Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru grzejników i nie wiem jak dobrać moc grzejników /powierzchnię/ do powierzchni pomieszczenia?

Wstępnie wybrałem grzejniki Purmo Ventil Compact (dawna nazwa Purmo V...). Dodam jeszcze, że budynek jest z bk + 12 cm styropianu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

kolecik

https://forum.murator.pl/topic/99591-jak-dobra%C4%87-moc-grzejnik%C3%B3w-powierzchni%C4%99-do-powierzchni-pomi/

A nie prostszego sposobu ? :oops:

to jest sposób optymalny, ktory:

1. pozwoli wykonac instalacje spełniająca Wasze wymagania

2. nie przeinwestowac

3. pozwoli zachować komfort cieplny

4. pozwoli dobrac właściwy, nieprzewymiarowany kocioł

5. pozwoli zaprojektwać instalacje, tak aby pracowała poprawnie

Jak macie ochote to prosze bardzo wskaźnik na m2 (dla pomieszczen o normalnej wysokosci ~2,8m) przyjmowany jest przez tzw chałturnikow lub wstepnego doboru na poziomie od 40 do 80W/m2 - na ile sie czujecie ?

A w starym budownictwie to i ze 120W/m2 mozna spokojnie dac...

np. u mnie w domu po wykonaniu szczególowych obliczeń wskaznik pomiedzy pomieszczeniami sie sporo waha...

pozdrawiam

szczerze powiem, ze przyjmujac 30 bym sie nieco strachał - robiac w ciemno mysle ze min 50W/m2 moze nawet 60 - zalezy od szczegółów, przeszkleń etc

nie mniej chciałem zaznaczyc ze rzetelne obliczenia by zmniejszyły element strzelanai z palca ...

25- 35 wat na m3 pomieszczenia dobrze ocieplonego budynku

35-45 ...... troszkę mniej ocieplonego

Rozumiem że to jest nowy budynek?

Tak, nowy budynek...

25 wat na m3 pomieszczenia.

Pamiętaj że dla kotła kondensacyjnego podane są wartości dla grzejników 55/45/20

ale czy napewno ?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

zrób sobie obliczenia w OZC, jak sam nie umiesz to niech ktoś Ci to zrobi. Zaoszczędzisz kupę kasy na kaloryferach.

U mnie dom 134m2, moc grzejników w sumie 3,5 kW - ma się to nijak do 50 czy 100w.m2.

ale czy napewno ?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

zrób sobie obliczenia w OZC, jak sam nie umiesz to niech ktoś Ci to zrobi. Zaoszczędzisz kupę kasy na kaloryferach.

U mnie dom 134m2, moc grzejników w sumie 3,5 kW - ma się to nijak do 50 czy 100w.m2.

idziesz do jakiejś dobrej firmy z grzejnikami. Pokazujesz, że jesteś zainteresowany ich grzejnikami. Wysyłasz im skan planu domu z dodatkowymi wskazówkami (docieplenia, itp). I dostajesz gotową ofertę ze wskazaniem mocy, rozmieszczenia i cen grzejników do całego budynku. Potem szukasz firmy, która te same grzejniki puści Ci taniej...

idziesz do jakiejś dobrej firmy z grzejnikami. Pokazujesz, że jesteś zainteresowany ich grzejnikami. Wysyłasz im skan planu domu z dodatkowymi wskazówkami (docieplenia, itp). I dostajesz gotową ofertę ze wskazaniem mocy, rozmieszczenia i cen grzejników do całego budynku. Potem szukasz firmy, która te same grzejniki puści Ci taniej...

ale czy w tym to sklepie licza zyski szczegółowo - czy

strzelają z palca ?

pomijam tez ze takie podejscie jest nietyczne ... ale wiem kogo to obchodzi

ale czy w tym to sklepie licza zyski szczegółowo - czy

strzelają z palca ?

pomijam tez ze takie podejscie jest nietyczne ... ale wiem kogo to obchodzi

nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta firma dała ofertę cenowo najlepszą. Kto kupuje cokolwiek, nie orientując się w cenach u innych źródeł?

nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta firma dała ofertę cenowo najlepszą. Kto kupuje cokolwiek, nie orientując się w cenach u innych źródeł?

tylko potem pojdz do drugiej firmy, daj im te same dane i oczekuj rezultatu ..

firma A, ktora np zatrudnia projektanta lub osobe przeszkolona, ktora nic innego nei robi - tylko liczy straty dla takich klientow ma nieco inne koszty za to oferuje "lepsza obsługe" ... ?

wielu tego typu pustych klientow doprowadzi w krotkim czasie do np liczenia wskaznikiem zamiast -pelnych obliczeń ew - lupelne olewanie ludzi ...

ew jak to jest - OZC za darmo jak u nich kupujesz - jak nie to np 200 PLN ...

tylko potem pojdz do drugiej firmy, daj im te same dane i oczekuj rezultatu ..

bosche, strasznie trudno wymazać ceny w skanie, czy faksie

firma A, ktora np zatrudnia projektanta lub osobe przeszkolona, ktora nic innego nei robi - tylko liczy straty dla takich klientow ma nieco inne koszty za to oferuje "lepsza obsługe" ... ?

wielu tego typu pustych klientow doprowadzi w krotkim czasie do np liczenia wskaznikiem zamiast -pelnych obliczeń ew - lupelne olewanie ludzi ...

ew jak to jest - OZC za darmo jak u nich kupujesz - jak nie to np 200 PLN ...

reszty nie skomentuję, bo Twoje wypowiedzi pachną mi podejściem producenta - sprzedawcy, a ja doradzam klientom - kupujacym :) Bez urazy oczywiście, nie mam na celu nikogo obrażać :)

reszty nie skomentuję, bo Twoje wypowiedzi pachną mi podejściem producenta - sprzedawcy, a ja doradzam klientom - kupujacym :) Bez urazy oczywiście, nie mam na celu nikogo obrażać :)

Tylko nie doradzasz podejscia właściwego, ani zapewniającego właściwe wykonanie instalacji.

Jestem projektantem instalacji sanitarnych. Nie mam w tym osobistego interesu poza wiedza, ze oszczednosc na np. zakupie grzejnikow o właściwych mocach może spokojnie opłacic wykonanie np. obliczeń lub kompletnego projektu. Widziałem i słyszałem o wielu ciekawych przypadkach właśnie wykonania instalacji na skróty, lub na oko, bedzie pan zaaaaaadowolony. Oczywiscie burzy sie przeciwko takiemu postepowaniu znajomosc tematu, jak i czesciowo podejscie ludzi:

Panie ja projektu nie potrzebuje - podaj mi tylko wielkosci grzejnikow, schemat instalacji i sam reszte zrobie .... taaa

Z drugiej strony zawsze jestem zwolennikiem podejscia : Szanuj prace ludzi tak, jak chciałbyś zeby szanowano Twoja. Moze to jest podejscie nie na czasie - ale z tekim dobrze sie czuje. Wiec czychanie na sempa, ze ktos za darmo całą robote za nas zrobi jest dziwne ...

pozdrawiam

Piotrek

Przyjmowałam 110/m2 ...dom z bk , ściana jednowarstwowa ...grzejniki aluminiowe :roll: ... lepiej se na gałce przykręcić niż kufajki ubierać :roll:
Przyjmowałam 110/m2 ...dom z bk , ściana jednowarstwowa ...grzejniki aluminiowe :roll: ... lepiej se na gałce przykręcić niż kufajki ubierać :roll:

jednak jak pomyslisz, ze np dobrane właściwe grzejniki pozwola zachowac ten samo komfort cieplny, a np. zaoszczedzisz 2 000 -4 000 PLN na grzejnikach, kotle i innych elementach + np pózniejsza praca kotła o właściwej wilkosci, tj o lepszej sprawnosci (tańsza) ?

Czy nie znajdzie sie miejsce, gdzie te pienążki zainwestowac ?

ta samą droga idac - po co liczyc konstrukcje domu - ławy 100x100 wylewac 1,5m pod terenem, krokwie 15x25 robic i tak wszystkie elementy po kolei na zapas i oko robic ...

ok. koncze bo zalić się zaczynam, ze w ignorowanym zawodzie pracuje ;)

Na grzejnikach zaoszczędziłam może z ...hm... 500zeta... niż jak gdybym przyjęła np. te 80kw :roll: ... wiem, że 500 zeta piechotą nie chodzi...ale jednak wolę mieć tą "pewność" ciepłolubnego stworzenia :lol: .