Jezier 07.09.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Chciałbym kontrolować zużycie prądu w swoim domu. Najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie licznik energii, do którego mógłbym podłączyć obwody a on liczyłby osobno dla każdego obwodu zużyce prądu. Czy istnieją takie rozwiązania, czy też musiałbym kupić ok 20 liczników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.09.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Nie wiem, czy są takie rozwiazania o jakie pytasz, ale widziałem miniaturowe, elektroniczne liczniki energii elektrycznej montowane na szynie DIN. Dlaczego chcesz, aż tak "labolatoryjnie" kontrolowac zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.09.2003 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Też gdzieś takie widziałem, a czy można podłączyć do takiego modułu kilka obwodów. Zależy mi na kontrolowaniu zużycia energii bo chciałbym widzieć na co ile idzie i ewentualnie podjąć pewne kroki aby zmniejszać zużycie. Ale zainwestowałbym w takie rozwiązanie tylko wtedy gdyby wiązało sie to z małymi nakładami finansowymi. Tak naprawdę nie musiałbym mieć kilkudziesięciu punktów kontrolnych wystarczyłoby mi tylko kilka, ale najlepiej gdyby można było odczytywać dobowe zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.09.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 To muszę Cię zmartwić. Elektroniczny licznik, który widziałem kosztował prawie 600 zł! Nie wiem czy posiadał takie bajery, jak wyświetlanie dobowego zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2003 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Widzę dwa wyjścia :Zakup używanych liczników i ich codzienne odczytywanie.Zainstalowanie układu pomiarowego, który rejestrował pomiary automatycznie.W drugim wypadku może to być zrealizowane np. w oparciu o kartę analogowo-cyfrową zainstalowaną w komputerze (podejrzewam, że taki już w domu masz lub będziesz miał) z odpowiednim programem sterującym. Wystarczy rejestrować jedną wartość napięcia i wielkości prądów w poszczególnych obwodach.Możesz wykorzystać np. produktu i oprogramowanie firmy Pracownia Projektów Automatyki "ASA" s.c. . Całość rejestrującą wielkość napięcia i prądów w 7 obwodach będzie cię kosztowała ponad 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.09.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Widzę dwa wyjścia : Zakup używanych liczników i ich codzienne odczytywanie. Zainstalowanie układu pomiarowego, który rejestrował pomiary automatycznie. W drugim wypadku może to być zrealizowane np. w oparciu o kartę analogowo-cyfrową zainstalowaną w komputerze (podejrzewam, że taki już w domu masz lub będziesz miał) z odpowiednim programem sterującym. Wystarczy rejestrować jedną wartość napięcia i wielkości prądów w poszczególnych obwodach. Możesz wykorzystać np. produktu i oprogramowanie firmy Pracownia Projektów Automatyki "ASA" s.c. . Całość rejestrującą wielkość napięcia i prądów w 7 obwodach będzie cię kosztowała ponad 1000 zł. pomysl henoka tez od razu przyszedl mi do glowy, poza tym moge ci zaproponowac jeszcze liczniki jednofazowe ok 300PLN szt lub multimetr dwukanalowy ale to wyjdzie tez okolo 900PLN. Z tym ze jesli po miesiacu znudzi ci sie pomiar energii masz multimetr dla ktorego mozesz wymyslac kolejne "zadania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.09.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 takim multimetrem niestety mozesz dokonywac pomiaru w max dwoch obwodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 pomysl henoka tez od razu przyszedl mi do glowy, poza tym moge ci zaproponowac jeszcze liczniki jednofazowe ok 300PLN szt lub multimetr dwukanalowy ale to wyjdzie tez okolo 900PLN. Z tym ze jesli po miesiacu znudzi ci sie pomiar energii masz multimetr dla ktorego mozesz wymyslac kolejne "zadania" Układ pomiarowy o którym napisałem jest na tyle uniwersalny, że można go wykorzystać np. do sterowania różnymi urządzeniami w domu (oczywiście wymagałby wtedy rozbudowy o kolejne moduły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts