skalin 07.09.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Mam pytanko czym czyścić szybę we wkładzie kominkowym? Szyba pięknie się okapca po 2 paleniach - jest nieprzezroczyście czarna. Co może być tego powodem? wkład ma samooczyszczanie szyby i nawiewy na szybę.................. (czy może to być wina zbyt słabego ciągu? - opinia znajomego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość huskisie 07.09.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 słaby ciąg również. Ale może też być wilgotne drewno, resztki farb na deskach i pewnie jeszcze parę powodów. Na okopcone płyty używam jakiegoś płynu w spray'u. W każdym punkcie sprzedającym kominki powiedzą i zaproponują coś konkretnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 08.09.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Prawdopodobnie przyczyną jest wilgotne drewno. Rok temu paliłem (w piecu kominkowym z systemem nadmuchu na szybę) świerzym drewnem i szyba miejscami czerniała. Potem ta czerń wypalała się, ale już nie całkowicie. Ostatnio w chłodne wieczory też palę w tym piecu, tym samym drewnem, które ostatni rok przeleżało w garażu bez bram i drzwi i szyba nawet nie próbuje się brudzić. Po kilku paleniach jest całkowicie czysta.Najprostszym sposobem umycia szyby jest użycie wilgotnej gąbki zanurzonej w popiele. Sadza schodzi bez najmniejszych problemów. Ale ja nie stosowałbym tej metody, bo podobno szyba rysuje się, a przez to matowieje i brud coraz mocniej się jej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 08.09.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Dobrym sposobem jest wyczyszczenie szyby środkiem w sprayu do czyszczenia piekarników. Bardzo prosto i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.09.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Robiłem kiedyś reklamę dla firmy która produkuje takie płyny do czyszczenia i chyba (nie pamiętam dokładnie) to był ten sam płyn, a różnił się opakowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 08.09.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 A czy można palić w kominku węglem?Takim normalnym węglem???Czy nie wpływa to negatywnie na kominek i czy jest równie wydajne jak palenie drzewem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 W Liroy kupowałem specjalny płyn do czyszczenia kominków.Nie pamiętam nazwy,ale czysciłem nim grilla.Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 09.09.2003 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Dzieki za rady ja kupiłem coś co się nazywa "żel do czyszczenia szyb kominkowych - ekkom" BEZNADZIEJA!!!!!!!!!!!! Moi kominkarze obiecali mi przywieżć jakiś spray i podciągnąć komin jakieś 1m może to poprawi ciąg i czystość szybt - producent wkładu mówi że "niemożliwe bo są otwory nawiewowe i nikt jeszcze się z takim problemem do niego nie zgłaszał...." podobno kiedyś musi być ten pierwszy raz, ale dlaczego to ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 09.09.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 A czy można palić w kominku węglem?Takim normalnym węglem???Czy nie wpływa to negatywnie na kominek i czy jest równie wydajne jak palenie drzewem??? Nooo... jeżeli producent kominka lub wkładu przewidział taka mozliwość, to czemu nie Ale generalnie do palenia w kominkach stosuje się drewno lub brykiety drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 09.09.2003 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Jescze jedna sprawa co do palenia węglem (ja podobno mogę - słowa producenta - dopalać...) ale do tematu - są podobno takie wkłady w których można przepalać węglem ale ja wiem czy mi osobiście podobałby się widok żarzącego się węgla w kominku...... Drewno to jednak co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 09.09.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Jak to mówią... De gustibus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość dodik 14.09.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Palić w kominku weglem ? A ekologia... a nasi sąsiedzi .... a my ... Kilku producentów dopuszcza palenie innymi paliwami np. brykietami z wegla ale wtedy szyba sie usmoli a wpowietrzu bedzie woń jak z komina wBełchotowie. Generalnie palenie weglwem dopuszczone jest we wkładach z władka szamotową [ Spartherm , Hajduk itp] Tarnawa poczatkowo dawała zgode na palenie weglem ale " pomysłowi ludzie" ładowali KOKS , PCV itp. Sapalarnie śmieci w salonach kominkowych to tez niestety czesty widok... A kominki to powinybyc "ciepłe domowe klimaty" . Czyszczenie szyb to ekologiczny patent naszych babek ...drobny popiół na miekiej ściereczce.. albo LUDWIK .... poprostu. Te specjalne płyny do czyszczenia szyb kominkowych to czesto mieszanina kwasów a wkład to metal.... >>>NIE SZUKAJ W MARKETACH POPYTAJ BABCI>>>>> PALENI DREWNEM TO TRADYCJA W NASZYM KLIMACIE>>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 30.09.2003 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Znalazłem całkiem niezły środek - pianka nazywa sie GLANS produkowana przez firmę ICHEM z Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 30.09.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A czy można palić w kominku węglem?Takim normalnym węglem???Czy nie wpływa to negatywnie na kominek i czy jest równie wydajne jak palenie drzewem??? Chaba Dovre po dokupieniu rusztu. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.09.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A czy można palić w kominku węglem?Takim normalnym węglem???Czy nie wpływa to negatywnie na kominek i czy jest równie wydajne jak palenie drzewem??? Chaba Dovre po dokupieniu rusztu. Karol N. Podobno można, ale nie w każdym. Są do niektórych wkładów specjalne wkłady które umożliwiają palenie koksem. Drewno jednak lepsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.09.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Podobno w Tarnawie można palić węgiel - ale nie koks. Ciekaw jestem dlaczego koks jest "gorszy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 01.10.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Może dlatego, ze uzyskuje wyższą temperaturę spalania...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 03.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 skalin mówi, że kupił wkład z szybą samoczyszczącą - i nic - brudna...ja nie bardzo wierzę w te szyby, dlatego kupię sobie zwykły wkład. u moich rodziców jest zwykły, szyba się brudzi, ale jak się dołoży dużo drewna i zwiększy ogień, to ta sadza z szyby się w większości spala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.01.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Kupiłem w markecie specyfik o bezpretensjonalnej nazwie - Płyń do mycia szyb kominkowych . Sprawdza się znakomicie. Wystarczy spryskać chłodną szybę, odczekać kilkanaście sekund i przetrzeć ręcznikiem papierowym (koniecznie dość szorstkim) czy też gazetą (znakomicie do tego nadaje się Wyborcza ) Potem tylko woda i szmatka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 20.01.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Kupiłem w markecie specyfik o bezpretensjonalnej nazwie - Płyń do mycia szyb kominkowych . Sprawdza się znakomicie. Wystarczy spryskać chłodną szybę, odczekać kilkanaście sekund i przetrzeć ręcznikiem papierowym (koniecznie dość szorstkim) czy też gazetą (znakomicie do tego nadaje się Wyborcza ) Potem tylko woda i szmatka.... Potwierdzam, myję tym samym płynem , od czasu do czasu (czytaj 2x w roku), w miejscach, gdzie brud nie chce zejść używam "spachtelki" do kuchenki elektrycznej i... szyba jest jak nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts