Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdka w listwach przypodłogowych

MCB

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma u siebie gniazda elektryczne zainstalowane w listwach przypodłogowych?

Mam na myśli listwy "tradycyjne" czyli drewniane lub z tworzywa, ale nie listwy elektroinstalacyjne typu "biurowego".

Rozważam taką instalację u siebie.

Przykład jest tu:

http://forum.muratordom.pl/post2442147.htm#2442147

Sama listwa nie może być zbyt szeroka (wysoka) co spowoduje, że gniazdka będą bardzo nisko: dolna krawędź 5-10cm nad podłogą.

Czy to się sprawdzi?

MCB

dla mnie nie jest to wygodne. Mamy gniazdka nisko ale bez przesady. Pamietaj ze w gniazdku trzaba czasem pogrzebać a jak jest tak nisko to malo co widać. Samo wtykanie wtyczek-dla mnie idealne miejsce byloby na wyskokości włączników swiatła:) po co sie schylac nadmiernie? Poza tym przy tak nisko osadzonych gniazdkach cięzko będzie wkladac i wyjmowac niektore wtyczki- można nawet łapę zwichnąć uderzając z rozmachem o podłogę. Ładne gniazdka nie odbierają wnętrzom uroku.

Ładne gniazdka nie odbierają wnętrzom uroku.

Same gniazdka nie, ale z wtyczką i zwisającym kablem już tak.

Zamierzam zastosować sporo lamp stojących zamiast oświetlenia sufitowego.

Wydaje mi się, że podłączenia możliwie krótkim kablem do nisko zlokalizowanego gniazdka będzie najmniej rzucało się w oczy.

Gniazdka do częstego podłączania urządzeń np. suszarka, maszynka do golenia, sprzęt kuchenny, pralka będą wysoko, "pod ręką" i w odpowiedniej klasie zabezpieczeń.

Sprzęt RTV podłączę do dedykowanych gniazd, które wykonam dopiero po wyborze szafek, tak żeby były niewidoczne (gniazdka nie szafki oczywiście :D )

Komputer itp. - tu nie planuję częstego odłączania. Większy problem będzie z ukryciem i uporządkowaniem okablowania.

Z wad niskiej (czy też za niskiej) instalacji widzę:

- problem z podłączaniem grubych wtyczek z wyprowadzeniem kabla do dołu;

- utrudnienie przy sprzątaniu.

MCB