Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 501
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mojave sprzedacy płytek dziela sie na 2 grupy:

ci ktorzy informuja klienta ze sprzedaja chinski gres i ci ktorzy mowia ze to wloski lub hiszpanski w promocjii

rozpoznajesz po cenie gres europejski w polerze po prostu nie moze kosztowac ponizej 150 PLN

To zlezy.

Polskie /czeskie tez ,wow! :p / w zleznosci od formatu moga miec cene nawet juz ok 90zl. Koncowki serii nawet taniej.

Oczywiscie gres typu body, polerowany, rektyfikowany i kalibrowany w najwyzszej klasie twardosci, powtarzalnosci serii i nasiakliwosci w formacie 120x40 nie bedzie nigdy kosztowal 100zl nwet jesli bedzie z Chin :D.

Gres chinski produkowany poza marka i sygnowaniem /np wloskiej, niemieckiej firmy , ktora przeniosla sobie fabryke do Chin/ to lipa nad lipy.

Chyba zaden nie spelnia europejskich norm dla gresow technicznych ozdobnych.

Warto o tym pomyslec przy zakupie okazji za 40zl od metra poleru :D.

Beznadziejne parametry maja takze chinskie inne gresy techniczne.

Nie wszystko z gresowej Europy pojechalo tez do Chin i predko nie pojedzie. Sa odmiany gresow , ktorych nikt tam nie bedzie produkowal , zwlaszcza te ze specjalnymi powlokami ozdobnymi nad technologia ktorych firmy pracowaly dlugimi latami.

A wiec w Chinach produkowane sa gresy w najprostszych i najtanszych technikach , zlodziejom i szubrawcom nie daje sie wszytkiego do reki , nawet w imie pomnazania zyskow :D

łał ale sie dyskusja rozkręciła, z tego co wiem kazdy produkt dostepny na rynku powinien mieć conajmniej deklarację zgodności, natomiast nie każdego importera pewnie stać na pełną certyfikację na rynek europejski, a większość Chińskich fabryk ma ISO serii 9000 czego przecież za friko też nie dają

wracając do jakości, złodziejstwa, możliwości technologicznych itp to chciałbym zauważyć że nie widziałem jeszcze białego gresu Polskiej produkcjii, który byłby tak biały (zarówno poler jak i mat, jak gresy Chińskie, a wiem że nasi bardzo się staraja, i jak tylko pojawi się biały gres Polski to zacznę chętnie nim handlować (to samo dotyczy czarnego.

• 3 months później...

Mam do was pytanie: jakie macie płytki na podłodze w kuchni i holu i czy jesteście z nich zadowoleni. Dla mnie gres polerowany odpada chociaż strasznie mi się podoba, ale mam male dzieci i boję się o "poślizgi". Szukam też płytek, które by były:

1. łatwe w utrzymaniu czystości (niektóre mają chropowatą powierzchnię z wgłębieniami i widziałam jak potwornie się brudzą w tych zagłębieniach, potem to chyba pomaga tylko szczotka ryżowa)

2. takie, na których nie będzie bardzo widać śladów po przyjściu z dworu, szczególnie w deszczowe dni. Nie chciałabym latać po holu ze ścierą po każdym przyjściu do domu...

Macie jakieś sprawdzone, które możecie polecić? Byłam dzisiaj na rozeznaniu i jakoś nic mi nie wpadło w oko :(

• 2 months później...

Nie było odpowiedzi. To już mam płytkę w domu do testowania. Buraki ze słoika, koncentrat barszczu, tłuszcz, majonez, keczap już były. Zmyły się bez problemu letnią wodą.

Teraz testuję kwiat i liście pelargonii. To najlepszy przykład. Na balkonie jak płatek pelargonii przyschnie na gresie, to tak trwale koloruje jak jajko wielkanocne. Nic plamy nie bierze.

Wzięłam terakotę włoską: BLG CARAMEL LAPATTO M2 45x45 - 47 zł/metr do kuchni i pod kominek.

W takiej samej cenie 30x30 do wiatrołapu i na schodki, (symbol ten sam)

SIN CARAMEL gat1 TM2 30x30 do holu i na przejście z holu poprzez salon do kuchni - 45,50 za metr. Mam fakturę rezerwacyjną, potem będzie jeszcze rabat :wink: 10-15%.

Do łazienki przywiozłam do testowania Troję (chińska) po 47 zł terakota i glazura. Mam zdjęcie z łazienki u koleżanki. Chętni do obejrzenia proszę adres meila.

:wink:

U nas będą takie płytki na całości ze zróżnicowaniem ułożenia na poszczególne części funkcjonalne patreru (rozmiar 30*60):

http://www.delconca.com/DomuS3D/Bitmap/Faetano/KY/63KY09.jpg

Tak wyglądają u nas w ułożeniu na sucho :-) (ale niekoniecznie będą w takim układzie):

http://foto3.m.onet.pl/_m/b6008deaeab13ac8350fdd5035757233,5,19,3.jpg

To Seria KY odcień KY9 włoskiego gresu firmy DEL CONCA (V klasa ścieralności grubości 10,5 mm). W serii jest wiele innych odcieni przez bardzo jaśniutkie, do ciemych ( http://www.delconca.com ) .

Więcej zdjęć w dzienniku.

Mój wykończeniowiec, który układac będzie te płytki powiedział po ich obejrzeniu, że są niezniszczalne (to samo mówiła pani w sklepie :wink: ).

Mam nadzieję, że się sprawdzą.