Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jednak jak pomyslisz, ze np dobrane właściwe grzejniki pozwola zachowac ten samo komfort cieplny, a np. zaoszczedzisz 2 000 -4 000 PLN na grzejnikach, kotle i innych elementach + np pózniejsza praca kotła o właściwej wilkosci, tj o lepszej sprawnosci (tańsza) ?

Ja za grzejniki dałem chyba 5500 (9 szt).

Jaką chałupę trzeba by mieć aby zaoszczędzić 5000 zł? 600 metrów czy jeszcze więcej?

mowie o całości np + cena kotła etc - jak popatrzysz to koszt sredniej instalacji układa sie na poziomie okol 25 000 czy cos ;) - z reszta każdy moze sobie troche podkoloryzowac - nie ? ;)

no i nie chodzi mi o walke o kazde słowo - tylko generalne podejscie ...

ale co tam - pozdrawiam

ps. swoja droga rozbieznosc pomiedzy 30W/m2 a 100 - daje raczej spore roznice w mocy ?... jak dales 5000 za grzejniki 30W/m2 ? to ile by kosztowały 60W/m2 lub 100W/m2 ?

mpoplaw...nie mam domu z ytonga tylko z betonu komórkowego :roll:

czy będzie ciepły czy nie to sie okaże jak zamieszkam.... .. gwoli ścisłości...gdybym miała ocieplony styropianem to też bym dołożyła.... powodem "dołożenia" nie było zwątpienie w wybraną technologie tylko zapobiegliwość ogólnie pojęta :wink:

a cytuj sobie, cytuj :roll:

ścianę jednowarstwowa polecam bo z niej budowałam...innej nie znam i mogę się wypowiedzieć jedynie na jej temat....aczkolwiek mam też znajomych którzy też taką maja i sobie chwalą... pewnie ja tez sobie pochwalę jak już zamieszkam

co do grzejników.... już napisałam wczesniej , że gdybym miała dom ocieplony styropianem to też bym je nieco przewymiarowała.... więc nie dotyczy to negacji danej technologii tylko mojego widzimisię...niech Ci będzie że lekko zwichrowanego umysłu blondynki :roll:

więc nie chwytaj mnie za słowa.... a poza tym... nigdy nie broniłam jak lwica systemu ściany jednowarstwowej ...za to zawsze broniłam w temacie bk biały/szary...a to jest róznica :roll:

Hm...choc jak się zastanowię...to być może broniłam ściany jednowarstwowej.... tak...byc może tak było...ale zawsze przytaczałam przekonujące mnie argumenty....a jak wiemy argumenty które przekonują mnie wcale nie musza przekonywać Ciebie :roll: