2. rura spustowa rynny fi100, w ziemi chcę fi110. Mieszkam w centralnej Polsce.

Czy taki układ sprawdzi się , czy nie? Ewentualnie co zrobic inaczej ?

Prosze o opinie.

Ja mam działkę niestety z małym spadkiem. Na jej przegu chcę wykonać rów melioracyjny (moze kiedys "oczko" wodne) - mam dużo wody ze stromego dachu o powierzchni ponad 500m2 powierzchni. Rury kanalizacyjne fi110 umieszczę na głębokości 70-80cm. W miejscach gdzie będą się łączyć z innymi rurami spustowymi lub końcową nitkę biegnącą przez działkę wykonam z wytrzymalszego pomarańczowego przewodu fi160. Rura układana będzie w wykopie na glinie ze spadkiem. Myślę, że dodatkowych studzienek wykonywać nie ma sensu - dołączające rury spustowe wystarczająco napowietrzają rurociąg, który kończy bieg w rowie melioracyjnym.