Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 501
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gresy polerowane się impregnuje, ale POLEROWANE I SZKLIWIONE nie wymagają impregnacji.

przepraszam ale co to znaczy?

Kanton -oto odpowiedź jaką otrzymałam od doradcy technicznego z Opoczna, myślę że jest wyczerpująca :wink: :

Płytki gresowe mogą występować m.in. w następujących wersjach różniących się wyglądem powierzchni licowej i technologią produkcji:

1) płytki szkliwione - to płytki gresowe pokryte cienką warstwą szkliwa (szkła) na powierzchni licowej. Szkliwo tworzy warstwę nieprzepuszczalną dla np. płynów i zabrudzeń, takich płytek nie trzeba impregnować,

2) płytki polerowane - to płytki nieszkliwione, poddane w końcowym etapie produkcji polerowaniu przy pomocy kamieni polerskich. W wyniku polerowania odkrywamy strukturę płytek oraz mikropory (puste przestrzenie), które znajdują się w czerepie płytek, dlatego zawsze przed etapem fugowania trzeba koniecznie sprawdzić, czy kolor zastosowanej fugi nie zabrudzi trwale jej powierzchni. Podczas użytkowania płytki przypadkowo mogą ulec zabrudzeniu takimi środkami jak: czerwone wino, coca cola, soki owocowe, dlatego zalecamy ich impregnacje. Proces impregnacji polega na nakładaniu na powierzchni płytek środków, które wypełnią odkryte mikropory i zapobiegną trwałemu zabrudzeniu powierzchni. Na rynku jest dostępnych wiele impregnatów i trudno wskazać mi jakiś najlepszy, np. impregnaty na bazie silikonu wybłyszczają powierzchnię płytek. Niestety proces impregnacji trzeba powtarzać przynajmniej co kilka miesięcy.

ok ale od jakiegoś czsu pojawia sie określenie "polerowane szkliwione" wg mnie jest to bez sensu bo po co polerować jeżeli później się szkliwi?

Kanton -to pytanie do producenta nie do mnie :wink: Ja osobiście kupię szkliwione. Sprzedawca płytek powiedział mi, że jeśli np płytki polerowane (nieszkliwione) ubrudzi się fugą -to wejdzie ona w pory płytki tak, że środek do ich wyczyszczenia wychodzi drożej niż wymiana całych płytek! Może przesadził, ale chyba wolę położyć płytki i mieć "z głowy" niż przejmować się impregnowaniem co kilka m-cy...

• 1 month później...

http://www.paradyz.com.pl/?s=17&a=7&collID=223&scID=310

Podobaja mi się bardzo takie płytki z połyskiem,konkretnie Mistral ochra polerowany z paradyża, tylko mam dylemat czy będą nadawac sie do kuchni i przedpokoju ( czy nie bedąsliskie) i czy kolorystycznie bedą pasowac mi do mebli kuchennych. Meble koloru orzech. Poradzcie

Osobiście wybrałam lekko matowe z małym połyskiem, nie chce mi się sprzątać .Moja koleżanka ma taką jak tobie się podoba, wygląda pięknie jak przychodze do niej na imprezkę, nie wiem ile czasu jej poświęca, ale pewnie sporo. Śliskie to są może w jakimś sklepie, u niej nie mam problemów jak chodzę w kapciach albo skarpetkach, gorzej w szpilkach.

Zapraszam do mojego działu porad na mojej stronie.

Zamieściłem tam mnóstwo informacji odnośnie płytek(gdzie i jakie stosować) klejów,fug i ceramiki jako takiej. Oczywiście dostępna jest bogata galeria prac które mogą być inspiracją.

Serdecznie pozdrawiam.

Na pewno jesteś profesjonalistą we flizowaniu, ale zlituj się z tą galerią...

Za te projekty jako wykonawca pewno nie odpowiadasz, ale nie propagujmy tych pomysłów z wczesnych lat 80-tych typu wnętrza "pałacowe" z Dynastii, blokowy luksus - łazienki w marmurek cięty po skosie plus dekorki, z nowoczesnych największy standard, nudny, bez pomysłu (brąż z jasnym w pasy, trochę mozaiki bez ładu i składu).

NO I REKLAMY TO NIE TUTAJ!!! :evil: