akapap 07.04.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Cześć, pozwoliłem sobie rozpocząć nowy wątek, gdyż w dotychczasowej historii nie znalazłem dyskusji na temat sensu finansowego instalacji płaszcza wodnego przy ogrzewaniu domu ekogroszekiem. A mianowicie, z tego co wpadło mi w ręce (forum, internet, instalatorzy) wynika, że instalacja płaszcza wodny przy ekogroszku nie jest inwestycją rozsądną pod kątem finansowym. Zwrot poniesionych kosztów trzeba rozplanować na około 25 lat nie wliczając w to wymianę kominka czy awarię instalacji. Znacznie korzystniej wygląda to przy DGP. Koszt instalacji jest stosunkowo niewielki a eksploatacja wymaga wymiany przewodów po około 5 latach. Do tego należy wspomnieć o awarii i tu raczej mówimy tylko o turbinach. I teraz pytanie do Was, czy ktoś rozpatrywał instalację płaszcza wodnego przy ekogroszku? Czy analiza finansowa w Waszym przypadku potwierdziła sensowność instalacji tego rozwiązania? Dodatkowo chciałbym zapytać osób, które korzystają z DGP o ,,czystość'' rozwiązania. Czy macie problem z kurzem, drobinkami pyłu itp.? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99598-dgp-vs-p%C5%82aszcz-wodny-ekonomiczno%C5%9B%C4%87-rozwi%C4%85zania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts