Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 501
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Morrwa

Mój jest szkliwiony i powiedziano mi, że teoria teorią, ale lepiej jest zaimpregnować.

Impregnuje się przed fugowaniem. Przeciągasz impregnatem 2 razy płytki. Impregnat wsiąka a jego nadmiar schodzi przy pierwszym myciu.

Na co dzień myjesz wodą z płynem. Lub samą wodą - jak tam wolisz.

8) Ja do kuchni i salonu zakupiłam gres polerowany Sicilia salmon-Cersanitu-45x45,I gat.

Początkowo byłam zdecydowana na gres chiński,ale kiedy w wypatrzyłam w OBI gres w podobnej cenie(49,99/m2) stwierdziłam,że bezpieczniej kupić nasz rodzimy.Jaki będzie w użytkowaniu to się okaże.

Teraz wersja" robocza" płytki .Efekt będzie widoczny dopiero na dużej powierzchni.

http://images29.fotosik.pl/76/16be6caa2a1ec310.jpg

Pozdrawiam Bogusia :wink: [/img]

mam juz ponad 2 lata -gres beżowy Nowa Gala - jest w holu i przedpokoju i oczywiście w kuchni połączonej z salonem .O ile sprawdza sie w kuchni ( pewnie ,że widac na tak jasnej płytce każdy włosek ,ale raz dziennie mozna poświęcić pare minut na przetarcie lub odkurzenie ) to zupełnie nie zdał egzaminu w holu czy wiatrołapie - latem jest ok ,ale zimą kiedy jest mokro lub nie daj Boże śnieg przylepi sie do butów -można na gresie wywinąć niezłego orła :-? zaraz kupiłam chodnik - szkoda zdrowia 8) ( wszystkie pomieszczenia z płytkami i gresem sa podgrzewane ). Jeśli jeszcze raz miałabym położyć gres polerowany -nie zmieniłabym zdania i byłby w tych samych miejscach .

Gresu nie impregnowaliśmy ,ale fugi tak ...i są brudne :( tak więc z tym impregnatem to jakaś .....zmyłka :-?

A my w kuchni będziemy miec coś takiego:

http://images30.fotosik.pl/76/24a66ef704142368.jpg

Już nawet lezy złożone, jak będzie położone to wkleję fotę.

Wybraliśmy je bo są szczerbione (nie falowane lub proste) na bokach, więc jak coś spadnie i uszczerbi plytkę, to nie będzie się tak rzucać w oczy. A taki kolorek, bo nie będzie na nim ewentualnych plam widac po jakims soku, pryskajacych burakach czy innych tworach kuchennych. A wiem, że polerowany strasznie chłonie zabrudzenia, bo proces polerowania sprawia, że otwierają się pory w gresie.

Knife_Girl - jeśli planujesz gdzieś parkiet, to zrób w kuchni listwy drewniane - takie same jak przy parkiecie. Takie połączenie wygląda naprawdę ekstra.

Ja mam cokoły z tego samego gresu, ale gdybym robiła jeszcze raz to dałabym listwy.

Ten gres będzie łączony z panelami w korytarzu. W sumie, można by tak jak mówisz dać listwy przypodłogowe te same co do paneli. Ale zastanawia mnie, czy byłoby ok, jeśli byśmy w ogóle nie robili listew, tylko w tych miejscach fugi :roll:

Kachna28 i Morrwa - chyba dziewczyny coś nieco pokręciły :wink:

Gres jest albo szkliwiony albo polerowany, 2w1 nie da rady :wink: :D

Wszyscy producenci zalecają impregnować gres polerowany bo pomimo tego pięknego połysku ma on otwarte "pory" w które wnikają różne brudziki.

Impregnowanie gresu szkliwionego mija się natomiast z celem, bo w szkliwioną powierzchnię żaden impregnat poprostu nie jest w stanie wniknąć.

Szkliwiony gres jest napewno bardziej praktyczny ale uważam, że polerowany o duuużo ładniejszy.

My kładziemy poler na parterze na ogrzewaniu podłogowym, ale w wiatrołapie i kuchni nie mam odwagi i to nie ze względu na ewentualne plamy tylko "orły" na mokrej powierzchni.

A ja chciałabym wiedzieć czy impregnowałyście jakoś fugi?Bo sam gres można umyć ale fug raczej nie.. :( Obawiam się że po jakimś czasie jasne fugi zrobią się ciemnoszare i będzie to brzydko wyglądało (nie będzie takiej ładnej lustrzanej całości tylko wyodrębnione kwadraciki :wink: )Podobno są preparaty do impregnacji fug :roll:

Brawo dla Annji za wyjaśnienie czym różni się gres polerowany od szkliwionego! :wink:

Ja tez kładę gres polerowany w holu, kuchni, jadalni i salonie. W wiatrołapie będzie zwykły gres (bardziej chropowaty i mniej śliski).

Gres jest bardzo jasny więc chcę też jasne fugi. Czym zabezpieczyć?

Jak się impregnuje gres? Chodzi mi o techniczne podpowiedzi - wałkiem, szmatką? Ile się tego leje? Skąd wiadomo, że warstwa jest wystarczająca?J ak to zrobić najlepiej?

I jaki preparat polecacie?

I jeszcze jedno pytahnie - jakiej szerokości fugi trzeba dać na podłogówkę? Chciałabym jak najwęższe, czy mogą być 2 mm?

pozdrawiam

justa

Kachna28 i Morrwa - chyba dziewczyny coś nieco pokręciły :wink:

Gres jest albo szkliwiony albo polerowany, 2w1 nie da rady :wink: :D

Wszyscy producenci zalecają impregnować gres polerowany bo pomimo tego pięknego połysku ma on otwarte "pory" w które wnikają różne brudziki.

Impregnowanie gresu szkliwionego mija się natomiast z celem, bo w szkliwioną powierzchnię żaden impregnat poprostu nie jest w stanie wniknąć.

Szkliwiony gres jest napewno bardziej praktyczny ale uważam, że polerowany o duuużo ładniejszy.

My kładziemy poler na parterze na ogrzewaniu podłogowym, ale w wiatrołapie i kuchni nie mam odwagi i to nie ze względu na ewentualne plamy tylko "orły" na mokrej powierzchni.

Widocznie da radę -polecam stronę Opoczna :D -tam mają 2w1 polerowany i szkliwiony jednocześnie.

Już zgłupiałam co impregnować a co nie :o

Ja mam gres ROYAL z Opoczna (niby szkliwiony - ale się nie świeci jest taki matowy) to impregnować go czy nie? Fugi na pewno zaimpregnuję, który preparat najlepszy?

Doradca techniczny z Opoczna napisał mi, że szkliwionego się nie impregnuje -bo w jego powierzchnię nic nie wnika -impregnat więc też nie), co do polerowanego a nie szkliwionego -to poniżej cytat z maila doradcy-(niestety brak polskich znaków w jego mailu :roll:):

Podczas użytkowania płytki przypadkowo mogą ulec zabrudzeniu takimi środkami jak: czerwone wino, coca cola, soki owocowe, dlatego zalecamy ich impregnacje. Proces impregnajo polega na nakładaniu na powierzchni płytek środków, które wypełnią odkryte mikropory i zapobiegna trwałemu zabrudzeniu powierzchni. Na rynku jest dostepnych wiele impregnatów i trudno wskazać mi jakiś najlepszy, np. impregnaty na bazie silikonu wybłyszczają powierzchnię płytek. Niestety proces impegnacji trzeba powtarzać przynajmniej co kilka miesięcy.

Płytki gresowe mają bardzo niewielki współczynnik cieplnej rozszerzalności liniowej i bez żadnych przeciwskazań mogą być stosowane na posadzki

z ogrzewaniem podłogowym. Do ich montażu konieczne jest stosowanie elastycznych zapraw klejowych oraz elastycznych fug.

czy może ktoś polecić solidne ,ładne gresy (najlepiej z powłoka lapatto)

chciałabym położyć coś extra w holu połączonym z kuchnią i salonem

niestety zauważyłam ,że nałatwiej kupic polerowany gres za 50zł/m2 a potem zastanawiać sie nad impregnowaniem itd.

Chciałabym tego uniknąć i wybierać spośród solidnych producentów. Oczywiście liczę sie z tym ,że będą kosztować zdecydowanie więcej, ale za fachowe porady będę wdzięczna.