UlaB 02.05.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Od prawie 6 lat mam w kuchni na scianie gres polerowany. Genialny w utrzymaniu. Z tym, ze nie jest bialy U mnie jest Nowa Gala z serii SL czyli lekkie maziaje, format 30x60. Mysle, ze nie ma znaczenia czy polozysz bialą szybe czy bialy gres polerowany - tak samo bedzie sie to brudzilo. Z tym, ze klejenie plyt gresu w takim formacie na scianie jest dosyc klopotliwe - pamietam, ze kupowalismy jakis koszmarnie drogi klej do tych plyt. Niemniej efekt uzytkowy i wiuzalny byl tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 03.05.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Od prawie 6 lat mam w kuchni na scianie gres polerowany. Genialny w utrzymaniu. Z tym, ze nie jest bialy U mnie jest Nowa Gala z serii SL czyli lekkie maziaje, format 30x60. Mysle, ze nie ma znaczenia czy polozysz bialą szybe czy bialy gres polerowany - tak samo bedzie sie to brudzilo. Z tym, ze klejenie plyt gresu w takim formacie na scianie jest dosyc klopotliwe - pamietam, ze kupowalismy jakis koszmarnie drogi klej do tych plyt. Niemniej efekt uzytkowy i wiuzalny byl tego wart. Nie wiem, czy klejenie jest kłopotliwe. U mnie ekipa przykleiła bez problemu. Zresztą sam główny majster namówił mnie na gres 60x60, zeby było jak najmniej fug. Ja sama początkowo chciałam mniejsze płytki. Jak będzie z użytkowaniem białego gresu polerowanego? Nie wiem, bo na razie gotowałam tylko raz, bo jeszcze nie mieszkamy. Myślę, ze trzeba będzie często sprzątać. Niestety. A znając mój perfekcjonizm będę pucować na błysk każdą plamkę Ale ja to lubię. W każdym razie - biały poler na ścianie wygląda ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 04.05.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Ja teraz też jestem w trakcie poszukiwania jasnego gresu polerowanego do kuchni, pomiędzy blat i szafki wiszące...i myslę nawet o takim 100cm x 30cm, żeby było jak najmniej fug... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 04.05.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Ja teraz też jestem w trakcie poszukiwania jasnego gresu polerowanego do kuchni, pomiędzy blat i szafki wiszące...i myslę nawet o takim 100cm x 30cm, żeby było jak najmniej fug... 100x30 to wcale nie musi być mniej fug, bo wychodzi fuga w poziomie, której przy formacie 60x60 nie ma, a jednak te poziome łączenia są bardziej widoczne, zwłaszcza jak włączysz oświetlenie pod okapem lub podszafkowe. Płtyki muszą być idealnie równo położone, zeby sprawiały wrażenie jednolitej tafli, właśnie przy takim świetle. U mnie, jak stolarz montował okap, to podczas wiercenia odpadał mu jedna płytka, Nic nie powiedział, tylko wziął i sam przykleił na silikon. Następnego dnia patrzę i coś mi nie pasuje, bo widzę taki uskok poziomy, ok. 1-1,5mm. Jak zapaliłam światło pod okapem, to ta nierówność rzucała taki cień, ze wyglądała jak 3-4 mm - okropnie. Ekipa musiała skuć płytkę i wkleić nową. No i było z tym trochę problemu, ale wyszło idealnie. A stolarzowi to miałam ochotę przywalić za takie numery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 04.05.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 wstawcie jakies fotki, spodobał mi sie ten pomysł, ale wolałabym to zobaczyć, jeśli pozwolicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandP 04.05.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 No ja zastanawiam się wręcz nad czymś takim żeby przy płycie gdzie jest największe prawdopodobieństwo zabrudenia np. gorącym tłuszczem dać jedną płytę 60x60 ale w innym kolorze (dużo ciemniejszym) a dookoła dać właśnie białe kafle. Tylko na razie nie mam koncepcji jaki dać kolor. Fronty dolnych szafek będą w wenge, blat jakiś jasny + góra połączenie matowego szkła i dębu bielonego. Może czarny? Tak żeby pasował do płyty grzewczej? Bo brązowy żeby podszedł pod fronty może być trudny w znalezieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 04.05.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Pomysł doskonały z tym gresem polerowanym! Własnie ejstem na etapie płytk kuchennych i mialam problem własnie co polozyc na sciane:) Wklejcie jakies fotki zeby mozna bylo popatrzec jak to wyglada w rzeczywistosci!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 04.05.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Nie wiem, czy klejenie jest kłopotliwe. U mnie ekipa przykleiła bez problemu. Zle sie chyba wyrazilam . Mialam na mysli fakt, ze klej co by nie mowic byl drogi. Wtedy rozwiązanie te nie bylo jeszcze zbyt popularne i balismy sie nieco, czy plytki nam od sciany nie odpadną Ot i caly klopot. Format płytek wychwalam pod niebiosa. RolandP, czarny jest chyba trudniejszy w utrzymaniu - tak mi sie wydaje Chociaz wizualnie na pewno bedzie pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 04.05.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 wstawcie jakies fotki, spodobał mi sie ten pomysł, ale wolałabym to zobaczyć, jeśli pozwolicie Ja już gdzieś wklejałam, ale jeszcze raz: Na etapie robót, jeszcze bez fugi: http://img528.imageshack.us/img528/3812/dsc7080.jpg http://img49.imageshack.us/img49/1514/dsc7078.jpg I już gotowe: http://img15.imageshack.us/img15/9536/dsc7362.jpg http://img106.imageshack.us/img106/7215/dsc7363.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandP 04.05.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 asizo co to za gres (chiński czy coś innego?). Wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 04.05.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 RolandP, chyba chiński. Kupiłam w Leroy, nazwę miał bodajże Superbiały. Cena coś ok. 75-80zł za metr. Nie wnikałam, po prostu mi się spodobał i taki wzięłam Pomysł na ścianę to właściwie była sekundowa decyzja, ale wyszło fajnie. Nie wiem jeszcze, jak będzie z utrzymaniem go w czystości, ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 04.05.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 dobrze bedzie jakis spray (do mycia okien albo do mycia kuchni)+recznik papierowy i wygląd niezmieniony przez prawie 6 lat bardzo ładna kuchnia impregnowalas ten gres? warto - ja tego nei zrobilam i widze drobne plamki gdzie niegdzie - nie bylo ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 04.05.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Rewelacyjnie wygladaja te plytki!!!!!!! Czy masz je połozon na całj scianie, bo tak mi sie wydaje... Swietnie to wyglada. Jutro jade szukac gresu białego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 05.05.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 dobrze bedzie jakis spray (do mycia okien albo do mycia kuchni)+recznik papierowy i wygląd niezmieniony przez prawie 6 lat bardzo ładna kuchnia impregnowalas ten gres? warto - ja tego nei zrobilam i widze drobne plamki gdzie niegdzie - nie bylo ich Mam nadzieję, ze gres będzie się dobrze sprawować. Tak, został zaimpregnowany. Ekipa to zrobiła kładąc gres. Tylko nie wiem czym impregnowali Myślisz, ze można dla pewności jeszcze raz czymś pomazac? I jaki impregnat jest najlepszy? Rewelacyjnie wygladaja te plytki!!!!!!! Czy masz je połozon na całj scianie, bo tak mi sie wydaje... Swietnie to wyglada. Jutro jade szukac gresu białego:) Iwett, tak, gres jest na całej scianie za okapem. Pomyślałam, ze tak będzie najlepiej i najprościej, zeby jedna płaszczyzna była. I jak poszukiwania gresu? Znalazłaś coś? Właśnie zobaczyłam, ze na allegro jest jakiś EXTRA WHITE 60x60. Nie wiem, czy to nie taki, jak ten mój: http://allegro.pl/item623959273_gres_polerowany_extra_white_60x60_bialy.html http://allegro.pl/item617787422_gres_polerowany_extra_white_60x60_30x60_bialy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.05.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Moj 30x60 nowa gala mm02Fugi celowo takie, w odcieniu sciany:)http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/n98GbtQqvpsoqTWBTX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 05.05.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nie znalazłam bo nie mialam czasu pojechac:) ten na allegro tez widziałam i wygląda całkiem fajnie. Mysle jak polozyc ten grs bo szafki dolne bede miala na wysokosci 91cm i teraz jak poloze jend płyt to teoretycznie najlepiej bedzie [powiesic szafki górne na wysokosci ok 56 od blatu...nie bedzie za nisko? Nie moge polozyc n calej scianie tego gresu bo szafki zajmują 6m sciany wiec troche bym musiala tego kupic a juz fundusze sie kończą Dlatego chce polozyc w jednej lini płytki...no i mam problem ze zlewem bo jest naroznikowy wiec chyba naroznik sciany tez bede musialo wylozyc tym gresem...hmmm chyba zrozumiale to opisałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 05.05.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 dobrze bedzie jakis spray (do mycia okien albo do mycia kuchni)+recznik papierowy i wygląd niezmieniony przez prawie 6 lat bardzo ładna kuchnia impregnowalas ten gres? warto - ja tego nei zrobilam i widze drobne plamki gdzie niegdzie - nie bylo ich Mam nadzieję, ze gres będzie się dobrze sprawować. Tak, został zaimpregnowany. Ekipa to zrobiła kładąc gres. Tylko nie wiem czym impregnowali Myślisz, ze można dla pewności jeszcze raz czymś pomazac? I jaki impregnat jest najlepszy? Teraz chyba nie ma sensu skoro jest czyms zaimpregnowany - moze lepiej powtorzyc za rok-dwa? Jak pisalam ja w ogole nie imregnowlam swojego gresu. Jak sie dobrze przyjrze w trakcie mycia, widze na nim kilka malych plamek, i to wcale nie przy kuchence Wlasciwie nie mam nawet pewnosci, ze to efekt uzytkowania - moze ten gres tak mial od poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 06.05.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 asizo u ciebie świetnie wygląda ten biały gres... ale dlatego, że masz blat w kolorze frontów... ja będe miaął taki blat jaśminowy i szukam czegoś bardzo zbliżonego do koloru blatu, chyba zdecydije się na Travena beige z Paradyżu http://www.cermag.com.pl/pl/l_paradyz_travena.php wymiary 32,5 x 65,1... myslałam też o płytkach jakiś 60x60... ale mój maż powiedział, że jakos dla niego to będzie dziwnie wyglądało, bo mamy dwie podłużne szafki długość 120cm x 40cm... http://images44.fotosik.pl/104/f4ccc8287a2b036em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandP 18.05.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 oglądałem ten gres z Leroy Merlin i na 99% się na niego zdecydujemy fakt, że na 4 sklepy Leroy tylko w jednym (w Jankach) go trafiliśmy (w Markach, na Modlińskiej i w al. Jerozolimskich go nie mają na wystawie) kosztuje niecałe 90zł/m2 więc bardzo przyzwoicie - mam tylko nadzieję, że nie jest z serii rakotwórczo-promieniujących bo na pewno jest to chińczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straga 26.05.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Nie jest tak źle. Im ciemniejsza i bardziej błyszcząca powierzchnia, tym bardziej widać ślady, więc biały gres jest OK. Mimo to, sprzątać trzeba Gres nie ma prawa popękać od temperatury, spokojnie można go zastosować w takim miejscu. Uwaga: kłaść na elastycznym kleju!!! Witam, w pierwotnym planie mieliśmy umieszczenie na ścianie w kuchni pomiędzy dolnymi a górnymi szafkami białego szkła. Niestety co osoba to inna opinia jakie szkło kłaść (hartowane czy tzw. bezpieczne), czy je przyklejać czy dawać na dystanse albo wręcz, że absolutnie nie szkło bo od ciepła z płyty może pęknąć. Przeglądając net znalazłem inne fajne rozwiązanie - położenie białego polerowanego gresu w formacie 60x60cm. No i właśnie - czy taki gres położony za płytą kuchenną nie pęknie od temperatury przy gotowaniu? No i czy się nie okaże, że będzie to mordęga przy czyszczeniu (na pewno nie będzie mi się chciało za każdym pryśnięciem tłuszczu z patelni lecieć po ściereczkę i go czyścić/polerować). pozdrawiam, RolandP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts